Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otevřena expanzni nádoba

Od: okon odpovědí: 10 změna:
Začala mi tect no kapat expanzni nádoba a nevim čim to je topeni je odvzdušněne a bojler obojživelnik jsem zastavil bo jsem myslel že praskla uvnitř spirála,ale stale ukapáva stejně.prosim poraďte dik

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud "ukapává", resp. přetéká otevřená expanzka i při přerušení topení (nejde o přepad při rozpínání vody ohřebem) pak je jediná možnost, že se dostává voda z vodovodního řádu do topného systému z toho bojleru s výměníkem. I když je uzavřen do něj přívod vody pro okruh teplé vody (jde do nádrže), tak je ještě, po určitou dobu, v nádrži bojleru tlak a ten způsobuje, pokud úplně nepoklesne na tlak v topném okruhu, přidávání vody do topného okruhu. Toto by mělo postupně ustat, případně by bylo možné tot odzkoušet a odstranit tak, že po uzavření přívodu studené vody do bojleru (což jste provedl), ještě odpustíte na batetrii kohoutem teplé vody, případně z bezpečnostního tlakového ventilu před bojlerem, ručně tlak z bojleru. Pak by mělo překapávání expanzky přestat. Jiná možnost pak prakticky, aby k tomuto docházlo, není možná.

okon
hodnocení

Děkuji za odpověď.Ale i když jsem okruh vytápění přes bojler zastavil a tim padem vodu zastavovat nemusim,protože tlak vody nema vliv na vytápěni a v bojleru zapnu elek.spirálu na ohřev,tak i nadále stále voda ukapává a trubka k expanzce je tepla.I když už ukapáva trochu míň tak i tak.
Aby byly oba okruhy odděleny, musel by jste uzavřít jak přívod tak i vývod do výměníku v bojleru z topného okruhu. Většinou ale je tato možnost pouze na přívodu. A že se dostàvá voda z bojleru do okruhu topení svědčí i to, že se po zapnutí el. tělesa ohřívá i ten přívod do expanzky. Jak jsem psal, zkuste zavřít přívod studené vody do bojleru, pak bezpečákem (pokud jej tam máte) odpustit tlak z bojleru a jestli je děravý výměník, mělo by kopání přestat.
okon
hodnocení

Přivod a vyvod jsem uzavřel mam tam udělany ventily.
Pak bych tipoval, že jeden z nich netěsní. Jinak to není možné. To přibývání vody musí být z vodovodního řádu.

hodnocení

0x
Máte chladící smyčku na kotli?
doplněno 19.12.21 09:07: Jak dopouštíte vodu do ÚT, těsní ventyly?
okon
hodnocení

Dopouštim vodu do topeni přes otevřenou expanzku
okon
hodnocení

Žadnou chladici smyčku na kotli nemám.Mam kotel M-51 z roku 1978 a jede dobře litinak a vše těsni za těch 43 let
okon
hodnocení

Přiložim rozjedu na 70 a zavřu klapu a dole jen necham tak dva centimetru kolečko na dviřkach otevřene a pak nemusim tam jit 15 hodin
Takže jedině v boileru je tlaková voda v blízkosti topné vody.
Píšete že máte ventily v nahřivání boileru, jste si jist že těsní? Máte šroubení mezi ventilema a boilerem?
Stejně tak či tak budete muset odpojit boiler alespoň z jedné strany výměníku a obě trubky abyste vyloučil netěsnost výměníku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]