Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké lepidlo - vysoké teploty

Od: inspa* odpovědí: 25 změna:

Zdravím. Ulomil (či spíše rozlomil) jsem u staré trouby (Mora 2120) plastové madlo na otvírání trouby. Základy madla zůstaly na dvířkách, urval jsem jen tu dlouhou část. Snažil jsem se to slepit vteřinovým lepidlem, což drželo hezky (otvírání/zavírání dvířek) do doby, než jsem troubu po dlouhé době použil a při pečení na 200 stupňu to madlo venku nevydrželo šířící se teplo a odpadlo.

Orázka tedy zní - mohli byste mi doporučit teplotně odolné lepidlo, které by to vydrželo? Prosím pokud možno v co nejmenším balení (nejsem zrovna domácí kutil a veškerá lepidla většinou otevřu, použiju na nějakou drobnost, uložím a po čase ztuhlá vyhazuji).

Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dvousložkové epoxydy. Myslím že i ty nejlevnější z OBI co vypadají jako 2 spojené injekční stříkačky těch 200°C mají v popisu práce. Mívali větší no.name a menší od Ceys za zhruba 80.-kč
Obávam sa, že to bude opačne. U no-name to bude teplotná odolnosť do 80° C a cena od 200 Kč.
U tých 80 °C napokon končia “bežné” sekundové kyanakrylátové lepidlá. Kde sekundovky končia, tam epoxidy začínajú. “Bežné” epoxidové lepidlá deklarujú teplotnú odolnosť 100-120 °C. Keď je to už nad 130-140° C, už je to inzerované ako teplotne odolný epoxid. Premianti zvládnu 150 °C.
Obecne epoxidové lepidlá plnené kovovým práškom prípadne minerálnym materiálom dosahujú vyššiu teplotnú odolnosť. Po praktickej stránke preto hľadajte prednostne lepidlo/tmel typu “tekutý kov”. Epoxid plnený hliníkovým práškom.
Tak jsem na to schválně koukal a Ceys je mimo hru. Tam píšou jen +65 ale Patex se kterým jsem si to spletl (mimochodem nejlevnější) udává 160°C to už by mohlo stačit. Přece jen to nebudeš strkat dovnitř do trouby a venku ta rukověť tolik mít nebude.

Pánové, řešíte hovadiny a uniká vám materiál rukojeti. Teplota na rukojeti je taková,aby se i při pečení na ni dalo sáhnout, tudíž je vyrobená z nevodivého izolačního materiálu a tudíž na povrchu nebude horká,maximálně teplá.

max*
hodnocení

3x
pattex.cz/...
Podobne veci dela i Loctite, do 315 C stupnu. Poradne ocistit od stareho lepidla.

hodnocení

3x

Plastové madlo nelepte a podle výrobního štítku objednejte nové! Ne všechny plasty jdou lepit

elektro.bazos.cz/...

Zde z bazaru celý sporák i smadlem za 200 Kč, jinak objet sběrné dvory.

Řešení je také - podložit to dř. laťkou a omotat pevnou lepící páskou ( nejlépe asi textilní).

05.12.21 10:19
Jaké lepidlo - vysoké teploty
inspa*
hodnocení

@ ingjirimares - asi tak - tam nějaká investice nad 100 do lepidla nemá cenu. Pokud to nepůjde, tak tavná pistole nebo ta lepící páska s vypodložením. Díky.

,,,,,,Zajímavé ceny. Madlo sporáku Gorenje stojí jako 5 výše vyobrazených bazarových sporáků ! No*kafe* nekup to...

Tou tavnou pistolí to myslím nepůjde,ani žádným jiným, to je pevnost maximálně na dekorační předměty. Vy to máte silově namáhané, takže samotným lepidlem to nepůjde. Ale je možné, že to bude duroplast a tam by to mohlo jít a chvíli by to i drželo

Navíc tavné llepidlo horkem při pečení povolí!

hodnocení

2x

Zaliať to dentakrylom,no cena je vyššia. Na druhej strane,to čo nezmiešate môžete použiť aj za 10 rokov.

tipa.sk/...

jenda22
hodnocení

1x

Doporučil bych nové madlo a ne utráce peníze za nesmysl. Trouba má velkou teplotu a lepidlo se musí vyplatit. Což v tomto případě ani omylem. Vyrobce si nové, dřevěné a budete mnohem spokojenější z vlastní práce a s dobrou trvanlivostí.

jabraka*
hodnocení

0x

I dvousložková lepidla mívají tepelnou odolnost jen tak 130 stC.Spíše bych použil některý silikon

JB

Silikon není lepidlo ale těsnění! Nebude i když snese teplotu držet madlo.Nebo bude držet než bude chtít troubu otevřít!

spu
hodnocení

0x

Odpověď je prostá ,držet to nebude. Vložte fotku onoho madla,třeba někdo má. Na netu je také spousta bazarů,kde můžete poptat.

inspa*
hodnocení

Což o to, na internetu jsem ho našel, ale už ho nemají (na více stránkách). Navíc ta cena tam 514 Kč - zas takový estét coby single v bytě nejsem. Zkusím se zařídit dle rady @totak a @max (díky za rady). Případně mě ještě napadlo půjčit si v práci tavnou pistoli a "naslintat"tam z té tavné patrony řádnou hrudku okolo prasklin. :-D Přeci jen těch 200 stupňů je uvnitř trouby, to co sálá ven je menší teplo (ale na vteřiňák to stačilo). Uvidíme. A za rady děkuji.

nadeta.cz/...

Tavné lepidlo z pistolo tutově při prvním použití vytečea madlo Vám zůstane v ruce!

janh*

Na fotce není vidět ta zlomenina, ale možná by tam šly vyvrtat malé (1mm) díry a "sešít" to měděným drátem.

jabraka*
hodnocení

0x

Silikonová lepidla pro teploty až 350 stC,s vysokou přilnavostí,a pružným spojem.Pro držadlo stačí pevnost spoje v tenké vrstvě(zkoušel jsem v kuchyni lepit na dlažbu různé doplňky,odstranit bez zničení nejdou.)

neon-el.cz/...

JABRAKA

karel556*
hodnocení

0x

Lepit nevím , co použít samosmršťovačku?

elon
hodnocení

0x

Epoxid sice většinou má od výrobce doporučeno použití do cca 60 st., ale z vlastní zkušenosti vím, že krátkodobě vydrží mnohem víc. Lepit lze i vysokomodulovým silikonem, klasickým pružným tmelem, přilnavost i pevnost bývá dobrá. Musí se to vyzkoušet. Hodně záleží na tom, z jakého plastu je madlo a jaká je plocha lomu, u sporáku bych tipoval na termoset (bakelit), a ten bývá lepitelný velmi dobře. Dobře lepí i polyuretanová lepidla nebo s MS polymery (Mamut), ale tam si nejsem jist teplotní odolností.

edudant
05.12.21 20:10
hodnocení

0x
Eprosin.
elon

Eprosin je směs epoxidové pryskyřice s plnivem. Ten samozřejmě lepí také, ale pro zmíněný účel by myslím byla lepší čistá pryskyřice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]