Přitápíme první sezónu v kamnech, narychlo se zprovoznil starý komín ( protože Bohemia energy...) a pořídili jsme kamna Thorma Verona B. Jisté je, že komín nemá ideální tah, je to dočasné řešení, má v nadstřešní části průměr jen 140mm a dlouhou, neizolovanou trubku 3m. Každopádně mi i tak přijde divné, že kamna zakuřují ne přes sekundární nebo primární otvory vzduchu, ale na třech místech viz foto. Je to normální, při špatném tahu komína, nebo je chyba i v kamnech? Díky
pokud to takto nestiha musite to procistit, i cisty komin, ktery hazi prasatko do cistici sachty muze mast, muze byt uplne zasrany odvod z kamen nejake koleno atd nebo vstup do komina.. pokud tahne fakt blbe tak mene prisavani a bude cajk
mirek1*
Připojení z kamen do zděře je od listopadu nové, komín vypadá čistě. Problém je v průměru, ten nestačí a hodně se ochlazují spaliny v té části nad střechou. Je to prostě nešťastná konstrukce. Nový je nutnost. Ale mně jde hlavně o ta kamna. Pamatuji stará kamna/sporák u babičky, tam šly spaliny rovnou pod plotnami bez jakéhokoliv těsnění, mezírkami byly vidět plameny a během nahřívání komína to čoudilo všude možně. Asi jsem čekal, že dnes už se kamna dělají těsná a nečekal bych, že to bude kolem plotny a kolem příruby dvířek zakuřovat.
jendad
Pruměr 140mm bohatě stačí. To je tak na 12 až 15kw výkonu . Vždyt peletová kamna mají odkouření 80mm a to bohatě stačí . Myslím si , že zásadní problém je ten komín , ta 3m slabá roura na komíně (pravděpodobně azbest) . Ta zásadně ochlazuje spaliny a vytváří jakoby špunt . Dříve se topilo uhlím kontinuálně . bylo to vysoce výkoné palivo a navíc velice málo vlhkosti. Ve dřevě je hodně vlhkosti a navíc topíte přerušovaně (stále přikládáte a ochlazujete topeniště) . Dnes navíc konstruují topeniště , aby byla hodně efektivní a málo tepla jde do komína . Řešení je zaizolování komína . Normálně kupte pozinkovanou rouru 200mm a nsadte ji na tu koomínovou rouru . Obsypejte ji perlitem a tak to zaizolujete . Plus stříška .
Díky za rady, vážně. Jen mě spíš zajímá, jestli je "normální", že ta kamna kouří na těch místech viz foto. Jestli nemají být vyrobena tak, aby kouřila maximálně z primárního nebo sekundárního vzduchu... Komín neřešte, ten bude nový příští rok.
joudic*
kdyz se zahlti komin, frci to i svary na takovem tom ohrivaci vzduchu, co se dava na rouru, nedavno jsem prave resil to same a bylo to ucpane po snezeni v miste vstupu roury do komina, kour sel i z mist, kde by to nikdo necekal
mirek1*
Díky. To je, co jsem potřeboval vědět. Že problém je jen v komínu a ne i v kamnech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.