Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sfouknutá svíčka

Od: dajuup odpovědí: 8 změna:
Hezký Štědrý den, potřeboval bych ujistit včera večer jsme měli zapálený adventní věnec, poté jsem ho sfouknul (vím, že se nemá foukat) a pokapal vodou. Při sfouknutí jsem ale zahlédl jiskru letící. Věnec jsem dal na balkon, vse zkontroloval, ubrus vytrepal a stůl přetřel vlhkou hadrou. Šli jsme spat a vše v pohodě, dnes ráno jsme ale odjeli na 3 dny a mě furt nedá spat, jestli náhodou nemůže někde hořet ta jiskra nebo proste ten kousek knotu, co uletěl i po tak dlouhé době a něco zapálit.. asi blbost, ale prostě mi to vrtá hlavou.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

To bude v pohodě, to by blaflo do rána.Nejhorší je smrt z vyděšení:-D

spu
hodnocení

7x

Blbost to není , může to vletět někde do štěrbiny, lehce doutnat a potom to blafne

mai
hodnocení

6x
Já myslím, že ne. Kdyby to mírně někde doutnalo, už noci by jste cítili smradek. Ta letící jiskra zhasla a kdyby měla tu sílu, už by něco hned od ní chytlo. A to by jste hned postřehl.
spu

Ale kdepak, nic cítit být nemusí. Sejde se tam více náhod a je vymalováno.

tyler
hodnocení

4x

Svíčky používám téměř denně, zhasínám je sice mokrými prsty, aby šly opětovně použít, protože když se sfouknou, tak se knot vypálí na uhel co drží silou vlastní vůle, ale aby upálený kousek knotu dokázal vznítit stůl?

To by fakt musela být hodně velká souhra mnoha "ideálních" okolností. Aby někde pomaličku doutnal kousek knotu, třeba 3 dny a nakonec vám podpálil stůl? Ten knot to má za sebou během pár sekund, za tu dobu pravděpodobně nestihne předat svůj "potenciál". Krom toho se normálním fouknutím ústy nedá useknout, takže jste zkrátka odfoukl tu opálenou část bez váhy a bez potenciálu, toť můj názor. A jasně, existují vysoce hořlavé nátěry, ubrusy, dekorace, ale pokud nepřišel ten odfouklý kousíček do styku s něčím takovým a pořád vám ještě nikdo nevolal, můžete být v klidu.

bozp
hodnocení

1x

Jak píše spu, k zahoření může dojít i za několik dní, oheň je jak živý, snaží se přežít, stačí aby byly vhodné podmínky

hodnocení

1x

Buďte bez obav. Svíčky se samozřejmě normálně sfoukávají. Není potřeba je kapat vodou. Letící jiskra z knotu zhasne ještě před dopadem. Internet se hemží katastrofickými příběhy s pravděpodobností jedna ku mnoha miliardám a lidé už neumí ani zhasnout svíčku. Kdyby dneska jezdily parní lokomotivy, tak by se snad za každou musel vypravit speciální vlak, který by postříkal krajinu pěnou.

Co se týká svíček, tak s Vámi souhlasím. Co se týká těch parních lokomotiv, tak nikoliv. Od jisker z lokomotiv lehlo kdysi popelem hezkých pár stovek hektarů obylí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]