Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmenšení otvoru pro samořezný šroub

Od: juglans® odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,prosím vás,koupila jsem si kuchynský stolek,kde jsem přišroubovávala nohy.Bohužel u jedné z nich se z nějakého důvodu nedařilo a v otvoru prasklo,udělala se větší díra,než je šroub,který se vyklá,ikdyž jsem se pokoušela chtit hloub..Vím,že existují takové dřevěné kolíčky,kde se znova vyvrtá díra a vloží atd.Ale to je pro mne složité a ani vrtačku nemám.Napadlo mě,jestli by šlo,do otvoru kápnout nějakou hmotu a do ztvrdlého,zkusit,samořeným šroubem znova.Existuje něco takového,nebo poeadí te mi prosím co s tím..Reklamovat stůl,respektíve nohu,se mi nechce.Jednak bych se nedočkala do Vánoc,měli ve skladě poslední stůl a pak také se mi nechce s někým dohadovat,jestli se tohle nestalo moji neodborností:)děkuji všem velice za radu

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Použijte Herkules a špejle...a zítra dokončíte... Otvor částečně vyplňte kousky špejle s lepidlem... řeším stejně v podobných případech

hodnocení

Opravdu bude Herkules stačit?děkuji

Herkulesem se běžně dřevo lepí, takže toho se nebojte :)

Opravdu! Odzkoušeno v praxi mnohokrát...

10.12.21 22:24
hodnocení

děkuji

Také jsem si několikrát takhle pomohla. To je dobrá rada.

makk

Jestli chcete tutovku, tak použijde epoxyd, ale nutné to není. Taky je dobrý Ponal, to je takový lepší Herkules.

hodnocení

4x
Epoxid je istota. Ale vezmite k nemu aj akuvrtačku. Až zatvrdne, bez predvŕtania to nemusí ísť zakrútiť. Špajdle a disperzné lepidlo (Herkules) sú v tomto prípade lepšia voľba. Ak je otvor dostatočne malý, možno by stačilo ich tam nastrkať aj bez lepidla. Pravda, nevieme presne, ako je to miesto namáhané.
hodnocení

Ano,dobře.Děkuji velice.

hodnocení

3x

Kupte nejlevnější dvousložkový epoxid (ne pětiminutový, ať nejste ve stresu), rozmíchejte, přidejte trochu dřevěných pilin a špejlí nebo párátkem to naneste do otvoru.

hodnocení

Moc díky za radu.Pravda je že stres,to jste přesně trefil.Říkala jsem si,že snad nemůžu míz z ničeho radost,když už si konečně něco pořídíme..:)

jabraka*
hodnocení

0x

Skutečně lye použít mjakékoliv lepidlo na dřevo pro vlepení špejle,nebo tří yápalek.Ovšem lepší je,vzvrtat otvor do hladka a použít patřičnou hmoždinku.I ta se dá ještě lepidlem ypevnit.

JABRAKA

spu

Pane Jabrako , přepněte si prosím klávesnici.

jabraka*

Potřeboval jsem napsat zavináč.Druhý stav klávesnice mi pak přehazuje Y a ZMoc se omlouvám.

Na zavináč doporučuju ALT+V, není potřeba nic přepínat :)

Mikihans, to neklapne, pravý Alt+V bude lepší... aspoň na mé klávesnici.;)

Ano, pravý. Ale pořád je to ALT :) jsou to už tak automatizované úkony, že jsem si neuvědomil, že je mezi ALTy rozdíl. Díky za doplnění.

hodnocení

Velice všem děkuji za radu,podařilo se mi stůl dát dohromady.Ted se ještě zabývám otázkou,proč uchytka u šuplíku,je zevnitř:-D.To člověk zjistí po rozbalení a žasne..Hmm,nějaký křížový šroub,povolit mi zatím nešel...

Aby se nepoškodila...křížovým pouze chyťte, točte úchytkou...jde to lépe, někdy i ten šroubovák není třeba pro rozebrání

hodnocení

Křížák mám jen menší a je to opravdu hodně utažené.Budu shánět šroubovák,jen jestli odhadnu.Zkoušela jsem všelijak,ale je to měkké,poškodila bych zářezy.díky

Dejte foto hlavy droubu i úchytky...

Není to tenhle šroub?

Ten vymejšlel opravdu magor. Pokud není křížák přesně na míru, hned se to žvejkne a rozměr křížáku je dost malý. Drážka na plochý šroubovák je zase hodně mělká. Opravdu to chce nářadí akorát na míru. Do tý plochý drážky by mohlo pasovat i něco jinýho, třeba tupá strana jídelního nože. Ale jak už někdo psal. Chytit nástrojem a točit úchytkou.

Zmenšení otvoru pro samořezný šroub
hodnocení

Dobrý den.Děkuji moc za nákres,to je přesně ,tenhle šmejd.Ještě jsem to nevyřešila ,snad se příležitostně někdo zastaví.Těžko odadnu velikost šroubováku a kvůli jednomi stolu nebudlu kupovat několik:)Vůbec necháputyp šroubu,proč jedny drážky tak malé,jen aby se neřeklo.

@amper ... možná ten šroub nevymýšlel magor, ale konstruktér počítal s tím, že se bude používat správný šroubovák. To ale v Čechách bohužel zatím není standard, spíše se vezme ten první šroubovák (nebo příborák), který je po ruce. No a pak se samožřejmě drážky vymelou a řešíme, který magor ten šroub vymyslel ;). Oprava je možná i použitím závrtné matice, pak se ale musí použít šroub s metrickým závitem.

@millcom: No, hlavně, že víte, o čem je řeč. Zmiňovaný šroub je DIN 967, s metrickým závitem a kombinovanou drážkou. Ano, na všechno je třeba vhodný vercajk. Asi proto konstruktér zvolil šířku drážky pro plochý šroubovák 1 mm při její délce 8 mm, hloubce v nejhlubším místě taky asi 1 mm a pokřížil to s drážkou pro křížový šroubovák PZ2. Do drážky tak žádný dostupný plochý šroubovák patřičné šíře nedostanete a pokud použijete užší, spolehlivě drážku strhnete. Při použití PZ2 je situace o trochu lepší, ale díky vylehčení přidanou drážkou je absence materiálu taky znát.

A teď tedy ten správný nástroj, který, věřím, skutečně funguje:

ewm-sales.com/...

Akorát je trochu problém ho tady koupit nebo se aspoň hodně blbě hledá. A stojí 300 Kč+ a to ještě bez dopravy.

Samozřejmě není problém to utáhnout i jiným nástrojem, max. se to trochu omačká, ale tazatelka to chtěla povolit...

hodnocení

Pokud je to tak,nejedná se o běžný šroub,pak nechápu,proč prodejce stolu,nezmíní do nákresu sestavení,jaký je třeba použít.Hlavně,že tam píší,že na dotažení matice u sestavy nohou stolu,je třeba klíč č.13.Vypadá to tak,že aby kvůli koupi čehokoliv si člověk,ke každému kusu řídil nářadí.Jako žena,neplánuju zakládat dílnu:).Ale jsem ráda,že jsem se tu dozvěděla,že kupovat další křížák by bylo k ničemu.myslím že trochu to strhnuté už je.proto jsm toho hned nechala.

@juglans: To nás (mě) neberte zas tak vážně, beru to jako špičkování s kolegou a tohle jsou mé výkrady k nepříliš zdařilé konstrukci hlavy šroubu. Sám jsem konstruktér, pravda, jen na půl úvazku, a tak vím, že dokonalá konstrukce neexistuje. Spousta věcí je otázkou kompromisu a po bitvě je každý generál. Povolit to jistě jde, byť za cenu úpravy starého šroubováku nebo koupě bitu PZ2 a mírného násilí. Pokud to někdo utáhl speciálním nástrojem "na prase" a drážky jsou teď úplně stržené, pořád se to dá v nejhorším odvrtat. Akorát to chce někoho, kdo má cvik a trochu vercajku.

hodnocení

Rozumím:)Jen ne tedy technickým věcem a ani snad rozumět nechci,je to pro muže,které to i baví,mě vůbec:)Budu muset některého seznámit o jaký šroub jde,dle poradny.moc díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]