Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakazkova vyroba nabytku svepomoci

Od: ash* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

po rekonstrukci vybavuji kuchyň nábytkem a potřeboval bych nějaké policové skříňky, atypických rozměrů.

Už jsem dělal skřínky se zásuvkami, tak že jsem si v hobbymarketu nechal nařezat lamino dtd a pak to zdlouhavě vrtal ručně doma. Teď uvažuji, že bych si nechal vyrobit dílce včetně vrtání, např. kili.cz/... Představuju si to jednoduše, že mi někdo vyrobí díly, které smontuju tak jako to co koupím v Ikea.

Ale nemám znalosti/zkušenosti jaké otvory, jestli spojovací kování nebo kolíky a konfirmáty, atd. Existuje na to nějaký CAD na hobby úrovni?
Nebo, najde se nějaký truhlář, pro kterého by to byla zajímavá zakázka? Tzn. pošlu mu potřebné rozměry, barvu, popis ... a on za mne pošle objednávku, např. do toho Killi. Kterou už si vyzvednu a smontuju sám? (Tedy takový truhlář na HomeOffice :) )
Díky za případné náměty.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Není to časté, ale občas se stalo, že někdo chtěl nábytek v "rozsypu".

Jak je psáno výše, normální truhlář nepotřebuje CAD programy. Jemu stačí opravdu pytlík od svačiny, kde si načrtne základní rozměry. Přesný kusovník si stejně musí udělat každý podle sebe, podle kování a podle zvyklostí. Párkrát jsem dělal kuchyně podle plánů udělaných v CAD a prostě ne. Stejně jsem si to musel celý přemalovat podle sebe, podle kování.

Šikovný truhlář to klidně udělá a nesloží dohromady, nechá to na tobě. Pro složení na koleně máš nejlepší jako Ikea, pár kolíků co drží tvar a komfirmáty co to jakž takž drží pohromadě. Na klasický lepený kolíky to zdaleka nemá.

Zdaleka největší problém bude sehnat vůbec někoho, kdo se tím bude chtít nějak zabývat. Co znám truhláře v okolí, každý má práci nejméně do prázdnin a většina již teď na celý příští rok.

hodnocení

3x

SW na návrhy laminového korpusového nábytku existují, je jich celá řada, liší se v mnoha ohledech, ale zcela zdarma není asi žádný, který by stál za úvahu. Ale možná by Vás zaujal web p. Dlauhého

pripravto.cz/...

kde je možné si program ,,pronajmout´´ za přijatelný peníz.

Ovšem jesli mohu poskytnout radu z praxe - doporučuji zadat to truhláři s tím, že to chcete v demontu. Většina z nich je zvyklá na zadání na ,,pytlíku od svačiny´´ , sami si spočítají např rozměry zásuvkových dílců v závislosti na použitém kování vč navrtání patřičných otvorů.

jirib
hodnocení

3x
Ne,truhlář přijede,omrkne,změří,vyrobí,namontuje a pár skříněk do atypické,podkrovní kuchyně cca 100tis...
Tož asi tak.

Prima - 100 klacků je dost. Jenže - truhlář si nevystačí s lžící a fankou jako zedník, na vybavení i malé truhlárny padne klidně několik mega. K tomu si připočtěte nemalé ceny materiálů a zejména kování , případně spotřebičů, k tomu velký hlad po řemeslech a řemeslnících daný naprostým fiaskem středního školství - a zjistíte že proč by si dotyčný neřekl 100 za něco atypického, náročného na výrobu i montáž. Prosté, že?

Atypická, podkrovní kuchyně za kilo? Dost láce. Ta může stát klidně i několikrát tolik. A ani nemusí být moc velká, nemusí mít žulovou vyhřívanou desku, aby paničku nezábly pacinky, elektrický vyjížděcí roh u kuchyně do L či U a podobný věci.

hodnocení

2x

Když už s tím máte nějaké zkušenosti, přikupte nějakou lepší kolíkovačku, nebo šablonu na vrtání otvorů, pár drobného vybavení m.j. na vykroužení pantů, replikátor otvorů a můžete vyrábět na koleně. Obyčejné skříňky s dvířky zvládnete, postupem času i výsuvy. Sám jsem si kuchyň vyráběl na koleně. Materiálu za 35000 a kuchyň v hodnotě 150 000 byla na světě.

hodnocení

2x

Prave vyrabam kuchynsku linku. Dielce si necham narezat a opaskovat 2 a 0.5 mm ABS. Diery vrtam sam, nie je to ziadna veda. Co sa mi velmi osvedcilo, je lamelova freza a drevene lamely (cena okolo 180 eur). Lepsie ako koliky, umoznuje to totiz posun + - 0.5 cm smerovo, vyskovo nie, ale vyska je presne definovana uz pri frezovani. Na 57 cm siroku skrinku davam 4 ks konfirmatov a medzi nimi rovnomerne 3 ks lamiel.

Robil som aj vstavane skrine a komody, ked som chcel neviditelne spoje, dal som vnutri excentre VB 36 alebo podobne. Da sa k tomu kupit vrtacia sablona. S presnostou som spokojny, pri preciznej praci vsetky hrany uplne licuju.

Jestli lamely, či kolíky, to asi záleží na vkusu každého amatérského nábytkáře.

Za mě jedině kolíky, neboli týble. Hezky do celý hrany bez konfirmátů.

Jen tak na okraj. V truhlařině se nic nedělá zároveň. Všude se dělají buď přiznaný spoje nebo platničky. Jakmile se udělá nepřiznaný spoj, časem to praskne, nebo se to hne, protože dřevo prostě stále pracuje a je to vidět. U nábytku se dělají platničky, tedy plocha jednoho dílce není zároveň s hranou druhého dílce. Je přibližně o půl milimetru ustoupená. Jak z plochy, tak i z hrany.

ash*
hodnocení

Díky Všem za odpovědi, našel jsem i další firmy kde se asi dají parametrizovat a pak nařezat vzorové skříňky, ale taky přímo píšou že nemají zájem o privátní zákazníky a jednotlivé zakázky.
Takže asi zůstanu u těch hobbymarketů, anebo úprav skříněk z ikea.
Co se myslí tím "replikátor otvorů"?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]