Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paralelní bivalence u TČ

Od: kejkleon odpovědí: 4 změna:
Krásné dopoledne! Rádcové, prosím, konečně trochu mrzne, tak si hraji s doladěním provozu TČ. Zajímá mě od jaké teploty už TČ ztrácí účinnost a je potřeba ho podpořit externím zdrojem.
Z výroby mám nastavený paralelní provoz už od -5 a alternativní (tzn. TČ je odstaveno) při -10. Není to zbytečně brzy? To musí třeba do -20 v pohodě jet ne? TČ je PZP DYNAMIC 16kW.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Vse se odviji od tepelne ztraty domu. Z toho se vypocte bod bivalence vuci vykonu tepelneho cerpadla . Je mozne, ze ten bod bivalence bude pod -15 stupnu, tedy cerpadlo to zvladne samo v monovalentnim provozu. Nejjednosussi je tu bivalenci zakazat a vyzkouset jestli je cerpadlo schopne dum vytopit.

hodnocení

2x

To se musíte zeptat výrobce svého TČ. Nebo se také můžete púodívat do manuálu na výkonové křivky a COP při různých teplotách.

Já u svého TČ žádnou bivalenci nepoužívám, nevidím k tomu důvod.

doplněno 22.12.21 10:04:

U vašeho TČ by ještě při venkovní teplotě -15°C měl být COP faktor 1,8-1,9 při teplotě topné vody +55°C. Výkon již ovšem není 16kW, ale 12kW.

Proč máte tedy TČ nastaveno tak jak máte, se ptejte toho, kdo to takto nastavil.

doplněno 22.12.21 10:27:

honzas1 má pravdu.

Z toho co jsem vyčetl v technických parametrech od výrobce vašeho TČ je patrné, že pokud tepelná ztráta vašeho domu je 12kW a nižší, pak TČ dům stačí vytopit i bez bivalence. Předpokladem je samozřejmě správně navržený topný systém vč. radiátorů (středněteplotní).

kejkleon
hodnocení

No já to snížil až na těch -15, ale máte pravdu. Zkusím to vypnout a uvidím. Maximálně to nedotopí na požadované hodnoty, nic horšího se asi nestane. Díky.

hodnocení

0x

Není možné se dívat pouze na tepelné čerpadlo. Je nutné se dívat na celý systém- tj tep.čerpado jako zdroj tepla, otopnou soustavu / tj potřebnou teplotu topné vody/ a budovu a její tepelnou ztrátu. TČ má provozní limit do -20 C, tj není důvod jej neprovozovat do této okolní teploty. Zakázáním pomocného dotopu lze zjistit bod bivalence, tj teplotu venkovního vzduchu, kdy nastane rovnováha max topného výkonu a tepelné ztráty objektu a teplota v budově nebude klesat ani stoupat. Nedoporučuji shození na jističi,protože eldotop může sloužit jako protimrazová ochrana, i když u kompaktu je zřejmě použita nemrznoucí směs.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]