Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vata do stropu - jaký typ

Od: vata odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, budu zateplovat strop v patře, vytrhám na půdě prkna a zateplím to odtud, protože tam je teď prázdno ...
Jaký typ vaty nebo maeriálu tam dát? Na výběr je dnes hodně typu,... ISVOER, KNAUF, Rockwool atd... Jde mi o poměr výkon / cena. Dum není zateplený zatím a zateplení budu dělat v horizontu 5 let.

Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janek86
hodnocení

0x
Dobrý den, já budu dávat Isover Domo s lambdou 0,038
Myslím že poměr cena/výkon vychází nejlépe.

hodnocení

0x

Ak je priestor hore nevykurovany a nedate tam parozabranu, skonci to velmi zle. Zamyslite sa, kde dojde ku kondenzacii vodnej pary prenikajucej cez strop? Vo vate. Ta navlhne, strati izolacne vlastnosti a splesnivie.

1928

Pokud má dobře odvětranou střechu tak nic nezplesniví a vlhko a případná kondenzace se odvede pryč

Nie, to funguje v sucasnom stave, ked nema izolaciu. Ked tam da izolaciu, posunie rosny bod do nej. Kondenzacia sa odviest neda, je to kvapalna voda, ked sa raz objavi vo vate, je koniec.

Musi se zajistit kladná bilance vodních par. Musí se více odpařit, nežli se vyrobí. Bez parozábrany je riziko, že to nedopadne.

Peter má pravdu.

20.12.21 18:37

1928 *palec*

Pokud jde o strop - podlaha půdy a nad tím je ještě odvětrávaná půda a střecha, pak souhlas se 1928 a ingjirimars. Něco jiného by bylo, pokud by šlo o stěny, nebo střechu, s přímým kontaktem s vnějším prostředím. Tam je řešení poněkud obtížnější.

Jinak co se týká metriálů vyty, tak nutno propočítat ve vztahu k vrstvě a ceně. Lamda je u všech zhruba stejná (kolem 0,04).

Odborníci, prosím, sdělte mi rozdíl.

Šikmina střechy, ve složení z teplé strany:

Sádroš, rastr pro sádroš s parotěsnou fólii, tepelná izolace, difuzní fólie, odvětrávaný prostor, krytina.

Ted tu šikminu položím vodorovně, odstraním difuzní fólii a krytinu.

Proč zde již nemusí být parotěs?

Děkuji

Milane, nepovažuji se za odborníka, ale pokud jde o tu šikminu a ta provětrávaná vrstva je přímo pod záklopem s přívodem vzduchu z vnějšku, nebo není vrstva dostatečně odvětrávaná, tak se zde dostává mínusová teplota a ve vlastní tepelné izolaci se pak vytváří rosný bod, kde se pronikající vzdušná vlhkost srazí a izolace vlhne. Pokud by šlo o vodorovnou plochu (třeba rovnou střechu), stejného provedení, pak by to bylo stejné. Ovšem pokud je nad zatepleným stropem ještě půda, zde většinou teplota nikdy neklesá pod nulu, takže v té tepelné izolaci rosný bod zřejmě nevzniká. A třeba u mne, mám i ty šikminy odvětrávané z bočních prostor na půdu, tedy ne vnějším vzduchem, takže i zde zřejmě nikdy neklesá teplota pod nulu. Tak si to vysvětluji já, neboť mi to zřejmě takto funguje. Ovšem pokud je možné a reálné, snadno provést parotěs, určitě to není "na škodu". Ale jde o to, že to někdy je, zejména u rekonstrukcí a dodatečných úprav špatně realizovatelné a pak třeba i tedy zbytečné.

Bohumile, ani já se nepovažuji za odborníka, páč to bych pak nemusel chodit na školení, jako jsem chodil, abych se něco dozvěděl, co jsem se ve škole nenaučil.

zde většinou teplota nikdy neklesá pod nulu, takže v té tepelné izolaci rosný bod zřejmě nevzniká.
Tady se domnívám, že nemáte pravdu, páč na půdě určitě mrzne, neboť tam není nic, co by dělalo teplo. Krytina s latěmi určitě není tepelná izolace. Snad jen, že z obytných prostorů utíká teplo na půdu.Proto se při mrazících ukazuje na sřeše stavební vady při zateplení. Pruhovaná střecha

Rosný bod vzniká za kladných teplot, nikoliv za mrazu, nebo okolo 0°C.

Proto jsem přesvědčen, že když je parotěs nutný u podkroví v šikmině, musí být i púři ležaté izolaci.

Přeji klidnou přípravu vánoc.

Milan

vata
hodnocení

Budu dělat zateplení šikmin zevnitř + strop ze shora z půdy, protože nechci trhat štuk, sítě, rákosi, prkna uvnitř, jednodušší to bude z půdy. Parozábranu dám zevnitř pokoje, pod SDK, který zakryje zateplení + původní omítku na stropě. Mám přidávat ještě nějakou na půdu? Nebo jak to myslíte?

Nějak se v popisu ztrácím, prosím, napište přesně skladbu z teplé strany...

On chce pod sucasny strop (klasika : fosne, rakos, omietka) polozit parozabranu a cele zaklopit sadrokartonom (z teplej strany). Co je ok, len netusim, ako chce robit sadrokarton, ci skrutkovat priamo do stareho stropu alebo spravit nosny system z profilov. Je tam dost detailov, ktore sa daju pokazit.

Peter, opět máte pravdu, že spoustu detailů lze udělat špatně.

Nepochopil jsem tuto větu:

Parozábranu dám zevnitř pokoje, pod SDK,který zakryje zateplení + původní omítku na stropě

vata
hodnocení

skladba z pokoje je

strop : omítka, dráty, rákos prkna, tramy, prázdno, prkna (podlaha půdy)
šikminy : omítka, dráty, rákos, prkna, prázdno, prkno.

Ty šikminy z půdy půjdou špatně zateplit, proto je ze strany pokoje strhávám. Stropy jdou strhávat hůř je tam opravdu kavlitně zadrátkovaný rákos. Proto chci strop zateplit z půdy.

Po zatepleni bych tedy udělal parotěs v pokoji zárověň se šikminama.

Pro jednodušší napojení parotěsné zábrany strhněte podbití s rákosem i z vodorovné části a udělejte parotěsnou zábranu bez přerušení (tedy pokud hodláte v zateplování pokračovat - pokud necháte nad tím trvale odvětrávanou nevytápěnou půdu, parotěsnou zábranu dávat nemusíte. Veškerá případná vlhkost se přes léto odpaří.)

vata
to je to, co se mi nechce dělat, protože to jde velmi těžce. šikminy celkem šly... ale vodorovné části se dělají blbě, padá to na hlavu, oči, po chvilce mláceni bolí ruce, jak jsou nahoře + je to cele hodně zadrátované a pak samotne vytrháváni prken, kde jsou tak 80mm hřebíky... je to plocha tak 50-60m2...

hodnocení

0x

Napsal jste názvy firem, co dělají vatu, nikoliv jaký druh vaty chcete.

Asi skelnou a rolovanou, ta vychází u nás nejlépe.

role DF1 tl.100 mm, 9,24m2 Climowool-24bal/pal. NOVÁ

cena jak kde.. okolo 50Kč za metr.

baushop.cz/...

olinl
hodnocení

0x

Osobně bych šel do kvalitnějších materiálů s nízkým udávaným koeficientem "teplopropustnosti"(součinitele tepelné vodivosti)-ceny jsou ale vyšší. Skelná vata KNAUF UNIFIT 032 - Tloušťka 200 mm | StavbaOnline.cz Izolace minerální/... nebo případně desky Isover MULTIMAX 30 (tepelna-izolace.cz)

el
hodnocení

0x
Pokud vytrháte prkna na půdě, co je mezi trámy? Pokud nic tak ok, teoreticky by šla dát parotěsná izolace se shora pěkné prolepit spoje, a vatu dát až na to Ale nevím ják to tam vypadá dále?... někde je fólií třeba ukončit.
Jestli je odvětrána půda tím lépe.
Já dával Isover, někde i tu s tím lepší koeficientem tuším "Isover Domo plus" měl jsem nějaký zbytek vaty od knaufu ale ta nevypadala tak kvalitní. Zatím mám 16 cm mezi trámy a okamžitě je to znát, ještě budu přidávat 10 cm navrch
Pěkně hnusná práce doporučuju respirátor, plíce dostaly zabrat. Z toho isoveru se práší úplně stejně jako z izolaci co se dávaly před 20 ti a více lety. Možna dá někdo tip na nějakou lepší vatu, která tak neřeže v očích a plicích.

Všechno řeže, kromě polystyrenu. Je třeba pracovat ve skafandru, rukavicích a s rouškou

hodnocení

0x

Svůj názor a svou dlouhodobou zkušenost jsem popsal nedávno již podrobně zde:

poradte.cz/...

Jinak ještě jednou stručně. Pokud jde o strop, tak shora, na podbití stropu, mezi trámy (po sejmutí prken podlahy půdy) nějaký ten parotěs (já dával tu nepískovanou lepenku). Na tu pak položit buďto nějakou tu vatu, nebo třeba i EPS. Shora na tu vatu já ještě dal rovněž tu lepenku a pak zpět ta prkna. Boční šikminy jsem popsal ve výše uvedeném příspěvku. Tím, že je vata rovněž mezi dvěma vrstvami lepenky a nad ní ještě odvětrávaná mezera směrem do půdy, tak zde rovněž nejsou žádné problémy s kondenzací vlhkosti. V částech, kde jsem měl původní stropy na šikminách a do kterých jsem se nedostal (a nechtěl jsem je trhat), tak jsem shora, z půdy, vsypal do mezery mezi spodní a horní záklop, drcený EPS (rozdrcené zbytky obalů a desek) a v části také koupený granulovaný perlt. Funguje mi to takhle opravdu už víc jak skoro 35 let a i zateplení, i při té vrstvě "pouze"8 cm Rotaflexu, což by se mohlo zdát, podle dnešních názorů málo, je docela dostatečné a zatím ani neuvažuji, že bych přidával.

Co se týká práce se skelnou vatou. Dělal jsem to vícekrát, i na chatě a při stavbě RD mého syna. Chce se to dobře obléct, uzavřít těsně rukávy a límec a na hlavu čepici. Pak sice asi jeden až dva dny někde něco trochu píchá a svědí, ale přejde to a celkem nebyl problém. Nikdy jsem ani nepoužíval nějaký respirátor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]