Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna s výměníkem - studené radiátory

Od: ofelie* odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

Máme ve starším, nezatepleným RD s plastovými okny zaveden krbová kamna s výměníkem. Při topení v krbu by se měla ohřívat voda, která je v radiátorech a tím pádem topit víc, že jo? No jo, ale já topím celý den, radiátory jsou vlažná a nejhorší je, jakoby to bylo časově nějak nakonfigurovaný, protože kolem 9 večer jsou radiátory úplně studené, ikdyž se topí v krbu furt. Nechápu to už a mám z toho nervy, protože proto topím tím krbem, aby se netopilo elektřinou.

Díky za jakékoliv komentáře. *modla*

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Aby jste pochopila, zeptejte se někoho fundovaného a pozvěte ho domů na kafe. Jinak to z toho, co jste napsala, taky nechápu ale nervy z toho nemám *smich*

hodnocení

3x
Len aby ste nekúrili cez komín Pánu Bohu a cez dochladzovaciu smyčku rovno do kanálu. Nafotte nám to. Hlavne trubky a čerpadlo za krbovkami.
asd1

Dobrá připomínka, nefunguje oběh vody = výměník se přehřeje a dochlazovací smyčka ho chladí = teplo + voda jedou do kanálu. Dost reálná možnost obzvlášť pokud je výstup ze smyčky skrytý...

riva
hodnocení

2x

Někde by mělo být oběhové čerpadlo a to by mělo honit vodu z výměníku do radiátoru. Točí se? Je ve výměníku voda?

hodnocení

2x

Za kamny asi máte teploměr vody,kolik ukazuje? Na radiátorech určitě máte termohlavice, jsou nastavené jak? Za kamny i za kotlem máte zpětné klapky? Čerpadlo kamen máte řízené kapilárním termostatem, je správně nastavený? Mělo by to šlapat, jen je třeba si pohrát s nastavením, já zatopil před půl hodinou a radiátory už hřejí. Odkud zhruba jste? Třeba je někdo tady poblíž a nakoukl by.

jenda22
hodnocení

1x
Nafotte napojeni krbu na radiatory a pridejte nakres celeho rozvodu topeni. Nazev kamen. Kam by teplo podle vas tak asi slo?

hodnocení

1x
Já bych se podíval do projektu, jak je vše navržené a spočítané.
Zeptejte se projektanta a toho, kdo to montoval.
Ale ano, já vím...
Ano, jako obvykle, není se kam podívat...

makk
hodnocení

1x

Pokud je to správně navrženo, tak je možné, že prostě jen málo topíte. Já osobně nejsem příliš nakloněn krbovým kamnům s výměníkem, topit se má buď v kamnech, nebo v kotli, tohle je takový kočkopes, který ani jednu funkci neplní dokonale. Navíc to chce poměrne kvalifikovaného topiče.

Druhá možnost je, že to dělal nějaký Venca, který si myslí, že když umí svářet, umí topení i navrhnout.

" ani jednu funkci neplní dokonale" - to je pravda, já su ten Venca a dokonalé to není. Když zatopím, tak občas otevírám okno, vytápím i dvorek, jak moc to topí...*smich*
asd1

Spíš kvalifikovaného topenáře který to celý navrhne a zapoji (2martin samozřejmě nejdřív to projektant musí pečlivě spočítat ;) ) To že topič nesmí být blondýna je taky jasný.

Berger - když jsou kamna zbytečně předimenzovaný, tak se to dá řešit aku nádrží, přebytečný teplo použiješ v době kdy se netopí. Oknem vyrábět globální oteplování = Gerta omdlívá *smich*

Tazatelka - málo info.

asd1: Klidně to může spočítat a navrhnout hospodský v místním nonstopu, pokud ví jak na to.
Těch chyb a problémů může být tolik, že je z textu dotazu těžko někdo identifikuje. Vložka v krbu bude mít výkon 4kW a v radiátorech je výkon třeba trojnásobný.. Nevím, neznám, nemám všechny informace.

Asd1 - přetápí mi "teplo do vzduchu", to do AKU asi nedostanu, možná do pytlů, jak tu nedávno někdo zmínil. Gretu že pozdravuji...;)

asd1

Omotat měděnou trubkou a chladit i zvenku ;)

Nebo jde i odstínit topeniště aby do vody šlo víc tepla a do vzduchu míň.. Teplo je fajn, ale to co vyletí oknem nosit v košíku ke kamnům - leda pokud to člověk má jako sport ;)

U souseda připojil kvalifikovaný topenář krbová kamna (kotel) na radiátory které jsou správně dimenzovaný pro plynový kondenzační kotel, při celodenním topení v kamnech dosáhne teplota v radiátorech max 45st., Ale když celý den topí tak má teplo, dehet v kamnech je prý normální.
Tazatelka může mít zapojený také boiler a když si večer napustí vanu tak teplota v topení hodně klesne.

hodnocení

1x

Na otazku stylu "nejde mi auto" bez uvedenia detailov sa neda odpovedat ani poradit. Vsetko treba nafotit a presne popisat.

makk
hodnocení

0x

Zjednodušeně jsou dva základní případy:

1. Topná voda z kotle je třeba 70°C a zpátečka 25°C, pak je malý průtok topné vody.

2. Z kotle jde 35°C a zpátečka má 30°C, pak není výkon, málo topíte nebo prostě kotel není na takový výkon dělaný.

Samozřejmě, že jsou desítky dalších možností, ale tohle jsou základní dvě, podle kterých zjitíte, kterým směrem se vydat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna radiátorů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]