Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamna zakuřují do místnosti

Od: mirek1* odpovědí: 11 změna:
Přitápíme první sezónu v kamnech, narychlo se zprovoznil starý komín ( protože Bohemia energy...) a pořídili jsme kamna Thorma Verona B. Jisté je, že komín nemá ideální tah, je to dočasné řešení, má v nadstřešní části průměr jen 140mm a dlouhou, neizolovanou trubku 3m.
Každopádně mi i tak přijde divné, že kamna zakuřují ne přes sekundární nebo primární otvory vzduchu, ale na třech místech viz foto. Je to normální, při špatném tahu komína, nebo je chyba i v kamnech? Díky

Kamna zakuřují do místnosti

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

0x

Mně to kouří, když tomu dám pořádnej ceres a komín nestíhá. (moc otevřený přisávání )

joudic*
hodnocení

0x
pokud to takto nestiha musite to procistit, i cisty komin, ktery hazi prasatko do cistici sachty muze mast, muze byt uplne zasrany odvod z kamen nejake koleno atd nebo vstup do komina.. pokud tahne fakt blbe tak mene prisavani a bude cajk
mirek1*
hodnocení

Připojení z kamen do zděře je od listopadu nové, komín vypadá čistě. Problém je v průměru, ten nestačí a hodně se ochlazují spaliny v té části nad střechou. Je to prostě nešťastná konstrukce. Nový je nutnost.
Ale mně jde hlavně o ta kamna. Pamatuji stará kamna/sporák u babičky, tam šly spaliny rovnou pod plotnami bez jakéhokoliv těsnění, mezírkami byly vidět plameny a během nahřívání komína to čoudilo všude možně. Asi jsem čekal, že dnes už se kamna dělají těsná a nečekal bych, že to bude kolem plotny a kolem příruby dvířek zakuřovat.
jendad

Pruměr 140mm bohatě stačí. To je tak na 12 až 15kw výkonu . Vždyt peletová kamna mají odkouření 80mm a to bohatě stačí . Myslím si , že zásadní problém je ten komín , ta 3m slabá roura na komíně (pravděpodobně azbest) . Ta zásadně ochlazuje spaliny a vytváří jakoby špunt . Dříve se topilo uhlím kontinuálně . bylo to vysoce výkoné palivo a navíc velice málo vlhkosti. Ve dřevě je hodně vlhkosti a navíc topíte přerušovaně (stále přikládáte a ochlazujete topeniště) . Dnes navíc konstruují topeniště , aby byla hodně efektivní a málo tepla jde do komína . Řešení je zaizolování komína . Normálně kupte pozinkovanou rouru 200mm a nsadte ji na tu koomínovou rouru . Obsypejte ji perlitem a tak to zaizolujete . Plus stříška .

riva
hodnocení

0x

A dělají to i při otevřeném okně?

mirek1*
hodnocení

Ano, otevřené okno nepomůže.
riva

Tak to zbývá buď přiškrtit sání, nebo zlepšit tah komína.

karel10
hodnocení

0x

Co zkusit na komín napojit ventilátor? Ale jsou dost drahá ...

mirek1*
hodnocení

Díky za rady, vážně. Jen mě spíš zajímá, jestli je "normální", že ta kamna kouří na těch místech viz foto. Jestli nemají být vyrobena tak, aby kouřila maximálně z primárního nebo sekundárního vzduchu...
Komín neřešte, ten bude nový příští rok.
joudic*
kdyz se zahlti komin, frci to i svary na takovem tom ohrivaci vzduchu, co se dava na rouru, nedavno jsem prave resil to same a bylo to ucpane po snezeni v miste vstupu roury do komina, kour sel i z mist, kde by to nikdo necekal
mirek1*
hodnocení

Díky. To je, co jsem potřeboval vědět. Že problém je jen v komínu a ne i v kamnech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]