Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotol protherm raja 12k

Od: robo* odpovědí: 6 změna:
Zdravím, mam mensi problem s kotlom raja 12k. Mal som tam chybu f20 tj prehriatie kotla, to som poriesil resetom, nasledne som ale potreboval odvzdusnit tu nadobku v kotli(tusim akumulacna nadrz alebo podobne sa to vola).
Potom sa mu uz kotol nevypinal cez ten cerveny cuplik hore, ale doohrieva len vodu na pozadovanu teplotu a nic. Mi to pripada ako keby neslo cerpadlo. Hore na trn nádrzi je trubka tepla a dole pod nadrzou sú všetky studene. Viete mi s týmto poradit?
Tlak vody je medzi 1.1 az 1.3 co by malo byt ok. Viete mi poradiť co s tym?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

odvzdušnit nádobku v kotli? tam je expanzka a te se neodvzdušnuje tam naopak vzduch můsí být kvůli teplotní roztažnosti topné vody bývá tam z výroby 1bar kotel má automatycký odvzdušnovák tam vy nemáte co odvzdušňovat manuálně dejte fotku s tím co jste kde dělal

doplněno 14.12.21 07:30:

jo tím jste to odvzdušnit mohl, ale patrně vám tam někde zůstal vzduch chtělo by to odvzdušnit hned někde za kotlem nemáte tam někde poblíž odvzdušnovák? dřív vám to topilo neo je to nová instalace? na čerpadle někdy bývá odvzdušňovák vyfoťte celý kotel

doplněno 14.12.21 07:31:

když položíte ruku na čerpadlo chvěje se nebo nedělá nic?

robo*
hodnocení

No automaticky sa mi to neodvzdusnilo a vypisovalo to chybu f20. Kotol sa nezohrieval, resp teplota nestupala len vypla poistka vzdy. Po odvzdusneni hore na kotli(ten ventil sivy s hadickou) mi to ohrialo na pozadovanu teplotu ale neslo zas cerpadlo. Ale poistka uz nevypla. Len kotol prestal hriat, nakoľko mal pozadovanu teplotu.
Tak neviem kde ne chyba. Este dole na cerpadle je nejaky sivi ventil, ten naco sluzi? Foto nieje moje, ale kotol je rovnaky.
Kotol protherm raja 12k

robo*
hodnocení

Pripájam fotky,
Na cerpadle dole je vidno sivy ventil, ten naco sluzi?
Cerpadlo som nechytal ci pracuje, ale predpokladam se nepracovalo, kedze bolo ticho vsade.
Kotol protherm raja 12k #2
Kotol protherm raja 12k #3
Kotol protherm raja 12k #4

ten šedý na čerpadle je na odvzdušnění čerpadla zkuste jestli čerpadlo není zavzdušněné

robo*
hodnocení

Skusim sa s tym pohrat,
Este ma napadlo skusit pozriet ci nieje poistka prepalena. Neviem ci by to ale nevyhodnotilo ako chybu.
Skusim aj to pozriet

robo*
hodnocení

Čaute, takze problem vyriešený.
Problem bol v tom ze sa kotol nepouzival cca 2 roky( kurili sme drevom) a cerpadlo ostalo "zaseknute".
Na cerpadle je taky medeny zavit na prednej strane, ten treba odsrobovat a za ním staci tenkym obycajnym srobovakom pretočiť parkrat ručne čerpadlo, potom zasrobovat zavit naspäť a ide to jak ma.
Moze pri vysrobovani vytiect trochu vody, ale to je len minimum.
Vzduch tam nema byt( niekto vyssie pisat ze musi, ale to je hlúposť), nato tam je odvzduanovaci ventil.
Dakujem za odpovede.
Snad to niekomu pomôže do budúcnosti.
Kotol protherm raja 12k #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]