Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staré zásuvky a rozvody

Od: gumidek® odpovědí: 31 změna:

Ahoj rádci, setkal jsem se už na pár starých domech s jedním nešvarem, který mi dodnes vrtá hlavou. O nic nejde, ale pro zajímavost bych rád znal názor či skutečnost, proč to tak je. Všimnul jsem si, že zásuvky jsou téměř vždy z té doby orientované kolíkem dolů. Instalace v azbestové plechové krabičce (konzervě) s hadrou asi azbestpapíru a vodiče hliníkové v bavlnkách. Otázka zní:" Věděl by někdo, proč jsou kolíky dole - proč se to tak osazovalo"?

Díky za nápady či reálný fakt.:)

P.S.: Polohu vypínačů neřeším, že aktuální ABB klasik a jiné jsou mimo, protože prvotní instalace měla otočné ovladače a v plechovce ve zdi byl vnitřní kroužek, který se protočil společně s vypínačem a tak se montážní otvory krabice dostali mimo původní polohu. To už jsem rozluštil. ;)

Staré zásuvky a rozvody

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

6x
Ony ty úplně staré zásuvky měly v sobě i pojistky
hodnocení

Znám jenom anglické UK s vypínačem a zástrčky s pojistkou UK.

Ty naše měli také pojistku a dokonce zásuvky? Byl by odkaz. Bych se rád mrknul. Dík :)

111®
Tak to nemohu sloužit. Byla to vpodstate licna mezi dvěma ptespanama a na koncích omotana zadunuta mezi plisky

No tak to už je ale hódně dávno. S touhle zásuvkou (provedení na omítku) jsem se setkal jako kluk ve staré horské chalupě. Už tenkrát to byl zastaralé.

Ještě doplním, že v jedné té prešpanové destičce byla dírka, aby bylo vidět jestli je ta licna přepálená.

hodnocení

5x

Řekl bych, že dřív nebyly zalomené zástrčky, ale rovné, takže to ničemu nevadilo a lidé zásuvky matlali, jak jim přišly pod ruku. Mě by spíš zajímalo, proč jsou ve starých domech zásuvky 150 cm vysoko a vypínače snad ještě výš... :-D

hodnocení

Jo, těch vysokých vypínačů jsem si taky všimnul. Opět nechápal. Jestli vedli vše stropem a šetřili dráty? Nebo byli lidé obři? (teda podle postelí na hradech a zámcích spíš prcci proti dnešnímu průměrnému člověku).*smich*

Taky zajímavý dotaz*zdravi*

A další úchylkou byly rozbočné krabice. V "rozvaděči" byl jeden jistič pro zásuvky, druhý pro světla a pak se jelo po krabicích. Těch zbytečných spojů! A přes první krabici tekl celý barák... Není divu, že se objevovala za nánosy malby černající kolečka... Když jsem takovou relikvii našel a otevřel, tak vždycky smrděla spáleninou :-D

111®
Kolik tam asi teklo? Max žehlička a El vařič, u zamoznych lednička.

No jelikož takové rozvody se běžně provozovaly ještě nedávno, někdo je dokonce doma pořád má, tak docela dost. I 10 A je na 50letý 2,5 hliník až až. A nedivil bych se, kdyby si ještě někdo vyměnil 16A jistič za silnější, aby mu furt nepadal.

No, jak kde. V chalupě po rodičích byla do doby, než jsem to při rekonstrukci předělal řešena instalace takto: jistič před elektroměrem, pak dvě pojistky, dva okruhy, ale vždy společně zásuvky i světla. Z pojistky dráty přes krabice, s odbočkami ke světlům, vypínačům, zásuvkám. Ale pozor! v krabicích byly ty dráty průběžně, nepřerušené, jen kousek oholené a přes "Boko" svorku odbočení. Takže na vedení ke každé zásuvce byl na každém drátě /L,PEN/ jen jeden spoj. Kdežto dnes může být vedení k poslední smyčkované zásuvce 9 x přerušené, tedy na vedení k poslední zásuvce může být na každém vodiči /L,N,PE/ až 18 spojů. Tak co je lepší?:)

hodnocení

Já otevřel starou elektriku a boko nikde. Všude kroutilíkův spoj hliníku v hadrové izolačce :-D

Kroucené spoje ve světě ale stále "frčí" . Mají na to i přípravek do vrtačky. Odizoluje, zkroutí, zaštípne a je to. Na Pinterestu je hafo videí a obrázků jak to dělat.

Ale ono dobře provedeny krouceny spoj je co se přenosu proudu týče nejlepší, největší stycna plocha vodičů

Kruťák byl nejlepší spoj.

Činžovní dům z roku 1932. Na chodbě hlavní pojistka v dřevěné skříňce. V bytě pak na dřevěné dece "hlavní vypínač" (tahový). Za vypínačem elektroměr, za elektroměrem 2 šroubovací pojistky. Od pojistky 2 dráty do krabice nad dveřmi první místnosti. Z krabice pokračují 2 dráty do dalších krabic v dalších místnostech, 2 dráty k vypínači a 3 dráty k lustru (ostrá fáze, vypínaná fáze a nulák). Pod lustrem končí vypínaná fáze a odbočuje nulák. Ostrá fáze a nulák pokračuje do jediné zásuvky uprostřed místnosti (150 cm vysoko). Zásuvky byly kulaté a kolík se většinou neřešil (někdy byl i úhlopříčně a často ani nebyl připojený).Většina spojů kroucených, v krabicích výjimečně keramický věneček. Dráty Cu 0,8 mm2, případně 1 mm2. Tehdy to tak stačilo. Na první fotce je vidět, co takový spoj pod lustrem může udělat, když si někdo do takové zásuvky připojí pračku. Na té druhé je zapojení otočných vypínačů, přišroubovaných bez jakékoliv krabičky přímo mezi 2 dřevěné obložky dveří. Dodnes jsou v některých bytech zbytky téhle původní instalace a kupodivu většinou funguje.

Staré zásuvky a rozvody #2
Staré zásuvky a rozvody #3

hodnocení

5x

Nič za tým špeciálného nehľadajte. Tu zásuvku môžete otočiť tak alebo tak,zapojiť fázu vľavo alebo vpravo a použiť pre starú alebo novú normu. Že je tak namontovaná inak ako väčšina je len na tom,že tak bol naučený elektrikár.

doplněno 03.12.21 22:48:

Na šnúrach od výroby sa na také v minulosti nepamätám. Bola a ešte sa stále používa uhlová vidlica,na dodatočnú montáž po poruche alebo na výrobu predlžovačku,no tá mala výhodu,že sa dala pri skladaní otočiť o 180 stupňov. Mala v strede taký čierný kríž z bakelitu.

hodnocení

A tenkrát žádné spotřebiče neměli úhlovou zástrčku? Všechny přímé?

111®

Neměly to došlo po 90.letech nevím odkud

111®
hodnocení

2x

Nejlépe to vyřešil Křižík v divadle v Brně. Holý dráty do sádry a vydrželo to do roku 1976

ja1
hodnocení

2x

U mých několika příbuzných některé zásuvky taky takto byly otočené. A ochranné kolíky nebyly připojené. Zřejmě dělali elektrické rozvody fušeři který si nebyli jistí jak má být zásuvka otočená, a řídili se heslem "Uzemnění dycky patří do země".*nevi*

Tak zásuvku otočili zemnícím kolíkem k zemi.*nene*

hodnocení

1x

Je to chyba. Ani v minulosti se to běžně nedělalo.

zaseja

Rád si nechám ukázat v normě, že to je chyba,

hodnocení

Skoro na všech zásuvkách tohodle typu jsem to viděl na 3 barácích nezávisle na sobě a v obrázku (ten je z filmu) kolíkem dolů. Chyba by byla velká náhoda. Spíš jsem myslel, zda vnitřní pajšl zásuvek neumožňoval díky této orientaci kolíku snažší montáž na TN-C rozvod.

Taky dodám, že vždy byli zásuvky zapojené jako průchozí bez přerušení obou vodičů (prostě byly oba bez přestřižení dlouze odizolovány a omotány přes šroubky). Asi větší spolehlivost při smyčkování.

Rozvaděče vždy dřevěné na keramické šroubovací pojistky a pouze jedna na světla a druhá na zásuvky. Klidně 4 pokoje.

...

Tak zda tam není souvislost.

vintage-sklo-porcelan.cz/...

Staré zásuvky a rozvody #4
Staré zásuvky a rozvody #5
03.12.21 10:54
hodnocení

Staré zásuvky a rozvody #6
hodnocení

Takto všude vodiče bez přerušení nasmyčkovány...

Dělalo se to tak běžně a co ta orientace kolíků dolů?

Staré zásuvky a rozvody #7

Já jsem za celý život neviděl ty vodiče zapojené souvisle... Samozřejmě myslím to řešené provedení...

hodnocení

0x

Já odpovím na otázku jen ironicky... Třeba to dělala stejná firma , nebo člověk... Já se stím setkal cca asi na 1-2 zásuvkách... A pracuji v elektrotechni 42 let...

hodnocení

Stejná firma...V jednom případě Blansko, v druhém Kojetín...možná...stejně staré baráky kolem války.

Ale jak píše vítovec. Kroutilík, průchozí dráty bez přeseknutí jak na malůvce nahoře a žádná svorka. Kolíky dolů.

Možná i ten názor uzemění do země...

gumidek - Jestli jsou to domy z období kolem války, tak ta instalace rozhodně není původní. Ta zásuvka na fotce je až z druhé poloviny 60. let.

hodnocení

@magdon Instalace obsahovala tyto zásuvky a vypínače. Kulaté v černém bakelitu.

Vnitřek jako na malůvce měla pak i ta modernější zásuvka v plastu. Nejen ta bakelitka.

První fotka s lidma a kolíkem dole je s filmu. To jen pro ilustraci. Já si to nefotil...

Staré zásuvky a rozvody #8
Staré zásuvky a rozvody #9
Staré zásuvky a rozvody #10

hodnocení

0x
V domě kde jsem vyrůstal byly taky některé zásuvky s kolíkem dole (proč, to netuším), a právě kvůli lomeným vidlicím jsem je posléze otáčel. A taky správně zapojil, protože kolíky byly v TN-C rozvodu nezapojené *sok*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení lustru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]