Nejste přihlášen/a.
Dobrý den milí rádcové
řešíme nyní situaci následovní. Přestěhovala jsem se k partnerovi,který bydlí v družstevním bytě a práva jsou jen jeho.
Má dvě nezletilé děti, které žijí s matkou. Pokud by se partnerovi něco stalo, předpokládám ,že práva zdědí děti,a jelikož jsou nezletilé,správcem bude ex manželka. A ta by mě okamžitě vystěhovala na ulici. To však partner nechce.
Jak tedy zajistit po právní stránce,abych mohla byt užívat i nadále do své smrti? samozřejmě pak ať si s bytem děti dělají co chtěji...
Děkuji za radu
Tahle konstrukce stojí za úvahu. Tím se vyřadí družstvo, jako třetí, nepohodlný článek v řetězu. Dědění by pak šlo ošetřit např. v dědické smlouvě tazatelky vůči dětem jejího partnera (teoreticky, prakticky jsem dědickou smlouvu nikdy neviděl, ani s ní v družstvu nepřišel při řešešní přechodu práv děděním do styku). Má to jedno jediné ALE.: Převod bytů do vlastnictví musí být možný, což ne vždy je (krom dalšího ho musí umožňovat stanovy dužstva).
Obávám se, že toto jednoduše ošetřit nelze. Lze odkázat družstevní podíl, ale zařídit přechod nájemní smlouvy na jinou osobu než na dědice nelze.
Jistou nadějí je tzv. příkaz ze závěti, tedy podmínka, za které dědic majetek, v tomto případě družstevní podíl, zdědí. Ale vzhledem k tomu, že nejde o vlastnictví bytu, právo nájmu má výhradně člen družstva a poskytnutí bytu do užívání třetí osobě (úplatné i bezúplatné) podléhá souhlasu družstva, přijde mi to "poněkud nejisté".
Tohle je otázka pro právníka. A asi ne pro každého právníka.
Je-li můj příspěvek mimo mísu , tak vaše spekulace v té míse dozajiste je že. A přidám další.. Pán hned na místě může převést, darovat práva k užívání té paní.
spu: O tom, že může převést podíl není sporu, to je ale právě to, kde jste mimo mísu - odpovídáte asi na jiný dotaz. Může převést podíl jako celek, tím ale vyřadí sebe i své děti. Což nechce, jak z dotazu vyplývá, ani tazatelka, ani její partner. Co kdyby pak zemřela tazatelka dříve, než její partner? Jinak máte pravdu, převod družstevního podílu je jednou z nejjednodušších věcí v tomto státě a skutečně se nechá vyřídit obratem.
Asi nějaká trojdohoda mezi partnerem, vámi a družstvem. Nechci být ironický, ale představte si situaci: Věk jste neuvedla, takže vám může být i 20 i 80. Řekněme, že vám je 30, partner za měsíc zemře /teoreticky...nepřeji mu to!/ a vy byste tam chtěla zůstat. Budete žít dalších 50 let, a až potom se dědicové dostanou ke svým zděděným podílům v družstvu...a pak si s bytem dělají co chtějí. To je dobré, ne? Vy byste z jejich či jeho pohledu na nějakou takovou dohodu šla? Berte můj text s úsměvem, to je opravdu jen takové teoretizování! Přeji pěkný závěr roku!
Vzhledem k tomu,že má nezletilé děti, tak bych odhadoval, že 80 mu nebude, ale kolem 40 roků je to reálné.
Dobrý den,
také se připojuji k názoru, že toto je lepší řešit s právníkem. Na Vašem místě bych nejdříve zkusila nějaké bezplatné portály, kde lze vložit dotaz přímo někomu z oboru, např. bezplatnapravniporadna.cz/... anebo mohu vřele doporučit JUDr. Ilonu Černo/... či kohokoliv z jejího týmu - mě velmi pomohla!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.