Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spolubydlení ve větším městě

Od: uaka odpovědí: 3 změna:
Zdravim!
Stehuju se do Brna za prací z mensiho mest, a tak jsem mel moznost prijit se zkusenosti hledani bytu.
Byty na pronajem tam jsou vseobecne drazsi nez u nas nebo v mensich mestech a je trochu problem tam neco na rychlo sehnat za rozumnou cenu. Proto tam hodne bezi forma spolubydleni.
Abych upresnil, ja byt sehnal, trvalo to trochu dele, ale zacal jsem vcas a sehnal jsem to co potrebuju, za asi prijatelnou cenu v ramci tech cen celkově. Takze to asi neni problem.
Ale prave tam snad vsichni shani spolubydleni. Muzete mi to vysvetlit proc? Ja vim, ze je to studentske mesto, takze pokud bych byl student, tak asi super volba, ale jde o to, ze tam shani spolubydleni snad uplne vsichni, i lide, co nestuduji, ale pracují ba i kolikrát v páru.
Tak pokud pracuju, tak proc bych se mel s nejakym delit o byt? Je mi 27, praci nemam kdovijak super placenou, ale na to, abych zaplatil 12 000 za bydleni, v dobre ctvrti, blizko centra a mel byt cely pro sebe, tak snad to zvladne kazdy ne?
Nedokazu pochopit, proc vsude vidim inzeraty typu, ze hledaji sdileny byt pro sebe, pracující a kolikrát i v páru. To už snad ve dvou zvládnou zaplatit 12k, ne?
Já bych teda za 8k nechtěl bydlet v jedný místnosti a o koupelnu se dělit.
To sdilene bydleni je vetsinou mistnost o 10-30m2 a vse ostatni je spolecne. A castky od 4000 do 9000.
Proc je to takovy trend? Snad chci soukromi jako kazdy normalni clovek a pokud neni situace, ala uklizecka za 12k nebo student na brigade a normalne pracuji nebo dokonce s nekym ziju, nepochopim proc bych se mel uchylit k tomuto.
Dekuju za nazory

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ellen*
hodnocení

0x

já jsem jen zběžně mrkla na bazoš a ceny za pronájem v Brně nejsou moc příznivé. Garsonka 20m2 za 9 900,- plus 200 internet + 2 000 energie, to mi přijde dost. Navíc pokud ti lidé hledají sdílené bydlení, potřebují asi větší byt - tak 3+1 tam byl za 16 400,- plus 5 400,- energie, to už by bylo pro dva lidi taky docela dost, 22 000,- může být celý plat jednoho z toho páru. A někomu třeba sdílené bydlení vyhovuje - víc lidí, větší legrace... Až začnou plánovat rodinu, najdou si něco samostatného, to je jasné. A zatím můžou něco ušetřit. Pokud máte nájem 12k včetně energií za byt běžné velikosti, měl jste prostě štěstí, které mnozí nemají. Nehledě na to, že energie Vám půjdou o pár tisíc nahoru, s tím je taky třeba počítat.

joudic*
hodnocení

0x
ja jsem spolubydlel ze startu mnohokrat a vzdycky parada, je s kym furt jit na pivo a najem byl smesnych max 4k, casto i vcetne energii a ze startu clovek takove vyplaty nemel a cim vic zbylo, tim vic na parbu.. a to jsem introvert, a ted kdyz jsem starsi mi vyhovuje klidne 6 mesicu nerict ani jedno ceske slovo nahlas, tedy krome dobry den, kartou, diky, nashle parkrat za mesic, denne mluvim jen s pritelkyni
ellen*

"dobrý den, kartou, nashledanou" *smich*. Pobavil jste mě. To bude za chvíli veškerý slovní projev neočkovaných na veřejnosti. Jsem taky introvert, tak by mi to ani nevadilo. Jen doufám, že aspoň do těch potravin nás pustí - aby to nedopadlo jak s kupováním piva v hospodě pro kamarády "pod zákonem".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]