Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litinový kotel na tuhá paliva EMKA, ŽDB poradíte?

Od: ola® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

prosím o radu. Mám plynový kotel, ale mám i hodně dřeva a mám možnost koupit za 1500 kč, litinový kotel, na tuhá paliva ,,EMKA,, z ŽDB. Kotel je 43 let starý, ALE je originál zabalený, nikdy nepoužitý! a skladovaný v suchém přístřešku. Chci ho jen používat o víkendech a svátcích. Prosím šli by jste do toho? co na něm může být za závada, po těch letech? Jde mi o tu manipulaci s ním, při instalaci a dostat ho do sklepa po schodech..., kolik asi váží? Měl by mít 6 článků...

Děkuji za jakoukoli radu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak kdybych věděl že je opravdu nový a že mě soused nenapráská (jelikož od příští zimy s ním topit nemůžete) tak bych do toho šel.Jinak 6tičlánek váží cca 350 kg

ydylstandards.org.cn/...

Pokud má plynový kotel odpovídající požadavkúm a pokud bude topeno rozumně a nebude "zakuřovat" okolí, aby to vadilo sousedům, nemusel by být problém. A může tvrdit, že je to pouze nouzová "záloha". ;)

hodnocení

0x

"Litina" je "věčná". To je sice trochu nadsázka, ale skoro pravdivá. I při používání je vnitřní koroze, u topného systému, velmi malá. Pokud nebyl mechanicky nějak poškozen nějakou neodbornou manipulací, neměl by být problém.

Má osobní zkušenost - v roce 1985 jsem instaloval do našeho RD, tehdy asi cca 50 let staré litinové články toho starého typu- dvě oválná sviská žebra tvořící jeden článek (z místní základní školy, kde se prováděla rekonstrukce ÚT a bylo zde původně topení s těmito radiáory a asi na páru). Všechny radiátory jsem rozšroubil na jednotlivé články a vyměnil u nich spojovací litinové "mufny" a sestavil si z nich radiátory podle svých potřeb. Celkem asi 100 článků 23/65 cm. A dodnes vše funguje absolutně bez nějakých problémů. Dokonce jsem na některých vyřazených provedel i kontrolní řezy ve spodních částech a nezjistil jsem žádné podstané zeslabení stěn. A troufám si říct, že jsou schopny "přežít" i další generaci.

Jediná nevýhoda litiny je její váha, v případě potřeby manipulace. Což bude zřejmě i Váš problém, při umístění kotle do sklepa. Záleží na schodišti, jeho konstrukci, tvaru, šířce a dalších možnostech. Jinak se takovéto kotle přesouvají pomocí podkládaných, ocelových válečků (silné trubky) a fošen a pák. Důležité je, aby nedošlo k nějakému naražení a pádu. Litina je velice citlivá na úder a může snadno prasknout.

bg
Pripadne by bylo mozne ho asi rozebrat na clanky, prestehovat a ve sklepe slozit. Ale to by musel delat nekdo, kdo tomu rozumi.

hodnocení

0x
Osobně bych do toho šel už jen proto že litina je sakra trvanlivá a pravděpodobně vás ten kotel přežije. Za 1500 je za pár kaček a nový podobný viadrus když by ještě vyráběl by pod 30000 nebyl. Jen ta váha je problém.. těch 300 kg bude mít
No vidíte a teď s ním můžete topit ještě 2 roky

zdene
hodnocení

0x
klidně hned koupím!702472657

hodnocení

0x

*smich* Ten kotel určitě kupte, tak jako tak je cena luxusní. A pokud Vám nějak nebude pasovat anebo nedáte dopravu, prodejte ho třeba panu Vodičkovi! Ten zvládne i dopravu a bude malá domů, fajn kšeft. Jen cenu zatím nenabídl, tipl bych to tak kolem osmi, desíti litrů.

pefo*
hodnocení

0x
Ak ste nekupili ten kotol emka tak ja ho kupim ak by sa dalo

martinastusova
hodnocení

0x
Dobrý den, koupil jste ho, jestli ne prosím kontakt, mám zájem, děkuji mockrát, nám praskl a jsem bez topení, moc byste pomohl, Martina tel 702217828

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]