Nejste přihlášen/a.
Zvažuji nechat si postavit fotovoltaickou elektrárnu.
Naše roční spotřeba el. energie je: vysoký tarif (vt) v MWh 1,970 a nízký tarif (nt) 3,073 MWh.
Máme rodinný dům typ Okál 104/ (38P), postavený v roce 1992. Jeho zastavěná plocha je kolem 100 m2 (10x10 m).
Vytápění máme plynové Viadrus G 23 (32 kW), 6 litinových článků, 5 horáků, spolehlivý, nenáročný na údržbu, radiátory v suterénu litinové Kalor – Viadrus, v prvním a druhém podlaží plechové - původní, UNI KONTHERM. Už jsem je chtěl vyměnit, nejsou hezké, ale jsou lehké a spolehlivé. Poslední spotřeba plynu za období srpen 2020 až srpen 2021 je 2115 m3.
Chtěl by jsem topit i elektrokotlem namontovaným na stávající potrubí. Nevím zdali je to možné v kombinací s fotovoltaickými panely - elektrárnou? Nebo to vůbec nejde? Plynový kotel by jsem ponechal. Jako záložní.
A jaké další montáže, požadavky na prostory a komplikace by mohly nastat pro instalací elektrárny (panely, baterie, jiné jističe v RD, nová přípojka k RD atd.)? Přípojka k RD je ještě v Al. V rozvodnici jsou dva jističe 3kW má plombu, a druhý je M 24,7A, naproti přes ulici ( asi 18 m od domu) mám dílnu, bez vytápění , má již přípojku v Cu, rozvodnici je jistič B 6 s plombou a druhý B16. A jaké nároky jsou na provoz elektrárny (revize, kontroly, údržba)?
Za odborné rady na mé otázky předem děkuji.
Tohle jsem jednu dobu hodně řešil. Pokud nemáte opravdu nízkoenergetický dům,na tohle řešení s klidem zapomeňte. Panely v zimě mají minimální výkon(krátký den a málo slunce) Na to aby vám to táhlo elektrokotel by jste musel mít zastavěný panely asi celý pozemek a ještě tak půlku pole.
Elektrárna na střeše vám na spotřebu elektrokotle v zimě pomůže tak 5% spotřeby. Technicky to zapojit určitě lze,to není žádný problém,ale velmi velká většina energie půjde ze sítě.
V době kdy panely mají velký výkon se zase netopí
V zimě? Na topení? Fotovoltaiku? Kombinovat s elektrokotlem to samozřejmě jde, ale elektrokotel pojede na elektřinu od distributora, protože v době, kdy je potřeba topit, fotovoltaika skoro nic nevyrábí. Máte totiž krátký den, slunce nízko, panely pod sněhem a všude mlhu nebo zataženo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.