Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotovoltaická elektrárna a elektrokotel?

Od: magic62* odpovědí: 8 změna:

Zvažuji nechat si postavit fotovoltaickou elektrárnu.

Naše roční spotřeba el. energie je: vysoký tarif (vt) v MWh 1,970 a nízký tarif (nt) 3,073 MWh.

Máme rodinný dům typ Okál 104/ (38P), postavený v roce 1992. Jeho zastavěná plocha je kolem 100 m2 (10x10 m).

Vytápění máme plynové Viadrus G 23 (32 kW), 6 litinových článků, 5 horáků, spolehlivý, nenáročný na údržbu, radiátory v suterénu litinové Kalor – Viadrus, v prvním a druhém podlaží plechové - původní, UNI KONTHERM. Už jsem je chtěl vyměnit, nejsou hezké, ale jsou lehké a spolehlivé. Poslední spotřeba plynu za období srpen 2020 až srpen 2021 je 2115 m3.

Chtěl by jsem topit i elektrokotlem namontovaným na stávající potrubí. Nevím zdali je to možné v kombinací s fotovoltaickými panely - elektrárnou? Nebo to vůbec nejde? Plynový kotel by jsem ponechal. Jako záložní.

A jaké další montáže, požadavky na prostory a komplikace by mohly nastat pro instalací elektrárny (panely, baterie, jiné jističe v RD, nová přípojka k RD atd.)? Přípojka k RD je ještě v Al. V rozvodnici jsou dva jističe 3kW má plombu, a druhý je M 24,7A, naproti přes ulici ( asi 18 m od domu) mám dílnu, bez vytápění , má již přípojku v Cu, rozvodnici je jistič B 6 s plombou a druhý B16. A jaké nároky jsou na provoz elektrárny (revize, kontroly, údržba)?

Za odborné rady na mé otázky předem děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Čekal bych, že FV elektrárna nebude dávat ani zlomek výkonu, který je potřeba pro elektrokotel. A zvláště ne v období, kdy je to potřeba.
S vaší spotřebou by to byl problém i s tepelným čerpadlem...

hodnocení

2x

Dneska jsem jel koem takové větší elektrárny. Na panelech ležela souvislá cca 10 cm vrstva sněhu. Tak jsem si tak říkal, kolik to monstrum přes půl pole asi tak vyrobí elektřiny v takovémhle stavu?

To je jedno, ide o dotacie ... cele je to hnusny biznis, parazitujuci na "ekologii".

fik
hodnocení

0x

Tohle jsem jednu dobu hodně řešil. Pokud nemáte opravdu nízkoenergetický dům,na tohle řešení s klidem zapomeňte. Panely v zimě mají minimální výkon(krátký den a málo slunce) Na to aby vám to táhlo elektrokotel by jste musel mít zastavěný panely asi celý pozemek a ještě tak půlku pole.

Elektrárna na střeše vám na spotřebu elektrokotle v zimě pomůže tak 5% spotřeby. Technicky to zapojit určitě lze,to není žádný problém,ale velmi velká většina energie půjde ze sítě.

V době kdy panely mají velký výkon se zase netopí

Tak pokud by tazatel byl masochista, mohl by topit v létě a FV elektrárnu využívat naplno..

hodnocení

0x
Střecha velikosti okálu by při ideálním sklonu natočení baráku ke slunci měla dát tak 8kw/h ale to je počítané pro léto. V zimě to bude tak 25-30% a ještě jen na pár hodin. To na vytápění stačit nebude.

riva
hodnocení

0x

V zimě? Na topení? Fotovoltaiku? Kombinovat s elektrokotlem to samozřejmě jde, ale elektrokotel pojede na elektřinu od distributora, protože v době, kdy je potřeba topit, fotovoltaika skoro nic nevyrábí. Máte totiž krátký den, slunce nízko, panely pod sněhem a všude mlhu nebo zataženo.

jabraka*

Fotovoltaika v našich klimatických podmínkách je problematická.Dnešní technologie už umožňují získávat energii i z rozptýleného světelného pole při mírném zamlžení.ale někdy výtěžek jen tak tak zajistí vyrovnanost ekonomiky.Postavit si elektrárnu na domě znamená hodně fandovství.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]