Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysavač vyhazuje jistič

Od: 1jana® odpovědí: 10 změna:

Zdravím, mám vysavač Zelmer, stáří asi 4 roky. Při zapnutí vypínačem téměř vždy vyhodil jistič. Zkusila jsem vypínač nepoužívat a pouštěla a vypínala šňůrou do zásuvky.I tak se někdy stalo, že jistič vypadl. Dala jsem ho do opravny. Technik prý přeměřil, zkontroloval a je v pořádku. Nějak se mi to nezdá. Problém byl opakovaně.

Nerada bych pro něj jela, přivezla domů a zase vezla zpět. Jako laik se tedy ptám odborníků. Pokud by byl nějaký špatný kontakt ve vypínači, měl by ho opravář zjistit? Nebo něco jiného? Díky za názory.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Má ten vysavač regulaci výkonu? Startujte ho na nejnižší výkon a až po rozběhnutí plynule přidejte.

hodnocení

Zkoušela jsem pouštět i na nejnižší výkon. Nemělo to vliv.

hodnocení

0x

Aka je hodnota istica na tom okruhu, kam to zapajate? 10 A? 16A? Bezi na tom okruhu este nieco ine? Napr maly ohrievac, herny pocitac ...?

hodnocení

Mooc se ptáte, to víte ženská ... je to na chalupě, předpokládám, že 10 A. Na pračku mám určitě 16 A. Jak to poznám? Momentálně tam ani nejsem. Myslím, že problém byl ať něco běželo nebo ne.

Pokud to máte zapojené na okruh jištěný jen 10A, max. zatížení je jen 2300W a při rozběhu motoru může být proud o něco vyšší. Dnes jsou vysavače s příkonem přes 2000 W, takže to máte limitní.

Pomoct by mohlo výměna jističe 10A s charakteristikou B za charakteristiku C. Ale to musí rozhodnout elektrikář. Nevím, v jakém stavu máte elektroinstalace

hodnocení

Herní počítač nemám a ohřívač 5 l ano, ne průtokový . Nebyl vždy v provozu, když jsem vysávala. Sporák má vedení zvlášť. Hlavní jistič 3x25 A. Proč je problém s vysavačem, ne ohřívačem, pokud použiji stejnou zásuvku, ne s varnou konvicí, mikrovlnkou?

Pozrite si celu skrinku s isticmi, maju na sebe jasne oznacenie prudu (10, 16, ...) aj farba packy novsich modelov napovie. Alebo tam mate stare cierne bakelitaky? Na identifikaciu, ktory okruh to je, si tam dajte zapnutu lampicku a postupne zhadzujte istice, kym zhasne.

Ak vam to vypadava na 10A istici, je to normalne.

"Proč je problém s vysavačem, ne ohřívačem, pokud použiji stejnou zásuvku, ne s varnou konvicí, mikrovlnkou..."

Protže při zapnutí vysavače dojde na rozdíl od těch ostatních spotřebičů ke krátkému proudovému nárazu, který dokáže slabší (nebo starší - vyhřátý) jistič vyhodit. Také není vyloučené, že máte jištění jen 6A (sice nepravděpodobné, ale na chatě možné). Hodnota jističe je na něm napsaná.

max*
hodnocení

0x
Vysavac zkusit na jinem miste, treba doma, pak resit pripadne servis. Spise to bude opravdu v tech jisticich.
Vyhazoval nam uplne novy 32A jistic pri spusteni zarizeni na 380V s odberem tak do 8A.
Ale po kontrole byl jistic oznacen jako nevhodny, spise domaciho provozu, nahrazeni stejnym 32A pro prumysl, bylo vse vyreseno.

hodnocení

Díky všem za čas věnovaný mému problému. Vysavač jsem z opravny vyzvedla, vyzkouším v bytě.

Pro "magdon" - není to chata, ale rodinný domek na vesnici. Pro mě jako chalupa na letní pobyt. Skříňka s jističi je dělaná asi před 5 lety od elektrikáře - revizního technika, Tak tam snad by problém být neměl. Dík za vysvětlení rozdílu mezi ohřívačem a vysavačem. Učíme se stále ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]