Nejste přihlášen/a.
Vytáhl jsem starý kempingový vařič a používal původní bombou (asi 35 let starou). Pak bomba došla a vyměnil jsem ji za novou a voda se nyní ohřeje o hodně rychleji. To se dnes míchá propan-butan v jiném poměru? Nebo věkem nějak degraduje? Nebo proč je teď vařič výkonější? Podotýkám, že to není tím, že by stará bomba byla poloprázdná, vařil jsem na ní cca půl roku.
Pokud jde o malou kartuši, tak dřív se plnily čistým butanem, dnešní obvykle směs propan - butan = vyšší tlak i výhřevnost.
Tu starou na butan zásadně neplnit, směs s propanem má vyšší tlak a neni na to stavěná. V pravěku jich dost bouchlo ať už při plnění nebo když se nechala ohřát v autě na slunci
Výhřevnost propanu i butanu je vcelku stejná.KJe to otázka nastavení hořáku.V podstatě se jedná o počet uhlíků a vodíků v objemu plynu,při hoření vznikne téměř stejně energie.Je jen potřeba nastavit správný přísun kyslíku se vzduchem.
JABRAKA
Tam jde hlavně o tlak - oproti butanu se stejnou tryskou za jednotku času propanu procpe mnohem víc, proto to vaří rychleji
Samotnou výhřevnost má butan vyšší..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.