Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtačka jiskří pod uhlíky

Od: fost49* odpovědí: 29 změna:
Dobrý den, vrtačka Narex už má něco za sebou, ale do poslední chvíle šlapala jako hodinky. Vrtal jsem pár dír do zdi (žádná velká zátěž) a přestala jít úplně. Nešla spustit.Po dvou dnech jsem ji zkusil a ona se rozběhla, ale jiskřila pod jedním uhlíkem. Když jsem změnil směr otáčení, jiskřila pod druhým uhlíkem. Zkontroloval jsem uhlíky, jsou dost dlouhé a volné. Odhaduji že je načatý rotor, ale zaráží mě, že ze začátku přestala jít úplně.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Uhlíky není potřeba měnit, ale spolehlivě zkontrolovat. Jestli jsou dostatečně dlouhé a pohyblivé, je vadná kotva. Vadný kondenzátor nezpůsobí zastavení ani jiskření.

jabraka*

nejen uhlíky,ale i dělicí slídové lamely mezi plíšky komutátoru.Občas je potřeba odstranit přečnívající přepážky.malou škrabkou.

JABRAKA

fost49*
hodnocení

Myslíte drážky po kterých jezdí uhlíky?

Jarda má naprostou pravdu. Zkuste ho poslechnout.

hodnocení

4x

To ,že nešla, mohlo byť spôsobené tým,že lamela na uhlíku nemala obvod cez cievku vinutia na rotore,pootočením sa to zmenilo a pri otáčaní to prebehne cez vadnú časť. Myslím si,že to miesto iskrí. Vybrať von rotor a premerať multimetrom jednotlivé vinutia cez lamely. Merajú sa vždy dve oproti sebe a všetky by mali mať rovnaký odpor,poprípadne rozdiel 1- desatiny.

hodnocení

3x

Rozdělat, jemně obrousit dosedací plochy rotoru, očistit uhlíky, vyčistit dřážky na rotoru, vyčistit a sestavit zpět. Zatím to vždy pomohlo, když byly uhlíky OK.

Tam, kde to jiskří, tam je vada, nikoliv ve vedení, kabelu, kondíku...

hodnocení

2x
Skontroloval by som, či nemáte aj zalomený kábel - najčastejšie to býva koniec tesne pred prechodkou do vŕtačky. Ak vŕtačku odkladáte tak, žeckábel okolo nej obtočíte, to miesto býva najviac namáhané.

Že by načatý kabel způsoboval jiskření uhlíků *sok*? No to snad ne!

(Ty 2 body jsem přidělil omylem *hi*)

stavitel
hodnocení

2x

zdravím,jsou tu dvě možnosti odešel kondezátor a druhá horší,spálený rotor(vinutí).

S tím mezizávitovým skratem na rotoru souhlasím, ale ten kondík je blbost. Nemá na to vliv, ne nadarmo se mu říká odrušovací a to je také jeho jediná funkce.

hodnocení

0x

Všichni se tak nějak snažíme šlapat do poslední chvíle jako hodinky *kafe*

kami123
hodnocení

0x

Pokud jsou na komutátoru vady, poznáš je patrně okem.

Vyměň uhlíky.

fost49*
hodnocení

Špatný kondenzátor se taky jeví jiskřením pod uhlíky? Je to možné. Když by odcházel rotor, bylo by z vrtačky cítit spálenina. Zatím žádný zápach. Možná, že ještě zkusím vyměnit uhlíky, nejsou originál, ale přibrušované. Kontrola rotoru? To bych ho musel vyndat.Taky zkusím..

fost49*
hodnocení

Podle rady nejdřív vyměním uhlíky, mám originální. Vyčistím plošky a drážky rotoru, když nepomůže změřím odpor podle rady. Měl bych na závadu přijít. Děkuji všem.

fost49*
hodnocení

Vyčistil jsem drážky rotoru, přejel jemným smirkovým papírem a vrtačka je v pořádku, nejiskří.

lety odskoušená zkušenost. I bez kondíku...

hodnocení

0x

Rozebrat vrtačku vyčistit drážky mezi lamelami, prach z uhlíků zkratuje. Zkontrolovat lamely a pokud jsou mezi sebou napálené je rotor vadný.Změřit ohmmetrem odpor mezi lamelami měl by být stejný .Bývá minimální . Zkontrolovat ložiska pokud má velkou vůli vyměnit i to může být příčina.

111®

a nevadí že je to vyřešemo?

fost49*
16.12.21 14:03
hodnocení

*smich**mir*

pepik
hodnocení

0x

Dle vašeho návodu jsem očistil dosedací plochy kartáčů. Pro jistotu jsem i dal nové uhlíky, ale vrtačka stále dělá to samé. Buď se nerozeběhne nebo se na chvilku sepne a přitom jisktří jako blázen a poté zase přestane běžet. Když se s ní zaklepe, tak se občas znovu na chvilku rozeběhne.

Dosedací plochy bych mohl čistit pořád, protože se tam tovří černý film.

Odpor na rotoru se pohybuje mezi 0,08 a 0,09.

Uhlíky (i staré) mi přijdou, že by mohli chodit z pouzdra volněji.

Co dál? Vyplatí se nějaká oprava? Je to Makita HP 1630. Opravuji pro skauty (neziskovku).

sasa*

Teď prosím o radu já: čím jsi měřil tak nízké ohmy? Máš můstek? Díky za odpověď.

Ja odpor na lamelách meriam pomocou multimetra na prepípnutie obvodu.

sasa*

No to je fakt kvalitní dmm, že ti naměří 0,08 Ohmu. To maj větší odpor ty přívodní kablíky a pak přesnost DMM je kolik %?

Tj. Jakobyste měřili um dřevěným metrem!

pepil*

omlouvám se mám chybu v čárce. Naměřil jsem kolem 00.8 na stupnici do 200 Ohmů.

Řekl bych, že by mohlo jít o mezizávitový skrat, ale jen bych chtěl zareagovat na vaší větu " Dle vašeho návodu jsem očistil dosedací plochy kartáčů. " Pokud není komutátor viditelně mechanicky poškozen, tzn. jsou tam vydřené drážky, nebo je napálen, tak nikdy nebrousit, jen vyčistit drážky. Ne všechny rady zde jsou OK.

bery*
A co ložisko u uhlíků? Jak je v něm vůle, rotor tam klochta a uhlíky odskakujou a jiskří. Nebo šišatej komutátor.
pepil*

oborousil jsem jen smirkovým papírem. Vůle v ložistku se mi nezdá, šišatost nevidím.

Pokud nemá komutátor povrch poškozen, taj se na něj nesahá ani smirkem.

111®
hodnocení

0x
Ono není jiskření jako jiskření. Pokud nevytahuje oblouk ajen jemně jiskri je to ok. Vada muze nyt ve šňůře nebo vypinaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]