Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace podlahoveho topeni

Od: veronik* odpovědí: 57 změna:
Dobry den, mame v byte podlahove teplovodni topeni s 1 termostatem v obyvaku. V rozvodove skrini jsem chtela zkusit regulovat teplotu snizenim prutoku, protoze je tam v noci neprijemne horko na spani ale bylo by zase prilis zima v detskem pokoji kdybych snizila teplotu na termostatu. Zjistila jsem ale, ze ventily nereaguji na toceni v zadnem smeru, jakoby se protacely. Je mozne, ze nejdou regulovat aby najemnici bytu nemenili puvodni nastaveni v celem dome? Da se to nejak obejit? Potrebuji aspon trochu ty pokoje stejne teple, ale takhle je v kazdem jinak teplo. Dekuji
doplněno 05.12.21 11:48: Termostat na stene v obyvaku je Siemens. Taky jsme dostali nejaky dalkovy infra, pry na 2 nastenne topeni v koupelnach, coz nechapu neb ma kazdy z tech radiatoru na jedne strane dole vestaveny display k manualnimu nastaveni topeni 1-5 a je do zasuvky.

Regulace podlahoveho topeni
Regulace podlahoveho topeni #2
Regulace podlahoveho topeni #3

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vytiahnite červený krúžok - aretáciu z prietokomeru daného okruhu. Prietokomer uchopte za jeho priesvitný klobúčik alebo šesťhrannú maticu, ktorá je na fotkách schovaná pod tým červeným a otáčajte s ním. Hneď aj uvidíte, ako sa bude znižovať prietok - červený disk v ňom sa bude pohybovať smerom hore.
doplněno 06.12.21 18:34:

Ha, POZOR - prietokomerom otáčať môžete. Píšem o šesťhrannej matici, mal som ale na mysli čierny plastový krúžok s výstupkami a drážkami, ktorý je schovaný pod tým červeným. Občas ten čierny plast môže byť aj v tvare šesťhranu / nemusí.

Určite netočte s tou kovovou striebornou maticou na spodnej strane prietokomeru - drží ho upevnený v telese rozdeľovača. Ak by ste ju povolili (za pomoci sily a náradia), začalo by to tam tiecť.

Prietok môžete nastavovať aj spodnými modrými ventilmi. Efekt bude obdobný. Priškrtenie prietoku až do úplného zastavenia. Osobne mám radšej nastavovanie priamo na prietokomeri. Býva to presnejšie. Potočte aj s jedným a druhým (a vrátte nazad), a hneď budete vedieť, či sú otvorené nadoraz.

Všetky zmeny si zapíšte. Poznačte si - s presnosťou na 1/4 otáčky - o koľko ste s ktorým okruhom pohli. Detailná fotka prietokov pred zmenou (a po zmene) taktiež pomôže. Zmena teploty sa prejaví až za pár hodín. Kľudne za 1/2 dňa.

Není to spíš návod na rozštelování celé soustavy? Na nastavení teploty máte to dálkové ovládání, tak se v hardwaru vůbec nehrabte

hodnocení

Ten ovladac je jen na zebrinove topeni v koupelnach nam bylo receno a ukazano.

Otázka mi prišla dostatočne uvedomelá a konkrétna, že obavu nemám. Navyše podľa prietokomerov valia všetky okruhy naplno a obyvatelia sú nespokojní. Nechcem podceňovať stavebníkov, ale odhadujem, že sa s tým nik príliš nešteloval, maximálne si vysušili poter a prehlásili to za funkčnú skúšku.
re4zon
Odpoved je spravna. Jinak nez zmenou prutoku na jednom okruhu se teplota v jedne mistnosti zmenit neda. Ovsem je pravda, ze to rozhodi vsechny ostatni prutoky, a to v celem systemu.

Taky záleží na použitém oběhovém čerpadle, pokud se dá nastavit konstatntní tlak, systém to nerozhodí

hodnocení

Nechtela bych to poskodit hlavne. Vzhledem k tomu, ze sprava domu stoji za starou belu a nechali nas pul zimy bez tepla, ze mame prostudovat navod k obsluze termostatu a az po nekolikatem mailu, ze je furt zima poslali technika co otevrel skrin a rekl, ze vsak to vubec neni zaple a zapl to, nechci udelat neco co nas odkaze zase na prichod technika kdovi za jak dlouho. Tudiz, prosim radu takovou, at to tim nepokazim a muzu to vratit do puvodniho stavu bude li potreba. Nemelo by to byt tema modryma knoflikama normalne regulovatelne? Nebo je bezne, ze se to nejak nastavi a zablokuje k dalsimu prenastaveni. Jsem si jista, ze zde nikdo neresil ruznou teplotu v pokojich aby podle toho prizpusobil prutoky. Vsechny jsou stejne na 2 od te doby co to zapl. A termostat nic neresi mimo obyvak. Hadam ze to cidlo je nekde u toho termostatu. Jeste me zajima, proc treba ten dalkovy ovladac neni mozne pouzit treba v pokojich jako v te koupelneale to asi tim ze v tech pokojich nejsou zadne cidla podle kterych by se zjistila teplota, coz?

Regulace podlahoveho topeni #4
hodnocení

Miso: mam to stelovat tema maticema v horni rade? Ja myslela, ze na to jsou ty modre cudle podtim. A co ten prvni ktery je uplne naplneny na 0 neni k nemu zadny modry dole, ten je na co? A proc je takhle?

Ta spodní řada jsou ventily na teplotu, dost možná i termostatické. Takže by vam mělo stačit toto, pokud víte, který okruh to je

Trocha školení možná ojasní

hodnocení

Zkousela jsem s nima tocit vsemozne. Prijde mi, ze se protaci. A nezaznamenala jsem zadny rozdil.

re4zon
Spravne navrzeny a udelany system ma fungovat tak, ze jsou vsechny prutoky naplno otevrene. Kdyz chcete prutok omezit, musite ho priskrtit, coz by tim modrym jit melo. Ma to hodne jemny zavit, takze tocit je treba dlouho a na prutokomeru by to melo byt videt. Ale jestli to nic nedela, zkuste to dle prvotni rady nebo podle videa vyse. A jen kratce k dalsim dvema otazkam: ten prvni okruh neni zapojeny, nikam nevede, na to vubec nesahejte. A samozrejme ze nemuzete pridat zadny termostat, ten co tam mate ovlada prutok pro cely rozvadec, to je to bile na privodu. Kdybyste chtela pridat pro jednu mistnost, musela byste natahat kabely nebo koupit bezdratovy a pridat do rozvadece hlavici. Ne ze by to neslo, ale musi to udelat nekdo z oboru a na objednavku majitele, ne najemnika.
hodnocení

Dekuji miso. 20 x jsem otocila prutokem c. 6 tj. Detsky pokoj doprava a nic. Ani spodni modry po 20 otocenich doprava nic. Prislo mi jakoby se po par otockach protocil. Foto pre a po otoceni
Regulace podlahoveho topeni #5
Regulace podlahoveho topeni #6

hodnocení

2x

Toto je rozvádzač na vyregulovanie systému a nie na regulovanie teploty. Pokiaľ to rozhodíte,tak sa vám kľudne môže stať,že vám nebude topiť celý okruh. A už len z princípu podlahového kúrenia je sa zmena prietoku prejavý na teplote v izbe až za 2-3 hodiny. To,že v jednej izbe je viac okruhov dúfam,že netreba vysveťľovať. A tak sa môže stať,že bude podlaha v strede chladná a po krajoch to bude topiť,ak niekto rozhodí vyregulovanú sústavu.

hodnocení

Dekuji za odoved. To, ze je v jedne mistnosti vic okruhu vim. V detskem je jen jeden, tak proto jsem chtela tomu prutoku pridat. V loznici jsou okruhy 2 viz foto, tam bych radsi teda nedlubala
Regulace podlahoveho topeni #7
hodnocení

Ty 2 oranzove carky v modrych koupelnach jsou zebrinove radiatory ke kterym patri ten dalkovy prenosny infra ovladac s kolecnem. A oranzove T znaci thermostat siemens na zdi v obyvaku. Sipky jsou detsky a loznice

hodnocení

Zde detailni foto prutokacu
Regulace podlahoveho topeni #8
Regulace podlahoveho topeni #9
Regulace podlahoveho topeni #10

hodnocení

A posledni prutokac v rade
Regulace podlahoveho topeni #11

hodnocení

Ted jsem tim modrym tocila do leva a po par otoceni se zavrel a prutok vysplhal uplne nahoru. Takze soudim, ze je to nejak opravdu udelane ze to jde tocit jen dokud prutok nesjede na 1 a pak se modry cudlik jen protaci aby to neslo vic? Je to mozne? Bezne? Odstranitelne? Dekuji
Regulace podlahoveho topeni #12
kami123

Tam kde je chladno to prostě víc otevři. (ukazatel musí jít dolů)

Pokud to stále nebude stačit, tak trochu přiškrť vše ostatní,

kromě pokoje, kde je termostat. Jakmile ho přiškrtíš, ve všech pokojích stoupne teplota nebo naopak. Takže s ním kdyžtak opatrně.

hodnocení

Kami123: dekuji za komentar. Ruzne jsem to postelovala a jde to jenom priskrcovat nikoliv vic povolit pod 2. Tak jsem aspon privrela tu 3,4 v loznici, kde to chci mit chladnejsi a taky 1,2 coz jsou koupelny kde ale netopi podlaha nybrz zebrinove nadtenne topeni - coz je za me max blbe reseni mit studene podlahy po koupani a nevim kdo to vymyslel‍♀

Ted pockam 2 dny jak se to projevi a uvidim. Foto aktualniho nastaveni. Jo a ty modre cudle reaguji na zatlaceni v urcite chvili..

Regulace podlahoveho topeni #13
Regulace podlahoveho topeni #14
Tie kúpeľne 1 a 2. Pokiaľ sú pri okruhoch poznačené ich reálne dĺžky 37 a 48 m, naznačuje to plošné vykurovanie, nie len rebríky. Aj keď cez ne to môže taktiež pretekať. A ak je na nich uzatvárací ventil, voda nezohreje ani podlahu. Teraz tam prietok podľa fotky máte. Píšete ale aj o elektrickom ohreve. Ak je rebrík zapojený aj na vodu, tak elektrický ohrev v čase, kedy sa kúri, odstavte.
hodnocení

Miso: dekuji za reakci. To je teda zajimave, protoze tam nikdy podlaha tepla nebyla nejsou uplne zavrene nechala jsem je na 1 abych se to tim privrenim v ostatnich zvysilo. Vzhledem k tomu, ze jimak to zvysit nejde nez ze snizim neco. V koupelne je toto viz foto

Regulace podlahoveho topeni #15
kami123

Není to jen tím, že jsi tím točila krátkou dobu?

Regulovat by to mělo jít těmi hornímy a měl by tam být cítit doraz..

rozdelovac-navod /...

Zkus pak s tím točit hodně otáček.

hodnocení

Zrovna v jedne koupelne blika ikona pripojeni (k prenosnemu infra ovladaci s koleckem viz foto) ovladac je v obyvaku v supliku. Nepouzivame ho nikdy, vubec nevim ze byl zapnutu, tak jsem ho vypla otocenim kolecka doleva na ikonu vypnuti a stejne furt display ukazuje neco a ikona v koupelne furt blika. Je to fakt nahlavu system. Navic kdyz se da vzdy pripojit jen jeden radiator‍♀jsem z toho jelen.

Regulace podlahoveho topeni #16
Regulace podlahoveho topeni #17
hodnocení

Kami123: tim hornim to prave taky vic jak na 2 neslo a jen se dal pretacelo bez pohybu. Jde to jen ubirat prutoky nikoliv pridat nad prednastavenou hodnotu mi pripada‍♀

elon

Jen jsem sem nahlédl. Vím o tom prd, ale nějak se mi nezdá, že by ty regulátory šly nastavit tak, aby se při určitém průtoku začaly protáčet a více neotvíraly. Oběhové čerpadlo má jen omezený výkon, tak možná aby se podařilo průtok někde navýšit, jinde se musí přiškrtit. Bude se možná muset poštelovat všechno. Dejte to svýmu chlapovi, ať si s tím pohraje.

kami123

Tedy dětský pokoj nech vytočen na maximu - nyní 2

a sniž trochu průtok v obýváku, tam kde je to teplo a je ten termostat.

Tím to začne víc topit všude jinde - bude vyšší teplota a bude pak třeba trochu stáhnout vše kromě dětského,

tím pádem se v tom dětském zvýší i teplota a ten průtok nad 2 .

Pokud to navýšení nebude dostatečné tak to zopakuj.

Pokud bude v dětském už moc teplo, tak už stahuj průtok jen tam.

.

Na začátku toho všeho ale nastav termostat tak, aby v tom obýváku, kde je, byla teplota akorát.

hodnocení

Chlap jsem u nas ja a udelala jsem to presne tak jak rikate stahla jsem vse az na 6789 coz je detsky a obyvak s kuchyni (tam totiz taky chci mit tepleji) a teplota na noc je 19 a rano kdyz vstanu nastavuju na 23.tak uvidime co to zrobi. Moc vam vsem dekuji za cas

kami123

Důležité je, zda je po zásahu na tom 6789 vyšší průtok než před.

Pokud ne, bude asi třeba to udělat podle mého předchozího popisu.

Ale věřím, že to nakonec dáš.

hodnocení

Kam123: vice nez tam pridam ubranim predchozich ventilu v rade to tocenim nejde. Kdyz uberu pred nenatocim na nic vic. Hladiny se s ubranim pred samy meni vzadu. Jestli mi rozumite co myslim. Ale pod 2 me to nepusti nikdy

kami123

Nevím zda jsem to pochopil přesně, tak počkej až co to udělá a pak dej vědět.

Pokud jsem to pochopil dobře, bude to pak třeba přenastavit nejdříve v tom obýváku.

hodnocení

Kami123: v obyvaku to muzu nastavit na teplotu v obyvaku jen. Tam je totiz to cidlo. Jedine mam vzato. Jine pokoje to neresi prave, proto se drbu s tema prutokama

hodnocení

Ten zebrik v koupelnach cca 60 x 180 od oka a nikde nevidim, ze by k nemu byla privadena voda, coz? Viz foto

Regulace podlahoveho topeni #18
Regulace podlahoveho topeni #19

Jeho spodná časť vyzerá ako?

hodnocení

Viz foto vyse s displayem ze ktereho vede snura do zasuvky a oba konce jsou jen zakoncene matickou. Zadny propoj do zdi, ventil nebo tak, jen v pravo nahore odvzdusnovaci ventilek. A ty 3 uchytky jsou dle me jen uchytky ne privody vody, ale jsem laik.

06.12.21 21:21
hodnocení

Regulace podlahoveho topeni #20

hodnocení

To je ten zebrik a uchyty na kterych drzi ke stene

Regulace podlahoveho topeni #21
Regulace podlahoveho topeni #22
Regulace podlahoveho topeni #23

hodnocení

Jako to vychozi prednastaveni na max 2 mi prijde dost malo aby slo s prutoky nejak vyrazneji balancovat. Pod 2 se nedostanu ikdyz jsem snizila 1a2 na 0,5 (bo nemyslim, ze je vhodne to uplne nekde zavrit) 3, 4,5 jsou na 1 presne, 6 je pod 1,5 a 7,8,9 tak 1,8. Pridat 6,7,8,9 tocenim nejde a ubrat pred nima uz si myslim, ze vic nemuzu

hodnocení

Ted je na termostatu v obyvaku aktualni teplota okoli 21,5 stupnu a nastaveni pro noc jsem dala z 19 na 20 jestli to pujde v detskem citet tepleji. Nicmene tim, ze termostat je v obyvaku, kde hadam ze je i cidlo, tak prutoky jsou zastaveny dokud teplota neklesne pod nastavenych 20 stupnu coz me privadi k myslence, ze je vytapeni rizeno predevsim dosazenou teplotou u cidla v obyvaku bez ohledu jak je v ostatnich pokojich. Proto v loznici byva nesnesitelne horko, kdyz zapomenu prenastavit z 24 na nocnich 19. Vzhledem k tomu, ze obyvak se na vic jak 23,5 jeste nevytopil tak to jede celou noc, pricemz ostatni pokoje uz pretapi. ‍♀A nebo uz jsem z toho mimo. Jeste dodam, ze nad obyvakem a detskym nejsou byty, tudiz teplotu neovlivmuje napriklad vytapeni sousedu nad nami. Narozdil od loznice, kde jsou sousedi nahore, z boku i myslim, ze dole. Nad druhym detskym vedle loznice tez bydli, ale pod nim je chodba. Dad detskym c 6 a obyvakem je terasa a pod je chodba

Túto správu som si všimol až teraz. :)

K termostatu - otvára / zatvára všetky okruhy v byte naraz. Ovláda servopohon na prívode. Biely plastový valec namontovaný na prívodnom potrubí do rozdeľovača. Ak termostat vypnete, vypnete kúrenie v celom byte.

Podľa toho, čo píšete, tak proste ráznejšie zoškrťte prietoky okruhov pre spálňu a detskú izbu, kde je príliš teplo (3, 4, 5?) a nechajte to trebárs bežať celý čas.

hodnocení

A jeste mi doslo, ze v te koupelne, obou koupelnach, musi byt neco natazene, kdyz jdou z rozvodny hadice, tudiz zahada hlavolamu 2 proc nikdy neni v koupelne tepla podlaha? Kdyz tam doposud byly prutoky na 2 jako vsude? Vzdycky jsem musela zapnout zebrik na 5 a vytopit koupelnu nez jsem sla koupat deti a i pak jsem davala na zem podlozky

kami123

Ta koupelna je naznačena jako 1 a jedničku tam nemáš připojenou. Tedy se zjevně stala někde chyba.

Nejsou v rozvaděči schované nějaké nezapojené trubky?

hodnocení

Kami123: nene 1 je pripojena. To pred ni je neoznaceny prutok bez hadice. Nazvemeho "nulty" treba. Kouknete na uplne prvni foto

kami123

Aha, vidím.

Tak bych pak někdy zkusil zavřít všechny modré kromě něj a zjistil, co topí.

Je možné, že to budou ty žebříky.

Pokud ano, zavřel bych pak i je, jestli nezačne topit podlaha...

hodnocení

Ten prutok 0 se nikdy nehybe ani od nej nic nikam nevede. Mozna je nahradni, kdyby bylo potreba nebo si to soudruzi z NDR prepocitali? Nedivila bych se, s tim jak nekvalitni cela budova je postavena... A k tem zebrikum do koupelny zadna voda nevede dle me. Musi byt v podlaze, ale tim, ze cidlo je v obyvaku nevytapu koupelna podlahu skoro vubec. Ale ja tomu fakt nerozumim, jak takove vytapeci systemy funguji. Jen logicky dedukuji.

Ten nezapojený okruh neriešte. Možno len neboli skladom rozdeľovače, ktoré by mali o jeden okruh menej. Aj keď ja by som ho teda už asi využil a tie 80 m ešte rozdelil.

S kúpeľňami pomôcť neviem. Ak je v okruhoch prietok, niekde to vedie. Ak máme veriť dĺžkam poznačeným na plechu, nejakú plochu to vyhreje. Vyskúšajte, či v kúpeľniach nehreje strop, ak by podlahovke náhodou zavadzali rozvody. Aj keď, tie by som očakával schované v prímurovke popri obvodovej stene. Taktiež platí to, čo tu už padlo o zotrvačnosti. Podlahovka potrebuje pár hodín, aby sa zmena prejavila. Ak chcete večer kúpať deti na teplej podlahe, musí to bežať kľudne od jedenástej.

Taktiež overte, akým spôsobom sú kúpeľne vetrané. Pravdepodobne tam bude trvalý odťah. (O rekuperácii nič nepíšete, to by bola ešte ďaľšia story...) Ak máte na strope anemostat a odťah beží naplno, môžete ho skúsiť trochu pritiahnuť, aby tam nebol tak veľký prievan.

Jedine že by ste ostatné okruhy uzavreli a za pol dňa hľadali, kde to ešte hreje...

hodnocení

Zde jeste tabulka z rozvodove skrine

Regulace podlahoveho topeni #24
hodnocení

Posledni sloupec je nastaveni tech prutoku?

hodnocení

A koukam, ze ta tabulka vubec neodpovida cislum napsanym fixou u jednotl. Prutoku 1 (37), 2 (48), 3 (75), 4 (59), 5 (70 neco), 6 (80), 7 (82), 8 (80), 9 (84)

Tie čísla napísané fixkou na plechu sú pravdepodobne metre trubky. V tabuľke prvý stĺpec označuje číslo okruhu. To by malo sedieť s číslom 1-9 na telese rozdeľovača. Popisok je trochu slabší. Nerozlišuje o ktorú izbu sa jedná. Číslo 1/2/3 bude znamenať okruh v rámci danej izby.
Čo ma však zaujalo je “TOP” v popisku. Ono to môže spolu s číslom 017 proste označovať nejaký typ trubky (priemeru 17 mm). A možno… nemáte namiesto podlahovky stropné vykurovanie? To by vysvetľovalo studenú podlahu v kúpeľniach.
Ďaľšie stĺpce obsahujú údaje o potrebnom dispozičnom tlaku (v milibaroch) a výpočtových prietokoch vyjadrené pre zmätenie nepriateľa dvojmo v kilogramoch za hodinu a v litroch za sekundu. Podľa posledného stĺpca by mal byť ten rozdeľovač nastavený za pomoci prietokomerov. Ak to frčalo pôvodne ako na prvej fotke od Vás a nehrabali ste sa v tom, evidentne sa s tým nik neobťažoval to nastaviť. Ak by ste to tak nastavili - a do systému bude prúdiť voda o výpočtovej teplote, v obytných miestnostiach by ste mali mať 20 °C a v kúpeľni 24 °C. Ordnung muss sein!
Pri pohľade na plánik spolu s dĺžkou okruhov tá tabuľka určitý zmysel dáva. To ale neznamená, že si niektorú izbu nemôžete trochu priškrtiť, ak je Vám tam príliš teplo.
hodnocení

Miso: Top 017 je oznaceni naseho bytu.

hodnocení

miso: jeste doplnim, ze prvni foto je tak jak to celou dobu bylo nez jsem do toho zkousela drbat. A technik opravdu prisel a jen to zapnul evidentne na ty prutoky kolem 2 a vic se s tim nesteloval. Tady je otresny servis spravy budovy. Naprosto ve vsem. Strasny smejd a to by si clovek rek, ze nejluxusnejsi moderni bydleni Vidne bude nejak vypadat, ale kvalita je u teto budovy naprosto priserna a pry i jine giganticke firmy stavi takove rychlokvasky za par babek na kvantitu ne kvalitu.

Nu, čo narobíte. Tabuľku máte asi správnu. Akurát v nej možno budú prehodené okruhy 7 a 9, ak máme veriť dĺžkam poznačeným fixkou na plechu a orientačnému plánu.

hodnocení

Po dosazeni nastavene teploty se spinac vytapeni vypne a prutoky vsechny vylezou nahoru na 0. Rano opet nastavuju na 23 spinac zapne vytapeni a prutoky se vrati na puvodni hodnoty kolem 2 bez ohledu na to, jak jsem je vecer pritahla. Zvlaste ale 1,2 tj. Koupelny maji v puvodnim nastaveni nejvetsi prutoky na 2 dale ostatni spis kolem 1 a vzadu 789 k 2. A pritom v koupelnach podlahy vlazne a zebrikove topeni jedno na 0 druhe na 2.

Regulace podlahoveho topeni #25
Regulace podlahoveho topeni #26

Prietok sa zmení pravdepodobne preto, že ho (prílišne) ovplyvňujú vedľajšie byty. V dobe, kedy máte veľký prietok je u nich podlahovka vypnutá ich priestorovým termostatom a ku Vám sa tlačí viac vody s vyšším dispozičným tlakom. Očakával by som síce nejakú bytovú predávaciu stanicu či vyvažovacie ventily v rozdelení stupačiek niekde na chodbe. Pokiaľ však neboli poriadne nastavené prietoky vo Vašom rozdeľovači, možno sa nik nepáral ani s touto časťou. To by už ale bolo naozaj na správcovskú firmu.

Pozisťujte u susedov, ako je to s teplotou v bytoch u nich. Možno sa dozviete aj to, čo nechcete...

Ten termostat (predpokladám Siemens RDE 100) je pre riadenie podlahového kúrenia pomerne mizerný. Podlahovka sa niekoľko hodín rozohrieva, kým sa zmena prejaví a hreje ešte aj pár hodín po jej odstavení. A celé to môže byť korunované zbytočným prehriatím miestnosti, pretože podlahovke odovzdal nadprietok alebo rozladený ekviterm viac tepla ako bolo v daný okamih nutné.

Neviem, ako to tam máte. Možno stačilo aspoň relatívne priškrtiť prietoky a už je to OK. Pokiaľ je tam ale doobeda kosa, hoc ste termostat už precvakli hneď po zobudení a byt sa zohreje niekedy pred obedom, môžete ho skúsiť naprogramovať namiesto ručného spúšťania.

Ak som to dobre pochopil, cez deň by ste tam chceli mať vyššiu teplotu ako v noci. Tak ho nastavte tak, aby sa spustil trebárs už o štvrtej ráno, aby sa teplo stihlo prejaviť. Ak obvykle varíte obed doma, doobeda ho nechajte každú hodinu na 15 minút vypnutý. Od sporáka či rúry bude tepla celkom dosť. Možno sa vypne aj sám, lebo ho stihne ešte osvietiť slnko pred západom. Večer, keď idete obvykle spať, už môže byť kľudne vypnutý, podlaha to zotrvačnosťou potiahne. V noci nech sa trebárs spustí každú hodinu na 15 minút, pokiaľ by byt prechladal až moc. Síce si budete pripadať ako kurič snažiaci sa odhadnúť množstvo uhlia, ktoré naloží do kotla podľa predpovede počasia, ale aspoň sa pri tom nezašpiníte od sadzí.

Ak by ste predsa len chceli ponastavovať prietoky, bolo by vhodné to skúsiť bez toho nočného odstavenia, aby si teploty sadli. Je však otázne, či sa Vám to z dôvodu ich značného kolísania vôbec podarí.

hodnocení

0x
Podle me to je tak trochu nesmyslny system regulovani vhodny leda tak pro radiatory, maximalne do prechodneho obdobi. Podle me by bylo mnohem rozumnejsi jet nonstop na nejmensi potrebnout teplotu otopne vody napr. Dle ekvitermy a pripadne pretapeni doregulovat prutokem. To ze pres noc nechate podlahu vychladnout a rano na novo, to nemuze byt rec o nejakem regulovani z duvodu vysoke setrvacnosti podlahoveho vytapeni. Jakmile se ma teplota stabilizovat, tak vse utnete a rano zas nanovo. Pokud nedojde ke stabilizaci teploty, tak pochybuju, ze tam neco vyladite.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]