Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit malý nefunkční bojler?

Od: jirka7 odpovědí: 7 změna:

Mám u umyvadla asi 20 let starý 10litrový 2kW ohřívač Tatramat EO 10 T.

Přestal hřát. Když otáčím termostatem tak v něm cvaká, elektrický odpor ve vidlici jsem naměřil (bez ohledu na pozici termostat) asi 1400 kiloohmů - to mi přijde nějak hodně.

Co by to mohlo být, odešlo topné těleso? Je to opravitelné? Náhradní díly už asi neseženu,

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nahradni topne teleso maji zde elny.cz/..., topne teleso je lepsi promerit primo u svorek, vadaskou proti nule.

A berte i těsnění...
111®

to je nějaký nový typ Wadasky že měří i odpor?

hodnocení

4x

Rozeberte to a změřte odpor přímo na konektorech tělesa. Měl by být něco kolem 25 Ω. Při té příležitosti zároveň změříte termostat, tepelnou pojistku a přívod. Měřit pod napětím nedoporučuju.

jirka7
hodnocení

Tak jsem to odkrytoval. Topné těleso má asi 27 ohmů. Ale nejde fáze dal přes tepelnou pojistku. Navíc jsem zjistil že pravý spodní roh plastovýho krytu je zvenku trosku utavený, teplem zdeformovany. A hlavně pod krytem byly kontakty i černá krábička s tepelnou pojistkou orosena, na topným tělese zvenku asi 1 cm vody. Takže předpokládám že nějaká netěsnost způsobila orosení a zkrat? Co myslíte? Mám radši koupit nový?
jm
Určitě nový.
Pokoušel jsem se opravit 10litr.bojler starý 3 roky... Nemá to smysl za tu cenu. Pokud počítáte poštovné nebo dopravu pro nd, čas, stres, ... Riziko poškození i jiných částí a opotřebení celku... Nevyplatí se!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]