Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Chtěl jsem se zeptat. Na jednom radiátorovvém tělese, které mi dlouhodobě netopí, jsem si říkal, že si zkusím vyměnit takovou tu termostatickou hlavici, vizte foto.
Já si to vysvětluju tak, že ta hlavice šťouchá do toho kolíku/ventilu, který vedez topení a podle toho tam cirkuluje víc nebo míň voda.
Vzal jsem sikovky, povoluju povoluju takovou tu vroubkovanou matici a ono to točí celým ventilem a z topení mi začala ucrkávat voda. Tak jsem to radši zašrouboval zpátky.
Asi ten závit k tomu nějak přirezl nebo už se to zkřížilo těm dělníkům co to kdysi dělali protože já nepamatuju že by někdy ta hlavice fungovala. Teď otázka na lidi z praxe.
Čím přidržet tu hlavici, aby se neprotáčela, abych za to mohl zkusit vzít? Něco placatýho vícebodovýho, cu by asi drželo za ty díry v plastu po obvodu té hlavice.
Pak dál, kdybych to celý vyšrouboval i s tím ventilem náhodou a vyměnil celý, tak mi z toho bude crčet voda... ale mám na to volat instalatéra nebo on to stejně bude dělat s vodou a prostě pod to dám kyblík a půjde tam i novej ventil našroubovat (tlak vody)? Mám elektrickej kotel a vlastně to je jen okruh, do kterýho se dá připouštět voda když třeba klesne tlak v okruhu.
Ten ventil ale musím někde koupit a jak poznám správnej závit/průměr. To že funguje, jde vyzkoušet bez hlavice tím že na něj budu mačkat?
No třeba je fakt jen blbá ta hlavice. Stará mi pro kroucení tak divně vrže v urtčitým místě.
Ta nová v té mi zase nějaký tělísku uvnitř tak podezřele kloktá, snad to tak má být. Koupil jsem
Termostatická hlavice Honeywell Thera-2 T9001 s připojením M30 x 1,5
děkuju za postřehy
Pod radiatorem by mel byt H kus s uzavery, bud na plochy sroubovak nebo pod vickama na imbus. Radiator odstavite od tlaku a muzete zkusit povolit hlavici. Zkusil bych to utahnout zpet a pak lehce povolit a zkusit vysroubovat jen hlavici. Samotnou ventilovou vlozku nicim nechytite, ale pokud pujde radiator odstavit H kusem, tak mate vyhrano...Radiator muze netopit i tou ventilovou vlozkou, muze byt prilepena kuzelka.
podle pohledu mám obavu, že nejsou kompatibilní, že každá má jiný systém uchycení...ale třeba se mýlím...
Děkuju moc za odpovědi, opravdu koukám, dole jsou víčka a pod nima šestihrany.
Jakmile najdu něco, čím to povolit, můžu zkusit jestli mi to nenechali zavřené a proto to topeníé netopí nebo podobně.
na to se prodává speciální nástroj?
Jsou ty ventily normalizované že bych rovnou kopil nějakou dvojici ventil + hlavici? Pro mě je překvapení že to k sobě nejde vždycky.
Na tom mym ventilu je napsáno Valvex EN 215. Samozřejmě že první co jsem hledal byl stejný. Asi už ho nevyrábějí. Nenašel jsem ho. Proto jsem si říkal že to bude asi jedno kterej koupím.
Koukal jsem na
a po odšroubování tam má být vidět jazýček ventilu - tak nějak jsem si to představoval ale neurvu ten správnej závit
pak jsem přečetl tohle:
o hydroulickém vyvážení soustavy
No a z toho chápu, že do ventilu se hrabat nemá, resp. jeho případná výměna je už dost složitá a měl by jí dělat instalatér a ten ventil je vlastně trubka (rohová nebo rovná) která probíhá v topení vevnitř a ten jazýček přiškrcuje vodu.
Jenže teď nevím proč když jsem to začal povolovat mi z toho crčela voda a jestli už jsem teda vyšroubovával jazýček z toho ventilu samotnýho... protože mě se při šroubování otáčela celá ta hlavice... To vyvstává otázka jestli jde koupit jen ta jazýčková část ventilu a přešroubovat jen tu, když se mi tedy možná vykrucuje ven.
To poslední, co jsem chtěl,. abych držel v ruce kus, přemějšlel co jsem to vyšrouboval a tekla mi ven voda proudem
Mám gola sadu tak tam nějakej šestiran snad najdu na to zavření dole.
Ta matice se musí otáčet volně zkusíte na novém jste je možnost kolem matky striknout wd přes noc
Tak,
- koupil jsem si dlouhej imbus 8
- zjistil jsem, že dole ty kohouty byly celou dobu zavřený a proto ten radiátor netopil
- při povolování mi z toho šestrihranovýho závitu kolem ustříkavala voda
- ověřil jsem u jinýho radiátoru že to je ok že ustříkává voda kdyý se s tím točí
- nechal povolený, zaklapkoval jsem to těma záslepkama zpátky
- zkusil i ten termoregulační ventil se zdá že je v pořádku, radiátor topí
- díky za ten tip s promazáním závitu, to bych mohl vyzkoušet někdy jestli to budu chtít povolit, ale teď tu hlavici sundavat nemusim
je divný že z toho ucrkávala ta voda, snad se nevyplavím ale vypadá to ok
asi to dělníci dotáhli když courali ven a dovnitř aby to netopilo v chodně a neutíkalo tam zbytečně teplo ven
no tak super, hlavně že jsi napsal co to bylo, pro ostatní, ale optám se na ten imbus se to šroubuje nebo je tam kulový ventil? Jo a odvzdušnit nezapomeň..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.