Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vymalovat kotelnu?

Od: tm odpovědí: 12 změna:
Prosím o radu. Chystám se vyměnit kotel na tuhá paliva zase ta kotel na tuhý. Doufám, že z nového kotle již nebude tolik špíny- hlavně na zdech a stropě. Rád bych místnost s kotlem nějak zkulturnil. Dnes je prakticky vše černé od kouře... chtěl bych ji aspoň nějak vymalovat- podadte prosim jak a čím? Bude to stále kotelna, takže investovat do zarive bílé neplanuji. Mohu třeba vápnem? Nebo nějaká omyvatelná barva- email apod? Děkuji
doplněno 28.12.21 15:24: Ještě bych potřeboval poradit s podlahou, která není až tak rovná- beton je místy rozbitý. Kdybych nedával dlažbu, šlo by na podlahu dat 2 nebo 3 cm nějakého betonu a ten pak něčím natřít, aby se lepe uklizelo? Mám na mysli takovou tu šedou barvu, co jsou s ni někde natrene betonové podlahy - jen nevím, co to je za barvu...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Najlepšie by to bolo najprv umyť vodou s jarom a s lúhom a potom to natrieť vápnom s prídavkom lúhu a latexu,ktorý zvýši oteruodolnosť. Lúh odstráni tú čiernotu a nebude to prerážať. Maliarské vápno sa dá kúpiť hotové vo vedierku a doporučujem kúpiť to,čo sa ešte musí riediť,nie vapenný hotový náter.

doplněno 28.12.21 16:29:

Je to dokonca v návode na miešanie ten latex,ja dávam polievkovú lyžicu na asi 5-6 litrov nariedeného vápna.

Tak dávat latex do vápna je zhovadilost nejhrubšího zrna.

Vápno pěkně "dýchá", ale latex ne, ten to zaplácne a zalepí.

souhlas až na ten LATEX-ten NEEE !

hodnocení

0x
Na to černisko se těžko co bude chytat, prvně potřeba umýt vodou a mazlavým mýdlem které je levné a dobře odmasťuje.
Do vápna hlavně do první vrstvy přidejte trochu malířské penetrace.
tm
hodnocení

Tak dalo by se vystukovat nebo natáhnout perlinku s lepidlem... mam obavy, ze na toto řešení ale nebudu mít asi dostatek času. Zase bych to ale nemusel asi omývat a vymalovat se to dá až po instalaci kotle
Na mastný povrch štuk ani lepidlo spolehlivě nechytne.
Mytí stěn je pracné, ale lepši to zkusit než škrábat vrchní vrstvu omítky či dokonce otloukat celou omítku a nahazovat znova.

Žádný štuk nebo dokonce stěrka lepidla s fasádní armovací mřížkou (perlinkou) ! Umýt mýdlem oškrábat pokud půjde a pak jen vápno nebo umýt a oškrábat a pak obklady jak psal p.Krtek!

krtek6
hodnocení

0x

očistit, odmastit, oškrábat...a já osobně bych tu místnost vykachličkoval nejlevnějšíma velkýma kachlema kvůli následné údržbě...obklad lze umít a jednodušeji ošetřovat než namalovaná stěna..

hodnocení

0x

Tak 100 let starý barák a takové ty klasické staré vyvápněné sklepy. Špinavé stěny i strop. Strop jsem nechal tak jak je, bo je černý jak but a navíc pod stropem vede el, plyn a voda. A navíc mám nízké sklepy zhruba 1.75 m. Takže by se mi to špatně dělalo a jsem šel jen do stěn jak v plynové kotelně tak v kotelně na tuhá. Našel jsem po předešlém majiteli nějaký kabřinec a betonové obklady, tak jsem to tak nějak zkombinoval. Stěny umyl, kde co odpadlo tak jsem to nahodil, zarovnal a poté do lepidla a do perlinky a nakonec štuk. Poté napenetroval a normálně vymaloval Primalexem plus. Za kotel jsem nalepil kabřinec a vedle kotle jsem udělal takový betonový soklík. Vše co chalupa dala no. Plynovou kotelnu jsem pouze vymaloval na bílo a obložil kachličkama u vodovodního kmohoutku, aby mi voda nestříkala na zeď. Mám to 2 topné sezony a stěny jsou bílé. Nějaký ten rok to určitě ještě vydrží a potom to zase jen přetřu. Je ale pravda, že jsem změnil palivo, takže už netopím uhlím, které podstatně více čoudilo, ale přešel jsem na koks a dřevo. Taky jsem si koupil vysavač na popel a občas třeba na soklu či tam kde vidím prach, tak ho vysaju. Z betonovou podlahou nevím co. Do dlažby se mi nechce, protože ta by tam asi nevydžela a byla by furt špinavá a navíc tam navažím palivo v kolečkách. Takže jedině zase nějaký nátěr na beton nebo jsem uvažoval jak jsou takové ty kamínky a míchá se to s pryskyřicí. Dává se to na schody či tak něco a udělat celou podlahu z toho. Akorát mi teď vypadl název toho bazmeku.

Čím vymalovat kotelnu?
Čím vymalovat kotelnu? #2
Čím vymalovat kotelnu? #3
tm
hodnocení

Díky za odpověď. Na podlahu ty kamínky jsou myslím velký luxus, je to docela drahý. Natrit podlahu barvou, ale netuším, která to je.

makk
hodnocení

0x

Já bych vymaloval vápnem (pokud tam vápno bylo, na hlinku to nejde) a na zem vylít samonivelačku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]