Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektromotor MEZ Mohelnice

Od: jirbar* odpovědí: 26 změna:

Nemá někdo prosím tabulky, (možná starší Strojnické tabulky), z kterých by se nechaly vyčíst parametry elektromotoru u kterého chybí výrobní štítek.

Původně byl určen k pohonu katru na dřevo.

Průměr hřídele 38 mm

Tyto rozměry jsou přibližné (pravítko)

Délka vnější části hřídele 80 mm
Střed osy hřídele motoru od země 130 mm
Průměr motoru přes žebra 265 mm
Délka motoru bez hřídele ale s krytem 410 mm
Osy šroubů na patkách napříč 215 mm
Osy šroubů na patkách podél osy 180 mm

Elektromotor MEZ Mohelnice

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle Vavrovych strojnickych tabulek se podle uvedenych rozmeru jedna o motor Sg 132M. Vsechny uvedene rozmery sedi plus minus milimetr, coz se da odhadnout na chybu mereni.

Bud jde o motor 2 polovy, nebo 4 polovy. To nevim, jak se necha poznat. Oba maji vnejsi rozmery stejne.

Specifikace 2p / 4p:

jm.otacky: 2920 / 1450 min-1

jm. vykon: 9.2 / 7.5 kW

jm. proud pri 380V: 17.7 / 15.4 A

jm. moment: 30.09 / 49.4 Nm

hmotnost: 75 / 73 kg

Treba jde ale uplne o jiny motor...

trossau*

motor, vami oznaceny jako sg 132m nikdy v mez mohelnice nevyrobili a ja se s takovym oznacenim nikdy nesetkal. mohu se ale mylit, to pripoustim, ale ne v tom ze jej vyrobili v mohelnici ci nejakem pobocnem zavode mezu. jejich znaceni je ap..., 2ap..., 3ap... 2 az 8 polove atp. u kazdeho typu jsou rozmerove nacrtky a charakteristikou daneho motoru . podle mne je lepsi zadna informace nez informace zavadejici.

jirbar*
hodnocení

Díky, díky to je slovo do pranice. Hodí se mi i ta váha, pošta ho však případnému zájemci stejně nevezme. Zkusím ho zapojit do trojúuhelníka, snad ty otáčky odhadneme a nevyrazím při tom jističe 16A.

Ale jedna věc mne zaráží. Většinou se motory o různých otáčkách liší průměrem hřídele. Je opravdu tento průměr stejný?

S tim prumerem hridele viz vnitrni posta. Pouze prodavam, jak sem nakoupil...

tesyk*

zapojení hvězda -trojúhelník nemá vliv na otáčky. Otáčka jsou dány počtem pólů a kmitočtem sítě. Takže při 2p má motor cca 2900ot a při konstrukci 4p cca1450.

jirbar*
hodnocení

To já přece vím. Jenže při trojúhelníku při tomto výkonu vyrazím jističe.

Podle vnějších rozměrů nikdy nepoznáte jaký je to motor. Jen odhadnou mezi cca 3-10-ti alternativami.
Může být navinut na různá napětí - to nepoznáte. Otáčky nás nezajímají, poznají se podle kroku vinutí cívek a tím pádem pólů. Spolehlivější k identifikaci je průměr kotvy a šířka statoru po rozebrání.
Jak to napsal axus je dobrá úvaha. Není to Sg 132 ale asi řada AP 132 nebo 3AP132 - to jsou řady MEZ Mohelnice. V této řadě je 9 typů motorů. 132 je vzdálenost hřídele motoru od země.
V žádném případě nedoporučuji zkoušet přímo zapojení do trojúhelníka, ale zkusit nejprve do hvězdy a změřit odebíraný proud. Tady se nechá odhadnout zda zkusit potom zapojení do trojúhelníku. 16A na zkoušení zapojení tohoto motoru není moc. Při rozběhu může motor tento jistič vyhazovat. Nejlépe zkoušet s přepinačem hvězda - trojúhelník.

jirbar*
hodnocení

K tomu mám vylučovací metodu. Jiný motor než na 380 V bych tenkrát nebral. O hvězdě jsem psal 2x a zda to snese jistič 16A to se uvidí. Rozebírat ho nebudu. Dostal jsem typ, nasadím řemenici průměr 260 a použuji tachometr s kola. Věřím, že zkušený by poznal otáčky i od oka.

A pokud se týká rozměrů tak jistě MEZ Mohelnice vyráběl v jednom rozměru omezený počet typů. Zatím byly nalezeny uvedené dva typy.

trossau*

pokusim se vlozit pro info torzo materialu o elektromotorech mez mhelnice

Můžeš mít motor 220/380 _ hvězda x trojúhelník nebo 380 jen trojúhelník - stará značení.

Otáčky nejsou rozhodující pro zapojení.

Na omezený počet typů nespoléhej!

jirbar*
hodnocení

Jistěže né. Bohužel výkon a otáčky jsou rozhodující pro zájemce. To že se jedná o motor 380V/50 Hz to mohu zaručit.

Mezi dvou pólovým a čtyřpólovým motortem je rozdíl v otáčkách. Dvou pólový má teoreticky 3 000 ot/min , čtyřpólový polovinu , t.j. 1 500. Skutečné , jmenovité otáčky jsou menší o tzv. zkluz.- např. 2 920 a 1 450 ot/min. miro

vsevim*

napsal jsi to spravne, ale ten motor je asi hezky stary.

trossau*
hodnocení

2x

vazeny pane, pokud mate zajem, mohu vam poskytnout seznam vsech motoru, vyrabenych v mez mohelnice vc. nacrtku, a vsech charakteristik ve forme pdf. tam vas motor urcite najdete. pro zaslani potrebuji e-mail. dokument ma cca 10 listu a4. pokud vam jde o zachovani anonymity. lze jej poslat pres leteckou postu .dejte mi vedet

jirbar*
hodnocení

Díky, posílám kontakt přes vnitřní poštu tohoto PORADTE.

jirbar*
hodnocení

Díky, z dodaných materiálů skutečně vyplývá, že se jedná o motor AP 132 M z výrobní řady MEZ Mohelnice tak někdy před dvaceti lety.

Pouze není zřejmé o kolika pólový motor se jedná, když k příslušným otáčkám příluší určitý výkon. Mělo by stačit zjistit otáčky motoru a motor bude identifikován.

jurnas*

Vazeny pane, mam stejny problem s jednim mensim el. motorem co mam doma.Chybi mu uplne stitek a potreboval bych ho identifikovat ve vasem seznamu o kterem jste psal v jednom z prizpevku.Je mozne, ze bych ho nasel i podle tohoto cisla, ktere je na vnitrni strane krytky elektroinstalace?Cislo je:085-3006-0- nebo to je jen nejake seriove cislo?

Diky za jakoukoliv odpoved.Naschle Jurnas.

jirbar*
hodnocení

Bohužel neporadím. Pokud se jedná o motor MEZ Mohelnice tak by se nechal identifikovat podle tabulky kterou mám a je v tomto příspěvku, ale asi nečitelná. Hlavní míry mi odpovídali, ale konečnou identifikaci stejně nevím. Musel bych buď změřit otáčky, ale asi bych vyrazil pojistky, popřípadě oddělat čelní víko a spočítat počet pólů.

tesyk*
hodnocení

0x

Podle průměru hřídele bych odhadoval tak 7,5kW

jirbar*
hodnocení

Díky, to nepopírám. Taky s ním měl být poháněn katr na dřevo s kotoučem k čemuž nikdy nedošlo. Mám tušení, že v patřičných tabulkách z uvedených rozměrů se nechalo dojít k závěru co se týče výkonu i otáček.

Bohužel MEZ Mohelnice již má jinou výrobu a na dotaz nemají ani tu slušnost odpovědět.

Buď je pro ně dotaz naprosto nezajímavý, nebo již nehovoří česky.

pavka76*
hodnocení

0x

Nevím,jestli Vám to nějak pomůže,ale toto mám ve sklepě: Je to AP 132 S -2

Štítek.

Elektromotor MEZ Mohelnice #2
jirbar*
hodnocení

Díky, napsal jsem do pošty.

pavka76*

Takhle to vypadá. Ostatním se omlouvám,nešlo to dat do VP *nevi*

Elektromotor MEZ Mohelnice #3
jirbar*
hodnocení

Díky, vypadají skoro stejně. Podle tabulky by měly být typy "M" a typy "S". Ten na obrázku je snad "S" a ten předešlý snad "M", alespoň podle rozměrů.

doplněno 17.03.10 21:20:

Bohužel PDF sem nepřidám.

jirbar*
hodnocení

Zkusil jsem to takhle.

Elektromotor MEZ Mohelnice #4

harleyr*
hodnocení

0x
Dobrý večer. Nevíte prosím někdo čísla ložisek do tohoto elektromotoru?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]