Nejste přihlášen/a.
Připojit krbová kamna s výměníkem je docela snadné. Bohužel se ceny krbových kamen vyhouply dost vysoko ale i tak to je celkem levně realizovatelné. TČ je finanční nálož nejvyššího kalibru. Ze záhadných důvodů nově odmítají prodejci zvěřejnit spotřebu elektřiny při běžném vytápění na výstupu cca. 50°C za 24 hod. To se pak těžko dělá nějaká ekonomická rozvaha. Poslední nabídku jsem dostal na IVT Air X 90 za 306597,- Kč ovšem bez revizí elektro, přípojky atd.
Ukázka výhod z jejich nabídky, i když jsem měl v požadavcích topný faktor při -7°C a výstupu od 50°C !
→ Topný faktor při +7°C 5,06 7°C/35°C
TČ není ekonomická investice.
Díky, ovšem při tomto topném faktoru a potřebě např. 90 kWh to je za elektřinu ranec. Zatím je to v plynu za půlku bez šílené investice !
Ještě nespíte? Já po Covid-19 mám rozhozené spaní. TZ má 8kWh . Ta šílení investice mě odrazuje. 300000 Je prostě moc. Do důchodu to mám několik let.
Já minulý týden přivezl TČ pro výměnu na jaře / stávající TĆ běhá devatenáctou sezónu a tak nechci být překvapen v zimě/ a díval jsem se a topný faktor je pro -7/50 - 1.96 - 2.4 kW/kW dle frekvence kompresoru. Ale při -7 mně stačí cca 38C topná voda a pak je COP 2,3 pro max frekvenci kompresoru a pro nominální cca 2,6. Všechny údaje včetně odtávacího cyklu. Ale teplot kolem -7C je v topné období minimum, průměrná teplota v topném období v mém bydlišti je +3,4C / doufám,že se z hlavy nemýlím/ a pro +2C venku a topnou vodu 35C je topný faktor 3,45 kW/kW - a v tomto režimu poběží drtivou většinu topného období. Celosezonní topný faktor je cca 4,02 / zde jsem aproximací použil hodnoty pro 35 a55C - já mám systém s cca 42C topná voda pro -15C / což cca koresponduje. Toto jsou údaje pro "mou" jednotku 7 kW nominálního výkonu, investor kompresor, kompaktní provedení.
PS - k původnímu dotazu - systém, pokud je funkční bych nechal "doběhat" ve stávajícím stavu "jakákoliv modifikace" se podle mne nerentuje a nezaplatí. Spíše do budoucna sledovat trendy a připravit se na výměnu či modifikaci po dosloužení stávajícího kotle, ev tepelného zdroje.
Odpovím si sám. Důkladně jsou si prostudoval technické listy a závěr je, že topit tepelným čerpadlem jde jen tam, kde není komín pro tuhá paliva či chybí plyn. I tak jsou náklady vysoké v každém směru. Jak uvádí pan Čakl, ve své tabulce z prosince 2021, tak to vůbec žádná sláva není. A ta cena kvalitních čepadel přes 300000 Kč mi připadne jak z fantastického filmu.
26.12.2021 bylo kolem -7°C a to uvádí spotřebu přes 30 kWh. Asi máme každý jiný náhled na to, co je ekonomické a nebo smysluplné. Zatím ani omylem.
@jenda22 - ta TZ cca 8 kW mi také vychází. A pro podlahovou plochu 240 m2 je to velice dobrá hodnota. Zřejmě jde o dům s 2 bytovými jednotkami- tj jste na energie 2 rodiny. Jinak co se týče topného media- doposud jsem tvrdil, že pokud je dosažitelný plyn, tak jednoznačně plyn. V současné době mi to ale připadá jako "ruská ruleta" , no možná "sovětská ruleta" ale s malinko pozměněnými pravidly - ten jeden není náboj v komoře, ale pouze jedna prázdná nábojová komora. Samozřejmě prvním krokem by mělo být snižování nároku domu- tj izolace, kvalitní okna,...Ale dnes člověk - stavebník neví co bude izolace stát druhý den a to samé je s druhem paliva. Tj spočíst návratnost je tak pouze navštívit čarodějnici s věšteckou koulí.
jenda22: Přehlédl jsem Váš dotaz z 3.1.
Zkusím tedy odpovědět.
Odečtu spotřebu energie na ohřev vody (uvažuji 5 osob) za rok tedy cca 3000kWh.
10,6x1960 = 20776-3000 = 17776kWh
V případě TČ by se vaše roční spotřeba pohybovala (pouze za vytápění) na úrovni 4600kWh (SCOP 3,9).
U ohřevu vody pomocí TČ byste se dostal cca na 1500kWh (odhaduji s COP, sám vodu přes TČ neohřívám).
Celkově byste se tedy rálně měl dostat na 6100kWh/rok za vytápění i ohřev TV.
Díky za odpověď. Potvrdil jste dřívější informaci, že vytápění TČ není levnější než plynem. Jen jiné. Vaše výpočty přesně odpovídají .
Byl jsem na vážkách, zda si pořídit TČ ale byl bych na tom z hlediska nákladů stejně oproti plynu ( nemám D57d ), plus investice.
Hlasuji pro krbovky s výměníkem, bo to mám doma. Původně ta kamna byla myšlena jako druhotná, v praxi topím většinou v nich. Pálil jsem palety zadarmo, letos mi došlo, že když koupím deset kubíků míchaného nařezaného a naštípaného dřeva, dám za to jedenáct litrů a topím. Než zpracuji deset kubíků z palet, vyplatí se mi jít do práce a dřevo koupit... Mám to v kombinaci s elektrokotlem, takže jako bonus jsem dosáhl na topenářskou sazbu, levná elektřina pro celý barák...
Solární panely se vyplatí jen pokud z nich spotřebujete co nejvíce energie. Pokud budete většinu elektřiny z nich prodávat, tak se už nevyplatí! Navíc jsou nevhodné k vytápění, protože v zimě je málo slunce. Samozřejmě jde je nadimenzovat tak aby i v zimě utáhly tepelné čerpadlo a dobíjely baterie na noční provoz, ale v létě budou potom vyrábět tolik energie, že ji nevyužijete a budete ji prodávat pod cenou. Takže opět se to nevyplatí.
Osobně bych byl pro tepelné čerpadlo, protože do budoucna nám nejspíše zakážou veškerá pevná paliva a kdo ví jak to bude s plynem. Solární panely řeště jen pokud máte odběry i v létě a nejlépe i když nejste doma. Třeba pro klimatizaci domu. A to ty panely řešte jen jako doplňek ke snížení spostřeby, ale né jako náhradu. Jen takhle se vám dokáží zaplatit a něco vydělat.
Jen ještě dodám.. elektřina se momentálně vykupuje za 0,8Kč/kWh. Tak ať víte proč se nevyplatí prodávat a je lepší ji spotřebovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.