Zdravím mám dotaz postavené krbové kamna v obýváku a hned za jejich zády je pokoj pokud zaropim v obýváku řekněme na 23v pokoji je 18+-18,5 takže jsem udělal asi na úhlopříčku 2,5m ve vrchním rohu 90 díru zeď má 43cm do ní jsem vložil ht plastovou trubku koupil jsem na ni krytky otevřel dveře ale bohužel samotizne teplý vduch nic moc velice o 0.5 ° se to zlepšilo tak jsem koupil vetracek na PC připojil na tráví a posílám do něj 7,5volt je to takoví zlatý střed kdy to přečerpává teplo když dám ruku k větráčku opravdu dostatecne teplo přečerpává za hodinu udělá 52.7m3 žádná výhra pokojík ale není veliký pokud otevřu dveře a větrák jede barvu tam 21° otázka je kdyz zavřu dveře které jsou dřevěné a jsou v něm pásky skla vytáhl jsem na dveřích při zemi pásek skla kvůli cirkulaci vzduchu dveře jsou hned vedle kámen nebo hned za zadama kámen asi 10cm jak mile zavřu tak teplota okamžitě začne padat nechápu cirkulace vzduchu je udělaná jak má být nechápu ale proč pokoj nedokážu vytopit? Nebo alespoň v něm zdvihnout pár stupňů když jsem předtím otevřel dveře bez toho průduchu ve zdi tak to neudělali nic když otevřu z průduchem ve kterém je vetracek o3 stupně zlepšení pokud je zavřu a ve spod je průduch a vrchem tlačil teplo ventxlatorem tak se ochlazuje nechápu to můžete mi někdo prosím poradit děkuji
Záleží na spoustě věcí. Pokud je objekt tepelně izolovaný, je celkem jedno, kde je zdroj tepla - teplo se dostane i do dalších mistností. Pokud izolovaný není, je i v místnosti s kamny zima na druhé straně místnosti u zdi.
U kamen je dobré zajistit promíchávání vzduchu - jinak je u podlahy podstatně chladněji než u stropu. Vhodné jsou stropní nízkootáčkové ventilátory - nepřekážejí, nedělají hluk a poslouží i v létě lidl.cz/...
Malá tepelná kapacita vzduchu vede k tomu, že mezi místnostmi musí proudit velký (obrovský) objem, aby se přeneslo dostatečné množství energie. Větráček k PC a malý průřez ht trubky to zajisté nezajistí. Však si spočítejte, kolik tepla vzduch odevzdá. Odhad:
Malý otvor ve dveřích po skle (vůči otevřeným dveřím), tedy velký odpor pro vzduch; a k tomu slabý ventilátor (když tam dáte výkonnější, bude to lepší, ale zase hluk...). Zkouška...další ventilátor "do dveří" a táhnout studený vzduch směrem ke krbu...ale větu jste napsal pěkně dlouhou, po třetím přečtení jsem otázku snad pochopil, alespoň doufám...
jiri*
Díky za radu právě že odtah vzduchu by měl být dostatečný chápu že trubka je 90a je v ní osazeny menší ventylator ale Dita ve dveřích má na šířku 50cm a na výšku 20cm což si osobně mysl že nad odtah studeného vzduchu musí být dostačující.. ano pravdu máte skrz hluk jelikož v pokoji je dítě tak bohužel tam nemůžu nechat hucet ventylator proto jsem řešil vetracek z PC ..Pokud ale spočítám že pokoj má 40m čtverečních a průtok vzduchu ve větráčku je 52,7m3/htak to v pohodě do toho pokoje musím dostat ne?
Mě se osvědčilo na chalupě dát stolní ventilátor mezi dveře na zem a foukat studený vzduch z chladné místnosti směrem ke kamnum . Studený vzduch je hustý a přepravíte ho jakoby více než teplého (řídký) .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.