Nejste přihlášen/a.
Nemá někdo prosím tabulky, (možná starší Strojnické tabulky), z kterých by se nechaly vyčíst parametry elektromotoru u kterého chybí výrobní štítek.
Původně byl určen k pohonu katru na dřevo.
Průměr hřídele 38 mm
Tyto rozměry jsou přibližné (pravítko)
Délka vnější části hřídele 80 mm
Podle Vavrovych strojnickych tabulek se podle uvedenych rozmeru jedna o motor Sg 132M. Vsechny uvedene rozmery sedi plus minus milimetr, coz se da odhadnout na chybu mereni.
Bud jde o motor 2 polovy, nebo 4 polovy. To nevim, jak se necha poznat. Oba maji vnejsi rozmery stejne.
Specifikace 2p / 4p:
jm.otacky: 2920 / 1450 min-1
jm. vykon: 9.2 / 7.5 kW
jm. proud pri 380V: 17.7 / 15.4 A
jm. moment: 30.09 / 49.4 Nm
hmotnost: 75 / 73 kg
Treba jde ale uplne o jiny motor...
motor, vami oznaceny jako sg 132m nikdy v mez mohelnice nevyrobili a ja se s takovym oznacenim nikdy nesetkal. mohu se ale mylit, to pripoustim, ale ne v tom ze jej vyrobili v mohelnici ci nejakem pobocnem zavode mezu. jejich znaceni je ap..., 2ap..., 3ap... 2 az 8 polove atp. u kazdeho typu jsou rozmerove nacrtky a charakteristikou daneho motoru . podle mne je lepsi zadna informace nez informace zavadejici.
Díky, díky to je slovo do pranice. Hodí se mi i ta váha, pošta ho však případnému zájemci stejně nevezme. Zkusím ho zapojit do trojúuhelníka, snad ty otáčky odhadneme a nevyrazím při tom jističe 16A.
Ale jedna věc mne zaráží. Většinou se motory o různých otáčkách liší průměrem hřídele. Je opravdu tento průměr stejný?
zapojení hvězda -trojúhelník nemá vliv na otáčky. Otáčka jsou dány počtem pólů a kmitočtem sítě. Takže při 2p má motor cca 2900ot a při konstrukci 4p cca1450.
Podle vnějších rozměrů nikdy nepoznáte jaký je to motor. Jen odhadnou mezi cca 3-10-ti alternativami.
Může být navinut na různá napětí - to nepoznáte. Otáčky nás nezajímají, poznají se podle kroku vinutí cívek a tím pádem pólů. Spolehlivější k identifikaci je průměr kotvy a šířka statoru po rozebrání.
Jak to napsal axus je dobrá úvaha. Není to Sg 132 ale asi řada AP 132 nebo 3AP132 - to jsou řady MEZ Mohelnice. V této řadě je 9 typů motorů. 132 je vzdálenost hřídele motoru od země.
V žádném případě nedoporučuji zkoušet přímo zapojení do trojúhelníka, ale zkusit nejprve do hvězdy a změřit odebíraný proud. Tady se nechá odhadnout zda zkusit potom zapojení do trojúhelníku. 16A na zkoušení zapojení tohoto motoru není moc. Při rozběhu může motor tento jistič vyhazovat. Nejlépe zkoušet s přepinačem hvězda - trojúhelník.
K tomu mám vylučovací metodu. Jiný motor než na 380 V bych tenkrát nebral. O hvězdě jsem psal 2x a zda to snese jistič 16A to se uvidí. Rozebírat ho nebudu. Dostal jsem typ, nasadím řemenici průměr 260 a použuji tachometr s kola. Věřím, že zkušený by poznal otáčky i od oka.
A pokud se týká rozměrů tak jistě MEZ Mohelnice vyráběl v jednom rozměru omezený počet typů. Zatím byly nalezeny uvedené dva typy.
Můžeš mít motor 220/380 _ hvězda x trojúhelník nebo 380 jen trojúhelník - stará značení.
Otáčky nejsou rozhodující pro zapojení.
Na omezený počet typů nespoléhej!
Jistěže né. Bohužel výkon a otáčky jsou rozhodující pro zájemce. To že se jedná o motor 380V/50 Hz to mohu zaručit.
Mezi dvou pólovým a čtyřpólovým motortem je rozdíl v otáčkách. Dvou pólový má teoreticky 3 000 ot/min , čtyřpólový polovinu , t.j. 1 500. Skutečné , jmenovité otáčky jsou menší o tzv. zkluz.- např. 2 920 a 1 450 ot/min. miro
vazeny pane, pokud mate zajem, mohu vam poskytnout seznam vsech motoru, vyrabenych v mez mohelnice vc. nacrtku, a vsech charakteristik ve forme pdf. tam vas motor urcite najdete. pro zaslani potrebuji e-mail. dokument ma cca 10 listu a4. pokud vam jde o zachovani anonymity. lze jej poslat pres leteckou postu .dejte mi vedet
Díky, z dodaných materiálů skutečně vyplývá, že se jedná o motor AP 132 M z výrobní řady MEZ Mohelnice tak někdy před dvaceti lety.
Pouze není zřejmé o kolika pólový motor se jedná, když k příslušným otáčkám příluší určitý výkon. Mělo by stačit zjistit otáčky motoru a motor bude identifikován.
Vazeny pane, mam stejny problem s jednim mensim el. motorem co mam doma.Chybi mu uplne stitek a potreboval bych ho identifikovat ve vasem seznamu o kterem jste psal v jednom z prizpevku.Je mozne, ze bych ho nasel i podle tohoto cisla, ktere je na vnitrni strane krytky elektroinstalace?Cislo je:085-3006-0- nebo to je jen nejake seriove cislo?
Diky za jakoukoliv odpoved.Naschle Jurnas.
Bohužel neporadím. Pokud se jedná o motor MEZ Mohelnice tak by se nechal identifikovat podle tabulky kterou mám a je v tomto příspěvku, ale asi nečitelná. Hlavní míry mi odpovídali, ale konečnou identifikaci stejně nevím. Musel bych buď změřit otáčky, ale asi bych vyrazil pojistky, popřípadě oddělat čelní víko a spočítat počet pólů.
Díky, to nepopírám. Taky s ním měl být poháněn katr na dřevo s kotoučem k čemuž nikdy nedošlo. Mám tušení, že v patřičných tabulkách z uvedených rozměrů se nechalo dojít k závěru co se týče výkonu i otáček.
Bohužel MEZ Mohelnice již má jinou výrobu a na dotaz nemají ani tu slušnost odpovědět.
Buď je pro ně dotaz naprosto nezajímavý, nebo již nehovoří česky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.