Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepidlo na bakelit

Od: diesel® odpovědí: 17 změna:

Kolegové rádci. případně i rádkyně, doporučíte dobré lepidlo na bakelit?Tedy pokud existuje.

jen tak pro formu jde o nožičky pod TV-jsou do V a jsou prasklé přímo v prostředku kde je šroubeček na uchycení do TV. Nouzové "nožičky" mám ale není to to pravé ořechové.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Bakelit je termoset a ten se dá velice dobře lepit jakýmkoli epoxidovým lepidlem. Otázkou je, jestli to je opravdu bakelit. V současnosti se už moc nepoužívá.

hodnocení

Jde o nožičky k LED tv, jak je stará nwn dcera ji od někoho dostala. zda jde o balkelit? Vypadá to jak na lomu, tak i vzhledově jako bakelit,ale teď když jsem to čistil od lepidla (asi jsem špatně namíchal nebo jsem koupil vadné?)tak jse to toho zkusil rýpnout lámacím nožem a ten by do bakelitu snad ani neškrábnul, takže máte asi pravdu nejdo o bakelit,ale jak zjistit oč jde.

je na nich nápis ABS-GF 8x2 a další pak LD2353-SJ30-01, takže by to byl plast ABS?pokud ano pak použít jiný lep.

Lepení ABS je problém. Pomineme-li průmyslová lepidla v ceně televizoru, tak se prodávají kyanoakrylátová lepidla s aktivátorem na blistru v ceně kolem 100 Kč. Žádná sláva to ale není. Na pevnostní spoj bych to nepoužíval. Jsou i jednosložková lepidla na ABS. S nimi ale osobní zkušenost nemám.

orion*

ABS patří k těm lepitelnějším termoplastickým hmotám. Mělo by jít použít vteřinové lepidlo. Já osobně lepím ABS takto: namíchám si epoxidovou směs (epoxid + tvrdidlo), kapku kápnu do cca 1ml polárního rozpouštědla (aceton, nitroředidlo). Vezmu uchošťour, směsí chvíli potírám lepené plochy a ihned nanesu namíchanou epox. pryskyřici. Polární ředidla naleptávají povrch ABS a hmota se pak snáze lepí.

hodnocení

4x

Bakelit je fenolformaldehydová pryskyřice. Z té nožičky k TV určitě nemáte. Tedy pokud nejde o sběratelský počin, stářím datovaný alespoň do první poloviny 70. let minulého století, ale to by nešlo o nožičky do V. Bakelit se, pokud vím, lepil epoxidem, ale to je teď vedlejší. Takže znovu - z čeho jsou ty nožičky?

doplněno 12.12.21 17:55:

ABS-GF - jde skutečně o ABS s blíže nespefickovaným přídavkem skelného vlákna (glas fiber)

V životě jsem to nelepil *nevi*, za dob mého mládí se ABS prakticky slepit nedalo

Tady něco reklamy od Bisonu

lepidla.cz/...

V každém případě, pokud to jen slepíte, nebude to mít původní pevnost. Bude to chtít nějaké příložky.

petrb*
hodnocení

2x

Vůbec bych to nelepil, ale svařil kouskem stejného materiálu (ABS). Pevnost bude stejná nebo vyšší než originál.

hodnocení

Už je vyřešeno, ale přesto děkuji za Vaši radu! Udělal jsem nožičku s kousku dřevotřítky,ale zatím nedotáhnul až do konce-tj pořádně obrousit a povrchově zpravit, ale funkci to plní i tak !

nickys
hodnocení

1x

Reseni pro vas z uplne jine strany. Nechte si na 3d tiskarne vyrobit nozky nove. Tisknout z ABS neni problem.

hodnocení

Rada dobrá ale asi daleko dražší než tv vyhodit a koupit novou!

nickys

No ja takovehle veci delam pro zname zadarmo :-D

spu
hodnocení

0x

Pane diesele bakelit kvalitně neslepíte. Pověste televizi na zeď.

orion*

Naopak, bakelit lze lepit velmi dobře, na rozdíl od mnohých termoplastů. Třeba epoxidem. Pokud je to opravdu bakelit, neboli fenolformaldehydový termoset. Tahle hmota se totiž už používá výjimečně.

spu

Děkuji za doplnění znalostí

hodnocení

Děkuji všem za snahu poradit, nějak to spáchám nebo udělám obě nově-ze dřeva resp z přkližky a s lepším vzhledem než je nouzová z dřevotřísky. Pokud se podaří dříve než dotaz zapadne -dám zprávu jak jsem pochodil!

hodnocení

0x

Plochy naleptajte nitrocelulozovým riedidlom poriadne,na jednu plochu naneste viac riedidla potom a na druhú sekundové lepidlo a rýchlo spojte a podržte to trochu. Ja som takto polepil popraskané zadné svetlo na aute a to je plast na ktorý nechytá skoro nič. Ak máte otvor alebo drážku tak stačí trošku sekundového lepidla a posypať sódou bicarbónou a postup opakovať do vyrovnania. Opracovať brúsením potom za asi dve minúty.

jabraka*
hodnocení

0x

ABS je kopolymer akryl-butadien -styren..Jako polymery styrenové řady se dobře slepí lepidly,obsahující chlorované uhlovodíky,(trichloretylen)nebo i toluen.Měl by se dát slepit i chloroprenem..(chemoprenem)

JABRAKA

orion*

ABS lze lepit jakýmkoli lepidlem, ve kterém je obsaženo polární rozpouštědlo (Kanagom, lepidlo na novodur...), pevnost může být dobrá, ale taky nemusí, na namáhané spoje bych nedoporučil. Kaučuková lepidla se používají hlavně na spojení pružných materiálů, případně na spoje namáhané smykem (háčky), na zmíněný díl se nehodí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]