Nejste přihlášen/a.
Stará pračka mě opustila hned na začátku pracího procesu. Byla fakt stará a čekala jsem to.
Koupila jsem si pračku novou, bohužel nenabízeli ji s instalací.
Proto se ptám, milí rádcové:
co vše musím udělat a jak, abych mohla opět prát?
Jedná se o výměnu pračky, ne novou instalaci. A jsem na to opravdu sama.
Instalatéra - vodáka - opraváře jsem nakonec jednoho jediného sehnala, slíbil přijet včera cca v 17 hodin. V 18.30 volal, že to nestihne a domluvili jsme se na dnes 9.30 - 9.45. Odpoledne jsem definitivně vyhodila vše, co jsem měla z té staré pračky už zatuchlé od soboty, pán totiž nedorazil a omluvil se SMSkou. To jen na okraj, proč to mám dělat sama.
Takže prosím:
- asi ji musím otočit nejlépe na bok? A něco z ní zespodu sundat? Co k tomu budu potřebovat?
- vzadu patrně potřebuju cosi demontovat, ale to už nějak vykoumám
1. Použíj návod!
2. Dočteč se tam od uvolnění aretace bubnu, která buben fixuje při přepravě, aby vevnitř pračky nemlátil, jak se transportuje autem.
Vpodstatě plechový prolis a dlouhé šrouby.
Lepší pračky mají přibalen klíč. Některé šrouby musíš vrátit zpět.
Ta černá páčka dole aretuje podvozek. Otočíš jí kolmo k sobě, aby trčela a můžeš pračkou jezdit po koupelně. Na fotce je páčka zaaretována a podvozek leží místo na koelčkách na nožkách, aby při praní nejezdila.
1. návod.
Páčkou musíš opsat oblouk. Otočit s ní dopředu aby trčela o 90 stupňů.
Páčka pračku nadzvedává na tu manipulaci.
Kolem páčky jsou stavěcí nivelační šrouby. Nožky povyšroubuješ o pár otáček nebo zašroubuješ, aby se ti nekynklala a stála rovně. Bez toho ti bude chodit po koupelce při ždímání.
Ještě jsou šrouby v těch dírách na tom pásovém plechu. Ty drží k plechu přepravy ten samotný buben.
Ty musí také dolů.
Ty označené šrouby pak musí po odstranění přepravního plechu vrátit.
Na AEG horní plnění je ještě dole třetí šroub. Tady už si nepamatuji.
Dokud nepůjde bubnem volně hýbat v závěsech, tak se nesmí pračka zapnout. Praskla by plastová vana, jak by držela za ten poslední šroub.
Díky - díky.
Bubnem jde volně hýbat už teď. Jestli kolem dokola, to nevím. Zkusím nejprve ty šrouby.
Ten 3. (a 4.?) šroub jsem zatím nenašla.
Našla jsem i další pár šroubů - v těch výřezech. Jenže nemám nástrčný klíč této velikosti a šroubovákem mi to nejde.
Tak pokračování zítra, aspoň že velikost bude stejná jako u těch 4, co už mám, a budu vědět, co koupit. Doufám.
Aha. Nj, otevřela jsem ho, páč tam byl ten návod a taky hadice. Neotáčela jsem, uff - to jsem ráda, že jsem to nezkoušela.
Ono otáčení nevadí, ale o to nejde, aretován je těmi šrouby proti pohybu v prostoru, ne proti otáčení.
Ale je to napínavý!
myslím, že to holka nakonec dá, ale už to mohlo být dřív kdyby napsala co koupila...nebo fotku štítku..
To je jasné, že to dám - musím .
Hloupé je, že nemám sílu, nemám sílu v prstech (artróza) a taky nemám potřebné nástroje. Teď už potřebuju jenom nástrčný klíč, kleště tam sice dostanu, ale s nimi neotočím.
Mám jen šroubováky, a nejde mi to. I ty šrouby po stranách jsem nejprve musela vzít do kleští a uvolnit, ale do té prohlubně se nedostanu tak, abych udělala totéž.
nafo%t pořádně štítek na zadní straně a dej to sem, my se kouknem do návodu, co jsi nafotila návod, není k použití..
Privod vody ma 3/4 colovy zavit, povolite hadicu na ventile, ventila samozrejme zatvoreny.
Odpadova voda ide do sifonu, hadica na nastrcena, mozno poistena svorkou. Druha moznost je volne hodena hadica do vane.
Na pracke samotnej sa nic nerozobera.
S přívodem a odpadem si poradím, konec konců jsem tu starou odpojila a i dopravila poslušně až k silnici, aby ji odvezli. Nejhorší byl vysoký schod.
Pračka se nerozebírá, ale něco je k ní zespodu přidělané, to je vidět. A návod je bohužel takový ten UNI - k více stejným/podobným toho výrobce. Věc, co mě dokáže neskutečně vytočit. Nicméně i ten návod praví: něco je přidělané zespoda a něco zezadu.
Jsem taky seniorka a všechny tyhle věci už si léta dělám sama. Myslím, že u minulé pračky jsem měla stejnou černou "packu", kterou když vycvaknete ven, tak půjde pračkou jet a umístíte si jí, kam potřebujete a zacvaknutím bude stát jako zabržděná. Jiná umělá hmota odtud koukat nemůže.
Aretační šrouby jdou na první pohled poznat. Abyste nevyšroubovala něco jiného.
Když jsem měnil pračku tak jsem jednoduše zavřel přívod vody (roháček nešel, tak celý přívod studené do bytu)odmontoval z roháčku přívodní hadic, sundal z podomítkového sifonu odpadní hadici a zbytek vody vypustil do lavoru.Pak vytáhnul pračku ven a místo ní dal novou na přívod na pračce napojil přívodní hadic , taktéž tuto na roháček.Pak jsem napojil odpadní na opračku a sifon, přívidní el.kabel zapojil do zásuvky a bylo to .V bubnu nové byli obě hadice -ajk přívodní, tak odpadní.Na to není potřeba instalatéra to dokáže snad každý!Slabá žena asi nezvkládne přemístění pračky -to je ale asi jediné!
¨Jo ještě jsem zapomněl napsat, že jsem vyšrouboval aretační šrouby.! Gene byl rychlejší !
Já to udělal stejně, a pak jsem se divil, že mi při odstřeďování pračka málem rozmlátila koupelnu. Tak jsem otevřel návod, vyndal aretační šrouby, a už jen samá pozitiva a sociální jistoty.
Přesun pračky nebyl problém (i tu starou jsem dala ven k silnici sama), problém byl dostat ji z toho polystyr. prolisu - uprostřed byl takový "špunt", na které pračka seděla. Pak taky jsem myslela, že se musí dole cosi odšroubovat (to mi poradil pán - odborník v prodejně, kde jsem dokupovala záslepku). A asi nejhorší bylo odšroubovat ty schované šrouby. Frajer, co to nakonec zvládnul, zkusil šroubovák, pak obyč. nasazovací 6hran a pak ještě něco (aby měl větší páku). A povedlo se mu to na několikátý pokus.
Ještě bojuju s tím, že jsem měla delší a asi i jindě vyústěnou odpadní hadici, tohle mi sem nepasuje. Ale to už je jen hadice, někde ji snad koupím. A nebo si nechám poslat.
Děkuju všem, co mi drželi palce, moc jsem to potřebovala. Pro ilustraci dávám foto polyst. desky, na které seděla pračka - opravdu, ale opravdu mi ta pračka nešla vytáhnout, ten "špunt" má skoto 10 cm na výšku a pračky byla na něj natěsno nasazená.
Takže peru - ale to už jsem tu psala.
Koupila jsem delší odpadovou hadici, protože ta, co tam je, je moc krátká.
Ale na závěr: krátká je i el. přívodní šňůra, je neskutečné, jak výrobce dokáže (u)šetřit. Nějaký nápad, jak si pomoci, aniž bych tam (do koupelny) musela dát prodlužku, aniž bych musela vysekat ve zdi (v kachličkách) aspoň 10 - 20 cm a shánět elektrikáře?
Proč sekat? Já mám tuhle.
4 hmožďinky 8x45 Fisher a 4x vruty
Šňura prodloužit jde její výměnou za delší, ale je potřeba upravit průchodlku proti vytržení a konektor v desce vyrobit nový. Příjdeš o záruku.
Nevlhkotěsná prodlužka je v koupelně nebezpečná a zakázaná.
Gumidku - nerozumím.
Chápu to, že se nesmí vyměnit za delší kvůli záruce.
Také chápu, že toto se hodí do vlhka, tedy i do koupelny k pračce. Ale jak se mi tím prodlouží ta vzdálenost?
Vlastně bych byla vděčná i tza to,aby ta zásuvka byla pootočená o 90°, každý cenťák dobrý - to by asi šlo, ne?
Nevím, proč by se nemohla vyměnit za delší kvůli záruce. Jistě se pak ta záruka nebude moct uplatňovat na ten kabel, ale jinak tomu nic nebrání.
Dneska se projektují v koupelnách kouty přímo s připojením na pračku. Tedy odpad do pračkového syfonu, né kilometr do vany, napouštění vody pračkovým ventilem, ne z baterie umyvadla 2m a šňůra 230V co nejblíže, aby elektrikářsky vyhověla normám ve vlhku (zóny).
Dej fotku, kde je pračka a kde je zásuvka, aby bylo vidět, co se dá dělat. Jaké je řešení.
Ale celkovou fotku. Né, že vyfotíš pračku přes celej foťák a pak zásuvku přes celej foťák. Abychom věděli, jak je kde a co umístěno.
@genehawkins: nevím jestli to ještě platí, ale nás učili že se zařízení schvaluje s určitou délkou kabelu /proti dytykovému napětí/ a proto se NESMí vyměnit za dleší nebo slabší, ale vzřdy za stejnou délku a průžez. Takže by třeba pojišťovna mohla protestovat a nedat žádnou korunku při nějakém prů...
Nj, dneska se projektují...
Jenže já jsem stará a koupelna je také stará. Automatickou pračku v ní jsem měla poprvé před 35 lety, předtím jsem celé roky prala v pračce Romo (se ždímačkou). A předělávat se mi to fakt nechce.
O foto jsem se pokusila, ale asi nikdo nic stejně nevymyslí. Pračku jsem měla v rohu, vlevo jsou přívody vody (původně byla i teplá voda - dřív se to k automatce dělalo). Kohoutek je provizorní, ten tisícihran či co je stržený, musím koupit jiný.
Vlevo tedy přívody vody, které brání posunout pračku blíže ke zdi. Ono by to šlo, ale pak neotevřu tu pračku. Kabel z pračky je v zadní stěně nahoře, ale vpravo, bohužel. Takže když ho zapojím, jde přes roh pračky. Pračka se nevejde otočená o 90°.
Teď když se dívám - asi by bylo o chlup lepší, kdyby ta zásuvka byla pootočená o 90°, ale sama to dělat určitě nebudu.
Fakt je, že pračka při praní sedí jako přibitá, necestuje.
Na zaklade coho to takto obecne konstatujete? Pracka moze v kupelni byt a ziadny predpis poruseny nebude, zalezi na velkosti kupelne a zonach.
Přiznám se, že jsem ji měla skoro týden na chodbě, ale fakt to nebyl dobrý nápad.
Do kuchyně se mi nevejde, do ložnice ji nechci. Jiný nápad?
Jinak: v koupelně má "svoji" zásuvku (se svým jističem) a splňuje předpisy.
peter, podle kachliček a zásuvky ABB klasik color z 80tých let bych tipoval TN-C v hliníku. Kdo by tam jak zapojoval chránič...
To bola len kontrolna otazka, ono ked pani musi sama bojovat s prackou, tak elektroinstalacia urcite nebude v perfektnom stave a ako vieme, pracky na hliniku v TN-C su dost nebezpecne, v kupelni dvojnasobne.
Vy jste mi teda rádci...
Neměla bych se úplně vystěhovat z domu? Odhaduju, že takto to má minimálně 1/2 domů v naší ulici. Některé jsou ještě starší a mají jako rozvod "hadrové" dráty. A dokud nebudou muset projít revizí, budou fungovat i nadále.
Ale je to jedno - s valchou už bych vzhledem k artróze nevyprala a ani nevím, kde ji vlastně mám.
My vam chceme len dobre, riziko tam realne je, aspon by to z casu na cas mal niekto premerat. Najhorsia zavada je preruseny PEN (laici to volaju nespravne nulak), potom je na kostre pracky plne napatie a staci dotyk na radiator / vodovod a minimalne vas to poriadne pokope, zopar ludi uz takto aj umrelo.
aknelka
já bych si dala vyměnit šňůru od elektrikáře za delší. Já to nejdřív řešila u sušičky prodlužkou a na poslední chvíli jsem nás zachránila před požárem. Prodlužky jsou prevít a už nikdy.
Vy tam máte tu šňůru opravdu knop a ještě jde přes pračku, kdyby se hnula třeba při ždímání, tak by mohla vyrvat zásuvku.
Vy jste mi teda rádci...
Neměla bych se úplně vystěhovat z domu?
Třeba budeš muset, k vůli požáru od elektroinstalace. Ano, má to tak ještě x domácností a hasiči stále řeší požáry objektů. Nejezdí jen po autonehodách nebo pro kočky na stromě.
Rozumím. Je to udělané podle předpisů v tehdejší době a vím, že dnes jsou předpisy jiné. V době, kdy mým nejčastějším čtením je parte některého z mých vrstevníků nebudu nic předělávat. Nemám na to finance, řemeslníka a ani nervy. Automatické pračky si moc považuju, před 30 (a více) lety jsem ještě chodila prádlo máchat ke studánce a to už opravdu nechci. Pračku zapínám jen ve dne, el. kabel po vyprání vytahuju - jsem tak zvyklá. Kdybych prala každý den, tak to asi dělat nebudu.
Hlavně mě tedy rozhořčilo to "pračka nemá v koupelně co dělat". Rádce to nemohl vědět, ale taky jsem prala několik let v pračce, která byla v chodbě. A měla jsem ji v zásuvce, která byla prostě nejblíž. V zimě tam mrzlo, přívod a odtok vody tam nebyl. Vodu jsem si ohřála na kamnech (uhlí) a nanosila do té pračky (ve které byla zbytková voda zamrzlá). A po vyprání zase růčo vynosit ven. A pračku mají v koupelně i moji potomci, kteří mají koupelny nové.
Btw - sáhněte si do svědomí, jestli opravdu, ale OPRAVDU máte doma a u rodičů vše tak, jak má být. A jestli je to o tom, že jsou dodrženy všechny nejnovější bezpečnostní předpisy, nebo jestli splňujete hlavně to, co VY považujete za důležité.
Btw - sáhněte si do svědomí, jestli opravdu, ale OPRAVDU máte doma a u rodičů vše tak, jak má být. A jestli je to o tom, že jsou dodrženy všechny nejnovější bezpečnostní předpisy, nebo jestli splňujete hlavně to, co VY považujete za důležité.
Já považuji za důležité bezpečnost před požárem a úrazem el. proudem. Jako elektrikář mám svědomí čisté a vše vpořádku.
Ano, najdou se i tací, že se ve vaně fénují nebo si tam berou holící strojky na 230V a hrdě se prsí, že to dělají x let.
Nejde ani tak o to, že je to podle staré normy OK. Jde o to, že za 30 let se spoje hliníku povolují a kontakty opalují. Zvlášgě zásuvky, které jsou častým vytahováním zástrčky vychozené (byť je to správné nenechávat spotřebič zapojen, ale zásuvka není na dosmrti - možná do smrti té vaší, až si zásuvka sama řekne.
Ale nechci Vás strašit.
A pračka, že by byla v koupelně zakázaná je pochopitelně nesmysl. Jen nesmí být v blízkosti van a sprchových koutů, kde hrozí postříkání vodou. Proto jsou v elektrikářských normách bezpečnostní zóny na které je každá koupelna rozdělena.
Na vasom mieste, namiesto toho, aby elektrikar vymenil snuru na pracke za dlhsiu, je ovela mudrejsie nechat si natiahnut novy kabel od rozvadzaca v liste a doplnit prudovy chranic / isticochranic Ta kupelna a zrejme cely interier jednou listou neutrpia, vyzera to dost ako v muzeu.
Jen bych doplnil, protože dámy se většinou uráží, že se zde nejedná o narážku na muzeum, ale narážku na bezpečnost. Aby jste nás mladé třeba přežila .
Vím, že to myslíte dobře. Bohužel tyto rady momentálně nevyužiju, i když je koupelna opravdu "historická" i z mého pohledu. Pro mě ale třeba i kvůli tomu, že bych nyní dala přednost sprchovému koutu před vanou.
Kabely jsou natažené všechny v husím krku, tady by asi problém nebyl. Problém je sehnat toho elektrikáře - je to cca stejně "snadné" jako někoho, kdo by mi byl býval připojil tu pračku. Hmmm, za 20 - 30 let, možná 40 to bude zase jinak a možná si vzpomenete.
Ale ještě jednou jsem si to proměřila, možná i vyřešila: když zruším ten kohoutek s teplou vodou (který se nepoužívá a ani nebude) a dokážu tam dát něco jiného, co nezabere tolik místa, vyjde mi to přisunout pračku bokem se zdi a kablík bude akorát. Co by tam šlo dát, aby to nemusela být jenom ošklivá zátka? Myslím místo toho kohoutku k pračce? Stejně musím vyměnit i ten druhý, protože nejde zavřít voda (teda teď už ano, je tam dočasná náhrada).
Kdybych věděla, že tu budu třeba ještě 10 let, tak se možná do přestavby pustím. Ale rozkopat to celé a pak si to tu nový majitel/popř. děti nechají stejně udělat podle svého, to je zbytečné.
To muzeum mě neurazio, ale stejně tak bych potřebovala i předělat kuchyň, a to už je na mě fakt moc.
aknelka, jste správná ženská Chápavá.
Mě to taky nejde s přestavbou tak rychle. U Vás stáří a u mě prachy. Jde to pomalu.
Njn, větší akcí byla v poslední době garážová vrata. A předtím topení, to byl mazec. A předtím okna a dveře (tam byla výměna na 3x, vždycky, když bylo pár kaček).
A mezi tím vlastně i nová střecha , na tu jsem skoro zapomněla.
Jenže to všechno jsou (byly) úpravy a opravy, které jsou nutné, bez nich to fakt nejde.
Prosím také o radu - vrchem plněná pračka Whirlpool 5030L.
Po odšroubování přepravní lišty na zadní stěně pračky se vracejí prostřední šrouby, které drží koš s bubnem také zpět - nebo ne? V návodu není popsána jejich zpětná instalace, tak si nejsem jistý jestli tam také patří našroubovat. Sice jsem je tam dal a nic se neděje - pračka pere normálně, ale pro jistotu se ptám.
Na přiloženém obrázku místa umístění šroubů pod krytkami uvnitř pračky označena červeně.
Děkuji za případnou radu. ms
Běžně se přepravní šrouby držící buben odstraňují (tedy nevracejí). Nezdá se mi, že u vaší pračky by tomu mělo být jinak, ovšem na té vaší fotce nevidím přepravní šrouby, ale nějaké přišroubované destičky, takže je nutno postupovat podle návodu, případně se zeptat obchodníka.
žádný destičky. Je tam celé kolejnice v kuse jako přepravní výztuha. Ty destičky jsou její součástí přinýtované, aby to bylo v kuse.
Sundají se ty vnitřní dlouhé a zahodí a ty krajní na bocích pračky se povolí, kolejnice zahodí a šroubky vrátí zpět ty vnější.
@orion,...tohle celé musí pryč. zelené šroubky se vrací zpět. (ty vnitřní dlouhé v kapsičkách co drží buben se nevrací.) do obdélníkových děr se pak vrazí přiložené plastové krytky!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.