Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit vysokých záloh nebo dodavatele plynu

Od: venca72® odpovědí: 13 změna:

mám plyn od LIDOVA ENERGIE a ted mi znova zvýšili zálohy a to na 6100Kč. Doposud jsem platil 1120Kč měsíčně, a vím že jsem loni pár tisíc doplácel. Zdá se mi to ale opravdu šílené zvýšení. Jak odmítnout platbu těchto zvýšených záloh? Nejraději bych od nich odešel, ale musel bych platit nějakou pokutu. Nebo se dá nějakým spůsobem smlouva vypovědět? Například zrušením přípojky plynu? (sgáněk ti falešné potcrzení o úmrtí se mi nechce) Zvažuji že si koupím kotel na tuhá paliva. Už ten s tou novou euro normou. Takový kotel vyjde kolem 50 tiísíc, a při těchto cenách to vidím že by se mi do 3 let jeho investice vrátila.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

už jsem to v rodině řešil - možnosti jsou tyto:

1) odejít a zaplatit pokutu za předčasné zrušení fixace, kterou oni svévolně navyžují

2) ukončit odběr plynu

3) hádat se s nimi a být dlužníkem - ukončí to sami vč. uzavření plynu a budou vymáhat zpětně s vyúčtováním

4) přepsat nemovitost na jiného vlastníka - tím automaticky končí smlouva s dodavatelem

A k tomu navyšování jedna perlička: soused obdržel požadavek na mimořádnou platbu 12tis za nějaké extra náklady nebo co - nebo to bylo vyúčtování?... týden na to přišlo navýšení z 3tis na 9500,- na zálohách. Následně mimořádné vyúčtování na 6700,-Kč - vše uhradil. Když už přišla další upomínka na 3000,-, řval jak blbej... a než to zaplatil, došla mu SMS? že dodavatel KRACHUJE!

takže nasypal krachující firmě přes 20tis před sezonou a teď je v ... - a na tyto šmejdy zákony prostě nejsou!

doplněno 29.12.21 14:57:

Ještě bývá možnost odstoupit od smlouvy do určité doby od obdržení dopisu o navýšení ... mrkněte do dopisu, případně na odkazy na web dodavatele.

hodnocení

2) ukončit odběr plynu to je bez pokuty?

a odstěhovat se, čili zěmnit trvalý pobit to nepomůže?

Takže vidím jako nejlepší asi zaplatit a odejít jinam.

pokud změníte způsob vytápění (uzavře se přípojka plynu), nemá důvod dodavatel požadovat pokutu...

Pokud byste chtěl zůstat u dané firmy, můžete zkusit dohodu. Jinde totiž jako nový odběratel o moc lepší nabídku nečekejte.. možná 4tis měsíčně?

Já za otce domlouval snížení z 9700 na 6000 s odůvodněním, že zrušil bojler na plyn a nakoupil dřevo, kterým bude topit. A že buď to sníží nebo bude ukončen odběr úplně a plyn zrušíme... - takže to akceptovali - upravili platbu na 6500,-.

hodnocení

takže když jsme letos platil 1100Kč měsíčně tak po tom zdražení je běžná záloha kolem 4 000?

Nemám plyn, ale v rodině a okolí vidím to navýšení opravdu na cca. 3-400% původních záloh. Jednomu dodavateli porušení fixace prošlo, tak to dělají všichni "levní".

V případě EONu a plynu mi také poslali nějakou info o vyšších cenách. Vychází mi to na navýšení cca. 10-15%

makk
hodnocení

1x

Výši záloh si stanovujete vy, oni jen navrhují, ale když si dáte malé zálohy, může vás nemile překvapit tučný doplatek. Takže bych se podíval na minulá vyúčtování, jakou máte spotřebu, pak bych se podíval, na kolik váš dodavatel zdražil a spočítal bych si, kolik asi tak za rok protopím. Výsledek vydělíte 12 a pokud to bude třeba 2000.- tak nemá smysl platit tak vysoké zálohy. Pokud to ale bude kolem těch 6000.- , tak byste se prohnul při vyúčtování.

Plyn podražil v průměru asi o 10%, takže zvyšování záloh skoro o 450% svědčí o tom, že nemáte dobrého dodavatele. Buď zdražil podstatně víc, než je průměr, nebo nemá prachy a chce je na lidech vytahat v zálohách. Ve druhém případě je otázka, co se stane při vyúčtování. Jedna z možností je, že zkrachuje. Asi bych od nich odešel i za cenu pokuty a předtím bych si zjistil, jestli pokuta není protiprávní.

spu
hodnocení

0x

Prostudujte si vaši smlouvu, tam to jistě bude.

hodnocení

0x
Dodavatele plynu změnit jistě jde.
Výši záloh jde nepochybně změnit také a to zvláště v případě, že jsou neodůvodnitelně vysoké. Pokud výše záloh nekoresponduje s běžnou spotřebou (a nedošlo mezitím k výraznému zdražení plynu), tak se ozvěte a trvejte na snížení záloh na rozumnou a odůvodnitelnou cenovou hladinu.

hodnocení

0x
Me by zajimalo, jak se to bude ve finale uctovat . Nikdo nic neresesi kdyz spadnete k dpi. Jen chodi pozadavky na uhrazeni zaloh a upominky, ale jak to pak prouctuji mi vubec neni jasne. Nebo ty zalohy propadnou peklu?
joudic*
ja jsem nic neplatil a vcera prislo vyucto od el. cez dpi za mesic a pul.. 5500, predtim jsem platil mesicne 1500

tojejedno
hodnocení

0x

pokud navýšili cenu služby, můžete bez sankcí odejít do 1 měsíce

jenda22
hodnocení

0x
Ve vlastnim zajmu od teto spolecnosti co nejrychleji odejdete. Bude docela urcite nasledovat Bohemia Energy a dalsi. V rezimu DPI pak budete platit mnihem vice nez 6100. Vyhledove plyn vetsina lidi zrusi. Nebudou na nej mit. Topit mozna nebudou, mozna ano. Vse smeruje k naproste chudobe a jen k preziti. Krome utecencu.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

podivat se do smlouvy, pripadne zkusit poresit s novym dodavatelem, me to kdysi zaridili novy dodavatel a takovym zpusobem ze zadne penale/ doplatky nebyly

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]