Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění , solární panely, tepelné čerpadlo

Od: peter11 odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, mám dotaz, bydlím v dvoupodlažním domě zateplenými a nově zrekonstruovaným. Primární vytápění je plynový kondenzační kotel a sekundární krbová kamna, která vytopit aspoň 1/3 domu. Vzhledem k aktuální energetické situaci zvažují že bych buď pořídil krbová kamna s teplovodním výměníkem, nebo solární panely či tepelné čerpadlo... Myslíte si že je to v dnešní době dobrá investice,popř jaký z výše systému by jste mi doporučili? Díky

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Doporučil bych Vám nechat to jak to je.

jenda22
hodnocení

0x

Připojit krbová kamna s výměníkem je docela snadné. Bohužel se ceny krbových kamen vyhouply dost vysoko ale i tak to je celkem levně realizovatelné. TČ je finanční nálož nejvyššího kalibru. Ze záhadných důvodů nově odmítají prodejci zvěřejnit spotřebu elektřiny při běžném vytápění na výstupu cca. 50°C za 24 hod. To se pak těžko dělá nějaká ekonomická rozvaha. Poslední nabídku jsem dostal na IVT Air X 90 za 306597,- Kč ovšem bez revizí elektro, přípojky atd.

Ukázka výhod z jejich nabídky, i když jsem měl v požadavcích topný faktor při -7°C a výstupu od 50°C !

→ Topný faktor při +7°C 5,06 7°C/35°C

TČ není ekonomická investice.

Tak když Vám to neřekl prodejce, já Vám to řeknu.
COP faktor pro -7/50stC. je 2,33 (TČ Mitsubishi Zubadan).
Pravda ale je, že topnou vodu 50stC při správně navržené topné soustavě při venkovní teplotě -7stC nebudete potřebovat. I kdyby ano, je to nemnoho dní (hodin) v roce.
jenda22

Díky, ovšem při tomto topném faktoru a potřebě např. 90 kWh to je za elektřinu ranec. Zatím je to v plynu za půlku bez šílené investice !

Nejvyšší denní spotřebu za 1,5 roku provozu TČ mám 33kWh. Pokud má váš dům tepelné ztráty 3x vyšší než náš, pak spotřebuje na straně příkonu 90kWh/den na vytápění (ovšem v případě kteréhokoliv jiného zdroje tepla to bude 3-4x více, byť levnější energie).
Dané množství energie je třeba do domu přivést i kterýmkoliv jiným zdrojem. U jediného zdroje tepla (kterým je TČ) je však velmi výrazný rozdíl na straně příkonu (spotřeby energie) a výkonu (vyrobeného tepla).
SCOP mám za minulý rok (dle odečtu před týdnem) 3,9. Vůbec tedy není podstatné, že COP pro -7stC je 2,33.
jenda22

Ještě nespíte? Já po Covid-19 mám rozhozené spaní. TZ má 8kWh . Ta šílení investice mě odrazuje. 300000 Je prostě moc. Do důchodu to mám několik let.

Nespím..
Tak 8kW TČ Vám za 24h v žádném případě 90kWh nespotřebuje (mám přesně tento výkon).
Průměrnou denní spotřebu (pouze vytápění) mám cca 17,7kWh.
Zde aktuální spotřeba za tento měsíc až do včerejšího dne:
Vytápění , solární panely, tepelné čerpadlo

Já minulý týden přivezl TČ pro výměnu na jaře / stávající TĆ běhá devatenáctou sezónu a tak nechci být překvapen v zimě/ a díval jsem se a topný faktor je pro -7/50 - 1.96 - 2.4 kW/kW dle frekvence kompresoru. Ale při -7 mně stačí cca 38C topná voda a pak je COP 2,3 pro max frekvenci kompresoru a pro nominální cca 2,6. Všechny údaje včetně odtávacího cyklu. Ale teplot kolem -7C je v topné období minimum, průměrná teplota v topném období v mém bydlišti je +3,4C / doufám,že se z hlavy nemýlím/ a pro +2C venku a topnou vodu 35C je topný faktor 3,45 kW/kW - a v tomto režimu poběží drtivou většinu topného období. Celosezonní topný faktor je cca 4,02 / zde jsem aproximací použil hodnoty pro 35 a55C - já mám systém s cca 42C topná voda pro -15C / což cca koresponduje. Toto jsou údaje pro "mou" jednotku 7 kW nominálního výkonu, investor kompresor, kompaktní provedení.

PS - k původnímu dotazu - systém, pokud je funkční bych nechal "doběhat" ve stávajícím stavu "jakákoliv modifikace" se podle mne nerentuje a nezaplatí. Spíše do budoucna sledovat trendy a připravit se na výměnu či modifikaci po dosloužení stávajícího kotle, ev tepelného zdroje.

jenda22
Mám dotaz: roční spotřeba plynu je opakovaně cca 1960 M3 (x 10.6 přepočet na kWh). Z této spotřeby odvozena TZ může být kolem 8. Ohřev TUV je v celkove spotřebě. Ta se spočítat spotřeba elektřiny TČ při obdobném provozu TČ Na různých serverech to je různé a prijetelny průměr spotřeby nikde. Otopná plocha 240, řadová zástavba. Mitsubishi model PUHZ-W85VHA2
>.Děkuji za info
jenda22

Odpovím si sám. Důkladně jsou si prostudoval technické listy a závěr je, že topit tepelným čerpadlem jde jen tam, kde není komín pro tuhá paliva či chybí plyn. I tak jsou náklady vysoké v každém směru. Jak uvádí pan Čakl, ve své tabulce z prosince 2021, tak to vůbec žádná sláva není. A ta cena kvalitních čepadel přes 300000 Kč mi připadne jak z fantastického filmu.

26.12.2021 bylo kolem -7°C a to uvádí spotřebu přes 30 kWh. Asi máme každý jiný náhled na to, co je ekonomické a nebo smysluplné. Zatím ani omylem.

Ach bože, opět?
Když TČ má spotřebu 30kWh/den, tak Vy (kdybyste měl zcela stejný dům a topil kotlem na plyn či pevná paliva) spotřebujete více než 100kWh energie.
A jeden den v roce vůbec není podstatný, podstatný je SCOP, který mám dle posledního odečtu 3,9.
Ale čím topíte je vaše věc (tedy pokud splňujete platné zákony).
Ještě to tedy doplním, ať je to komplet.
Vytápění za celý rok nás stálo 14100Kč.
Dodaná energie na vytápění byla 14600kWh.

@jenda22 - ta TZ cca 8 kW mi také vychází. A pro podlahovou plochu 240 m2 je to velice dobrá hodnota. Zřejmě jde o dům s 2 bytovými jednotkami- tj jste na energie 2 rodiny. Jinak co se týče topného media- doposud jsem tvrdil, že pokud je dosažitelný plyn, tak jednoznačně plyn. V současné době mi to ale připadá jako "ruská ruleta" , no možná "sovětská ruleta" ale s malinko pozměněnými pravidly - ten jeden není náboj v komoře, ale pouze jedna prázdná nábojová komora. Samozřejmě prvním krokem by mělo být snižování nároku domu- tj izolace, kvalitní okna,...Ale dnes člověk - stavebník neví co bude izolace stát druhý den a to samé je s druhem paliva. Tj spočíst návratnost je tak pouze navštívit čarodějnici s věšteckou koulí.

jenda22: Přehlédl jsem Váš dotaz z 3.1.

Zkusím tedy odpovědět.

Odečtu spotřebu energie na ohřev vody (uvažuji 5 osob) za rok tedy cca 3000kWh.

10,6x1960 = 20776-3000 = 17776kWh

V případě TČ by se vaše roční spotřeba pohybovala (pouze za vytápění) na úrovni 4600kWh (SCOP 3,9).

U ohřevu vody pomocí TČ byste se dostal cca na 1500kWh (odhaduji s COP, sám vodu přes TČ neohřívám).

Celkově byste se tedy rálně měl dostat na 6100kWh/rok za vytápění i ohřev TV.

jenda22

Díky za odpověď. Potvrdil jste dřívější informaci, že vytápění TČ není levnější než plynem. Jen jiné. Vaše výpočty přesně odpovídají .

Byl jsem na vážkách, zda si pořídit TČ ale byl bych na tom z hlediska nákladů stejně oproti plynu ( nemám D57d ), plus investice.

hodnocení

0x
Topit solárem je nesmysl. To by musel mít člověk za barákem hektarovou louku plnou solárů a obrovský nádrže na dobu kdy nesvítí sluníčko. Ono soláry nějaký normální velikosti neutáhnou ani tepelný čerpadlo.
Takže buď ty krbovky, nebo nic.
Ovšem na krbovky to chce místo na dřevo na dva, spíš tři roky topení. A buď si dělat dřevo sám, nebo vcelku draho kupovat už hotový.
Já bych to asi nechal tak jak to je.

hodnocení

0x

Hlasuji pro krbovky s výměníkem, bo to mám doma. Původně ta kamna byla myšlena jako druhotná, v praxi topím většinou v nich. Pálil jsem palety zadarmo, letos mi došlo, že když koupím deset kubíků míchaného nařezaného a naštípaného dřeva, dám za to jedenáct litrů a topím. Než zpracuji deset kubíků z palet, vyplatí se mi jít do práce a dřevo koupit...:-D Mám to v kombinaci s elektrokotlem, takže jako bonus jsem dosáhl na topenářskou sazbu, levná elektřina pro celý barák...

hodnocení

0x
Parodie na kotel moderně nazívané krbová kamna s výměníkem- nevíte do čeho chcete jít protože málo kdy se povede je dobře nadimenzovat aby nepřetápěli místnost ve které jsou instalována a dobře vytápěli zbytek domu přičemž byla správná teplota topné vody.
Buďto je budete škrtit a budou dehtovat nebo se stanete přikládacím otrokem.
Nehledě na tu špínu a smrad od kouře při častém přikládání, pokud je budete je mít v obytné místnosti.
Není nad to mít opravdový kotel s velkou násipkou a akumulační nádrž.
Nechte to tak jak to máte a když budete mít čas a náladu roztopte kamna a možná docela podstatně ušetříte zemní plyn.
Ostatní vámi popisované možnosti ani neuvažuje.

hodnocení

0x

Solární panely se vyplatí jen pokud z nich spotřebujete co nejvíce energie. Pokud budete většinu elektřiny z nich prodávat, tak se už nevyplatí! Navíc jsou nevhodné k vytápění, protože v zimě je málo slunce. Samozřejmě jde je nadimenzovat tak aby i v zimě utáhly tepelné čerpadlo a dobíjely baterie na noční provoz, ale v létě budou potom vyrábět tolik energie, že ji nevyužijete a budete ji prodávat pod cenou. Takže opět se to nevyplatí.

Osobně bych byl pro tepelné čerpadlo, protože do budoucna nám nejspíše zakážou veškerá pevná paliva a kdo ví jak to bude s plynem. Solární panely řeště jen pokud máte odběry i v létě a nejlépe i když nejste doma. Třeba pro klimatizaci domu. A to ty panely řešte jen jako doplňek ke snížení spostřeby, ale né jako náhradu. Jen takhle se vám dokáží zaplatit a něco vydělat.

Jen ještě dodám.. elektřina se momentálně vykupuje za 0,8Kč/kWh. Tak ať víte proč se nevyplatí prodávat a je lepší ji spotřebovat ;)

jenda22

Zakázat tuhá paliva asi těžko zakážou. Solární elektrárna se projektuje podle potřeb domu. Denní spotřeba, ohřev TUV v bojleru a k tomu se napasuje FV. Pak se neprodá nic a vše se bez problému zužitkuje doma. Min. je asi 3,2 kWp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]