Nejste přihlášen/a.
spotřebu peletek budete mít přibližně stejnou, jako jste měl spotřebu uhlí nebo dřeva, myslím v kilogramech! V ceně ale rozdíl je.
Ony peletky, uhlí, dřevo mají přibližně stejnou výhřevnost na 1kg.
Takže porovnejte sám:
1kg peletek - cca 7,5kč
1kg uhlí - cca 4kč
1kg dříví - cca 5kč (hotové)
Dej si na váhu jeden pytel pelet abys viděl kolik pytel pelet skutečně váží. A zmeř si rozměry, které ten pytel zabere.
Stejně tak dej na váhu dřevo o stejné váze nebo uhlí o stejné váze a změr si rozměry, které dřevo nebo uhlí v té hmotnosti zabere. Pak si můžeš podle poměru velikostí určit kolik místa budeš přibližně potřebovat pro uskladnění pelet.
Pelety pokud jsou zabalené tak vydrží. Ale problém bude právě to zabalení.
pokud máte suchý sklep, uskladníte tam cokoliv na pár let, nejen peletky ale i uhlí a dřevo a nemusí býtv určitých případech pytlované.
Pokud máte kvalitní peletky A1 za "pět pade” , tak jste na tom fakt dobře. Ono u toho uhlího je to horší s cenou dopravy od místa těžení. Jsem uvedl 4kč, ale letos jsem platil 3,6kč a nyní stojí 3,7kč, u mého dodavatele. Ale sorry, bydlím 50km od Bíliny a je mi jasné že všude dál je cena jiná.
Myslím, že jste více méně rozhodnutý pro přestavbu, takže ať se daří.
U vašeho kotle si zachováte možnost topit mimo peletkami i uhlím a kusovým dřevem, po odmontování dvířek s hořákem atd. takže můžete laborovat
tm, čím jste topil do současnosti? Uvádíte Dakon, ale pak jste se ptal na spotřebu s porovnáním s plyn. kotlem. Byl kotel dakon plynový nebo na tuhá paliva?
Jestli budete kupovat uhlí a dříví, nevím v jakém poměru, (jestli nemáte svého dřeva hodně..), pak, jakou jste měl spotřebu za jiné sezony?. Pro porovnání, když vezmete váš přikládací Atmos (nevím jestli regulaci elektromechanickou nebo elektronickou), a k tomu hořák a zásobník na pelety.., nevyšlo by levněji koupit rovnou automat na uhlí a možná i pelety v jednom? Já jen, pokud převážně budete topit uhlím, tak automat na uhlí by vás vyšel možná i levněji, a bez stálého denního přikládání, s minimem práce, s možností přesnější regulace a tím stálé tepelné pohody v domě.
Jen pro zajímavost, za těch 40 tis. si koupíte uhlí a dřevo na dvě sezony?
ps: v přikládacím kotli jsem topil více jak třicet let, uhlí+dřevo.. Dřeva ubylo, alespoň u nás a čas na to nemám někde dál kupovat a těžit, přešel jsem tedy dle možností na automat na uhlí. A po pěti letech bych zatím neměnil.. Názory mohou být různé. topení zdar!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.