Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosny tram

Od: davidbican* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den koupili jsme dum a je tam tramovy strop se zaklopem.Jeden z nosnych tramu je 200*240 a dlouhy je 4m.Pres nej jsou kulatiny,ktere delaji strop a zaroven i pudu.Zatekalo tam a tram je schnily.Takovy tram je drahy,muzu misto nej dat Icko?A pres nej nasazet tramy 10 na 10 a 4m dlouhy ktery mi pak udelaj strop?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Osobně si myslím, že při dnešních cenách železa a ocelových konstrukčních prvků (pokud už nějaké to Íčko doma nemáte) bych spíše řešil tu opravu přece jenom tím trámem, jako to bylo původně. Třeba i za tu cenu, že bych se je pokusil sehnat někde přímo na pile, nebo si sehnal případně i kulatinu (kmen) a nechal si jej obřezat. S dnešními možnostmi, pomocí lepší řetězovky, by nebyl ani velký problém si jej zhotovit "samodomo". A 4 m dlouhý trám je možné převést i na přívěskem vozíku za OA. Pokud by šlo o běžný smrk, zajet za nejbližším "polesným" a domluvit se. U nás by to nebyl žádný problém, takových použitelných kmenů, vývratů, je v okolí naší chaty plno. Otázkou je, zda tuto možnost máte i vy. Ale podle mne by to bylo řešení lepší a snad i levnější. Pouze možná trochu pracnější. Jinak uvažované řešení pochopitelně možné je, překlenout 4 m není velký problém.

Taky jsem šel za sousedem lesákem, když jsem potřeboval dlouhý strom na trám. Vůbec nevadí, že je kulatý trám. Zbytek byl z telefonních sloupů.

max*
Telefoni sloupy patri do spalovny.
Jako nebezpecny odpad.
Rozhodne ne do baraku, na zahradu nebo do krbu, jak cini nekteri jedinci.

hodnocení

4x

Teoreticky...teoreticky jde všechno, ale prakticky nemůžete přivézt dřevo z lesa, opracovat ho a zabudovat do domu. Pro takový účel dřevo musí být nejen suché, ale i řádně proschlé, nebo se budete za krátkou dobu divit. Profil I ano, před lety jsem stavěl garáž, velkou, pro auto plus obytný přívěs, šířka 4,20 a výška přes 3,50 a zabudovával jsem tam íčko šestnáctku, pod strop, 3 m vysoko. V každé boční stěně kapsu, pak zazdít. Měl jsem 1 žebřík a nohu od kotníku po kyčel v sádrové trubce. Bylo to harakiri, ale šlo to. Takže, zvládnete to. Ale tu kvalitu dřeva uvažte, plíseň a podobná zvěrstva jsou krutým nepřítelem a nevysušené dřevo by je doslova přitahovalo!

hodnocení

0x

Dobrý den,

teoreticky můžete, pokud někdo prohlédne místo a spočítá, jak velké Íčko, nebo UPEčko, HEAčko, HEBko tam bude třeba, plus uložení a zajištění.

Na dálku to určitě nejde sdělit.

asd1
hodnocení

0x

Když nejsou prachy, tak se vyškemrá z lesa kůrovcová souš a doma se to otesá.. A klidně se to může nechat kupatý a tesnout jen dosedací plochy..

davidbican*
hodnocení

Tak jsme nosne tramy vytrhali i s povalama,bordel silenej.Nechal jsem si udelat tramy 10cm na 15cm a 3,5 metru dlouhy a mistnost je siroka 3 metry a dlouha 6 metru.Kolik tramu musim vedle sebe dat aby nas pak strop unesl?Zespoda dam osb desku 1 cm sirokou na ni parozabranu pak vatu a nahoru take osb desku jen 2,5 cm silnou.Stredni zed byla duta 7a takze jsem prizdival prickovkou o 10cm takze stredni zed ma ted 27 cm a zezhora je udelan venec malty tak by to ted tramy melo unest.Muzu dat tramy od sebe 1 metr?

petrovic

Vis o tom, ze toto neni domaci gulas? Trosku pepre, trosku soli, zamicham a uvidim. Mozna by to chtelo nekoho, kdo opravdu vi, vo co go. Me to prijde jako takove strileni od boku a harakiri. Toto jsou celkem dost dulezite nosne prvky. Chtelo by to venovat tomu trosku vice pece a vypoctu. Takhle laicky bych si to teda netroufnul.

Pokud chcete mít ty horní 2,5 cm OSB desky jako finální pochůzní a zatěžovanou podlahu, tak při rozteči 1 m mezi těmi trámy se to bude určitě dost prohýbat, pokud se to dokonce neprolomí. Jde sice opravdu o odhad, ale osobně bych ty tràmky dal max. 70 cm od sebe a ty OSB desky 2,5 cm dvě vrstvy do kříže a sešrouboval a přišrouboval do trámů. Rovněž pro ten spodní podhled z OSB jenom 1 cm by bylo lepší mít tu rozteč rovněž menší. 1m je podle mne moc. Ale jde opravdu jenom o hrubý odhad, spočítat to neumím.Lepší je to trochu předimmenzovat, než poddimenzovat.

K rozmerom samotných trámov sa nevyjadrujem. Nemám teraz slinu, aby som to dal od boku, počítať sa mi to nechce a uvažované užitočné záťaženie som taktiež nerozkľúčoval.

Rozteč 1 m pre OSB je každopádne pomerne veľká. Napr. Kronospan uvádza pre svoje OSB dosky tl.22 mm osovú vzdialenosť podper 60-80 cm. Ostatní výrobcovia to budú mať obdobne. Podrobnejšie Vám je to schopný spočítať statik alebo projektant pre dané zaťaženie. Ďalej si je potrebné uvedomiť, že OSB doska má dĺžku 2,5 m (pozor na supermarketové 2 m) a spoj by mal byť prevedený práve na nosníku. Je preto vhodné pracovať s roztečou 625 prípadne 833 mm a trámy dimenzovať podľa tejto rozteče, inak budete mať zbytočný prerez.

Predpokladám, že vrchná strana bude neobytná a nevykurovaná. V tomto prípade by stálo za zváženie použitie smrekových dosiek namiesto OSB. Škárami medzi rezivom by ste jednoduchšie odvetrali zbytokovú vlhkosť, ktorá sa dostane do konštrukcie nedokonalosťou montáže parozábrany (neodfláknuť), zvislými konštrukciami a z dôvodu rôznych havárií. Taktiež rozteč podpor 1 m už bude pre účely odkladania prepotrebných vecí a vianočných ozdob asi dostatočná. Drevo má predsa len väčšiu pevnosť v ohybe aj modul pružnosti oproti OSB.

Ak by to bolo obytné, je nanajvyš vhodné paj ridať kročajovú izoláciu (napr. Isover T-P 20-40 mm + okrajové pásky) a na to plávajúcu podlahu (napr. OSB 4PD 2x12-2x15, SDVK , atď.).

Zo spodnej strany by som namiesto OSB zvážil rošt z CD profilov alebo latí po cca 40 cm (max 50 cm) a sadrokartón. Jeho povrchová úprava bude jednoduchšia.

davidbican*
hodnocení

Kamarad tesar mi dnes rekl,ze by ty tramy dal klidne i jen 50 cm od sebe.Krono desky maji tlousku 2.5 cm a u teto tloustky vyrobce udava max.roztec tramu 60 cm.Puda bude neobytna,ze spodu jsem chtel dat ty 1 cm krono desky na ne zezhora parozabranu+ mam isover tepelny pas TP01,160mm.A na to mam uz koupene ty krono desky 2,5 cm.

Ak máte dosť trámov, dajte kľudne po 50. Unesie to dva voly :). Pozor ale na rôzne detaily typu prestup skrz strop (50 je už fakt málo aj pre rebrík) alebo odstupy od prípadných komínov.
Vatu výšky 160 nevložíte do priestoru definovanom výškou trámu 150. Teda, vložíte, ale stlačíte ju a izolačný efekt sa nedostaví. Úvaha je to čisto akademická. Tých 160 je pre účel zaizolovania stropu obytnej miestnosti žalostne málo. Pokiaľ sa nejedná o sporadicky používanú chatu. Ak to čo i len trochu pôjde, podhľad znížte a dajte tam 250-350 mm vaty a nad ňou nechajte pár centimetrov medzeru.

hodnocení

0x
Roztece bych prizpusobil osb desce, aby se rezaly pouze delky. Tzn. pokud je osb siroke 125cm, tak roztec stredu tramu bych dal 62,5. Otazka je jak moc by se osb prohybala. Vytkousel bych to na necisto.
drevostavitel.cz/...
OSB klaďte pokiaľ možno v hlavnej ose (dlhšia strana) kolmo na podpory (trámy). Najviac sa prehýbajú polia susediace so spojom. Stredové polia sú na tom lepšie (efekt spojitého nosníku). Taktiež (deklarovaná / normou požadovaná) pevnosť OSB dosky je vyššia v smere hlavnej osi.

kimbert*
hodnocení

0x

Když jsem dělal nový strop tak jsem použil KVH hranoly,samozřejmě jsou dražší,ale suché,neměly snahu se kroutit,hoblované rovné,prostě perfektní práce s nimi eshop.drevocentrum-as.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]