Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na zateplení stropu z půdní strany

Od: asteroid odpovědí: 20 změna:

Zdravím všechny kutily a řemeslníky.

Chystám se zateplit strop ze strany půdy. Strop je z hurdisek do traverz zalitý asi škvárobetonem (hodně hrubý nerovný povrch a strašně se to drolí). Rozměr stropu je cca 9x10m. Stropem prostupují dva komíny a leží na něm naležato čtyři trámy které roznáší váhu podpor krovu. Tyto ležící trámy na podlaze půdy mi dělají trochu vrásky - chtěl jsem na ně v parozábraně jen vystříhnout díru (případně by i šlo je obalit parozábranou, ale bál jsem se, aby neshnily).

Je můj postup práce správný? případně na co si dát pozor?

1. Přes hrubý povrch položím stará lina (částečně tam již jsou) nebo koberec aby hrubý povrch (až 2cm hrboly) nepropíchal parozábranu

2. dám parozábranu kterou hliníkovou lepenkou lepím k sobě. Na obvodových stranách vyvedu podél stěn ještě 30cm nahoru aby kryla izolaci i z boku. K povrchu, trámům ani zdem parozábranu nijak nelepím.

3. Udělám rošt který bude držet dřevěnou podlahu nad izolací. Nevím co jiného než rošt vysoký 35cm (pár cm chci nechat spáru na větrání) ležící na podlaze půdy použít.

4. Do okenék roštu (cca 1,2x3,5m) na sebe vložím dvě vrstvy minerální izolace o celkové tl. 32cm (nebo je lepší dát tu izolaci nějak křížem přes sebe?)

5. Přes izolaci přetáhnu paropropustnou folii proti pronikání prachu (dám pozor na správnou stranu)

6. Na rošt v některých místech natluču prkna sloužící jako podlaha půdy

Za jakékoliv postřehy, doporučení a odpovědi k tématu budu moc rád. Izolaci jsem zatím nikdy neprováděl. Děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Asi jste dobře studoval, páč popis je skoro na jedničku, možná jedna mínus.

Ten dřevěný rošt o výšce 35 cm, nevím jak a z čeho to chcete dělat, lepší je udělat rošt z EPS 100 o síle 10cm, nařezat pruhy 33,3cm, položit na stojato, na ně položit prkno a přilepit pěnou. Pak do prostoru dát vatu ve dvou vrstvách, aby spoje nebyly nad sebou.

asteroid
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Roštem cca 35cm jsem myslel prkna dvě nad sebe tl 2cm, 16cm šíře nastojato + případně ještě lať navrch.

To je zajímavá myšlenka s tím EPS. Nejsem si ale jistej jakou by to mělo stabilitu. Když z EPS udělám okénka na jeden balík skelné vaty, tak to bude cca 1,2x3,5m Bojím se že EPS se pod tíhou zatížené podlahy zbortí do strany. Do tohoto okénka stačí pak rozložit vlnu ze dvou balíků přímo nad sebe a žádné spoje tam nebudou.

Dále mě trápí ty trámy položené na podlaze půdy. Když na ně vyříznu díru do parozábrany, tak kolem trámů a v místě vystřižené díry bude pára procházet do izolace. Možná raději přilepit k trámu lepenkou?

pokud se domníváte, že stabilita 2cm tlustého a spojovaného prkna bude stabilnější jak přilepen EPS 100v síle 10cm, tak se mi zdá, že jsme se nepochopili.

Borcení polyš nemůže dojít, páč ho nezatížíte tolika tunami.

isover.cz/...

podobně, ale ne takto, páč to mají špatně zkonstruované!

asteroid
hodnocení

Já vám ale rozumím a proti polystyrénu nic nemám. Ta myšlenka se mi líbí podobně jako na tom obrázku si to představuji. Jen s ním nemám zkušenost a nevím jak se bude chovat. Prkenný rošt vím že to udrží. Prkenná podlaha ho totiž spevní a narozdíl od polystyrenu se prkno nemůže zbortit, či vymáčknout. Takže u toho polystyrenu myslíte lepší udělat menší "okénka v roštu" aby nedošlo k takovému zatížení? Máte přímo s tímto postupem zkušenost? Půda bude plná věcí, takže hlavně v místě skříní tam určité zatížení bude. Já to momentálně vidím tak, že než dělat menší okénka s EPS tak raději použiji ta prkna a okna budou přímo na velikost jednoho izolačního balíku. Nějaký polystyren mám, tak možná zkusím nejdříve zkoušku, než se definitivně rozhodnu. Každopádně děkuji.

Polystyrenový rošt to udrží. Prkenná podlaha ho totiž zpevní.

polystyrenu se prkno nemůže zbortit, či vymáčknout. Tak to zkuste, položte polyš, dejte na to prvkno, vezměte manželku do náručí, postavte se na prkno a zvedněte jednu nohu. Pak spočítejte, jaký jste udělal tlak, na metr čtverečný. Ten polyš, v jiných případech, udrží beton a vše co je na něm v místnosti.

Takže u toho polystyrenu myslíte lepší udělat menší "okénka v roštu" aby nedošlo k takovému zatížení?***Nepochopil jsem Vás, jaká okýnka? Vemete desku 50x100x10cm, uříznete podélně 33cm, z druhé desky to samé a zbydou dva kusy, které slepíte pěnou. Ze dvou desek uděláte tři, o šíři 33cm.

Máte přímo s tímto postupem zkušenost? ***ANO

Půda bude plná věcí, takže hlavně v místě skříní tam určité zatížení bude. Já to momentálně vidím tak, že než dělat menší okénka s EPS tak raději použiji ta prkna a okna budou přímo na velikost jednoho izolačního balíku.***Dělejte, jak uznáte za vhodné. Viděl jste odborný obrázek na Isoveru? Toto se dělá spousty let, pochází to z Francie, kde jsem to viděl před 15-18 lety na fotkách

Nějaký polystyren*** Ne nějaký, ale EPS 100Z v síle 10cm.

Vše slepíte pěnou k tomu určenou.

*zmateny*"uříznete podélně 33cm, z druhé desky to samé" - podélně je napříč a desky je strany?
asteroid
hodnocení

Možná to nakonec přeci jen udělám s tím polystyrenem. Zjistím si ještě pořádně co a jak. Děkuji za toto řešení.

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud je půda uzavřená,tak bych se nebránil prostupu par do ní.Parozábranu používáme proto,aby nedocházelo k vzniku rosného bodu v tepelné izolaci.protože tu nebude styčná hranice teplého vlhkého vzduchu a studeného,oba se na půdě smíchají a ke kondenzaci nedojde.Na takových půdách obvykle nedochází k promražení..Zateplení bych použil jen položením polštářů minerální vaty na hrubý povrch.

JABRAKA

asteroid
hodnocení

Děkuji za myšlenku. Jedná se o klasickou půdu s taškami "letkami" (takže škvírami může profukovat). Spojení "uzavřená půda" mi tedy přijde příliš silné. Strop sám o sobě určitě také jistý difuzní odpor má, ale po zateplení se rosný bod přesune zcela jistě do izolace a díky snížení tepelných úniků již půda nebude tak krásně vyhřívaná = kondenzace bych se začal bát. Raději neriskuji, a parotěs dám. Nějak extra hrotit ho ale nehodlám. Bude jen ležet, na obvodové stěny nebude nijak nalepen. Jen pruhy k sobě chci slepit. Možná tu parozábranu přilepím k trámům položeným na podlaze půdy. To ještě nevím.

Rosný bod se udělá i když (ne)bude parotěs. Páč rosný bod nehledá, zdali tam je. Ale udělá se v místech, kde je +/-12°C a vlhkost +/- .

Páč zespodu jde teplo, zvrchu chlad. Kde je 12°C, dojde ke kondenzaci vzduch v matroši. Parotěs se dává, aby vlhkost z teplé strany se nedostávala do izolace, aby se tam nehromadila. Pokud docílíte kladné bilance vodních par, tak tam parotěs být nemusí. Přes léto se musí vypařit více vlhkosti, nežli se přes zimu do ní dostane.

jabraka*

Mzslím,že by při použití balíků vlny ve folii by situaci značně zjednodušil i zlevnil

Jardo, balíků vlny ve folii

prosím dej mi odkaz. Děkuji

Přeji klidnou přípravu vánoc.

(není smajík Ježíška?

hodnocení

2x

A copak je to za hliníkovou lepenku, kterou to lepíte k sobě? Na parotěsnou zábranu se používá samolepící páska určená pouze na ni, tedy s atestem a žádná jiná. Protože ostatní časem ztratí lep a nadělalo by to pak více škody než užitku!

Dvě vrstvy minerální izolace s překrytím spar!

asteroid
hodnocení

Je to lepenka na parotěs, ale jestli má atest nevím. Nějak extra drahá nebyla.

Můžete prosímupřesnit jak to myslíte s těmi vrstvami když bude v roštu pole velikosti přesně na jeden balík minerální izolace? tedy 1,2xcca3,5m? Tedy mi přijde, že není co překrývat. Předem děkuji.

To máte sklenou, DF1 Climowoold?

Pak je přes spáry dá, jen na délku 3,5 přesunete přes sebe.

asteroid

Ano myslím že ano, ale tomu přeložení bohužel nerozumím. Když je pole v roštu přesně velké na jedno balení, tak nevím jak překrýt.

Rozbalíte 3,5 metr. OK?

Pak uříznete na délku 1-2 metry, Položíte od začátku a pak pokračujete dalším pruhem 3,5 metrů. ALE když si dáte pozor, budete pečlivě rovnat pásy, spíše tlačit k sobě, nežli natahovat, nemusíte řešit spoje.

asteroid
hodnocení

Aha rozumím. V mém případě ale budu mít mezi jednotlivými pruhy vlny prkna roštu viz náčrtek. do každého pole pasuje přesně akorát jeden balík vlny. Jen uprostřed budu muset řezat. Příští víkend začnu. Snad to stihnu do dubna.

i tomuto rozumíte?

když si dáte pozor, budete pečlivě rovnat pásy, spíšetlačit k sobě, nežli natahovat, nemusíte řešit spoje.

asteroid
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]