Nejste přihlášen/a.
Máme tarif D57d.
Do elektroměrového rozvaděče jsou přivedeny 2 modré dráty pro ovládání spínacích hodin. Každý na samostatnou svorku. Druhý konce jsou přivedené na cívky stykačů A2.
Nyní čekáme na elektrikáře,který namontuje HDO.
V elektroměrovým rozvaděči je jeden ovládací modrý drát označen nápisem "TUV" .Tento drát vede na cívku stykače pro bojler.
Druhý ovládací drát je označen nápisem "PT". Tento drát vede na cívky stykačů pro přímotopné vytápení.
Moje otázka zní,jestli bojler pojede také na nízkou sazbu 20hodin a nebo pojede pouze 8 hodin a zbytek bude blokován?
Cely system HDO je komedia (z hladiska ochrany pred trvalym zopnutim). Elektromer s vstavanym HDO alebo separatny prijimac spinaju svoj vystup voci nulovemu potencialu, ktory mozem nahradit kdekolvek spojenim na N svorkovnicu. Po prihode, ked som musel cakat na montera distribucnej spolocnosti bez teplej vody, aby urobil zasah pod plombami a vymenil pokazeny prijimac, som pekne vedla stykaca namontoval jednopolovy spinac na DIN listu a je poriesene. Zavada sa nezopakovala, tak nemusim "podvadzat", ale som "poisteny".
Boiler by měl hřát jen na 8 hodin, ale domnívám se, že to je u každého přepojeno, aby topil po celou dobu NT.
Jenda22, to se moc nepovedlo. Normální člověk asi pochopí, že pokud se okoupe pár lidí, bojler dohřeje vodu v těch osmi, po přepojení dvaceti, hodinách kdykoliv. Asi nepočká, až teplota klesne na deset stupňů, aby pak tři hodiny makal. Pan Milan to napsal dobře, dle mého názoru...
Já to nevymyslel, to jste napsal Vy, argumentujete ohřevem od deseti stupňů. Asi mi to doma funguje jinak, než uvádíte. Pokud se sprchnu, bojler zapne a dohřeje, s výjimkou čtyřikrát hodinu, kdy je blokován. Čili v souladu s p. Milancukrar.. Mmchdm, mám topenářskou a ani jsem netušil, že mi to revizák takhle zapojil, já netušil, že bojler má jet jen osm hodin. Pošlu mu flašku...
berger@ přesně tak. Proto nemusím mít v přízemí RD obr bojler, který by mi 8 hodin nahříval a 16 hodin chládl. Mám malý, plochý 50 l bojler a funguje jak karma. Při každém odběru okamžitě dohřeje. Když se někdo loudá se sprchováním, tak ten druhý nemusí čekat a jít hned po něm, voda je dohřátá.
Pane Bergr, Jenda reaguje jen kvůli tomu, že jsem to napsal já. Ležím mu v žaludku, proto na všem najde úplně jiné vysvětlení, nežli napíši.
Ale naučil se již slušně reagovat.
.
Jo takhle, pane Milane. Tak to jsem na to neměl reagovat anebo reagovat jinak - také mi vadíte, ale jen ve velmi úzké ( a populární) oblasti otázek...
Možná bych měl jen takovou poznámku.
Když už se tu vytahuje klasická "vyčuraná" finta, že si lidi běžně přepojujou bojler na 20h místo 8h, tak by někoho napadlo že to jako neni fér pro chudáka ČEZáka, který používal tyto HDO signály na vyrovnání příkonu během dne.
Ale já řikám dobře mu tak : vždyť se podívejte na ceník elektřiny (konkrétně ČEZ na dobu neurčito pro rok 2022) a uvidíte že cena vysokého a nízkého tarifu se liší jen zanedbatelně. A pokud není z jejich strany už žádné finanční zvýhodnění, tak se prostě NIKDO dobrovolně omezovat nebude. VT = 3878 Kč MW/h NT= 3781MW/h
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.