Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám krabici, ve které se rozděluje jeden zásuvkový obvod na dvě větve. Chtěl bych z každé větve udělat samostatně jištěný obvod. Můžu tedy do krabice přivést čtvrtý kabel, zrušit původní rozdvojení a udělat 2x spoj dvou obvodů? Nebo je to proti normě? V jedné krabici nesmí být společně světelný a zásuvkový obvod, ale mohou být dva zásuvkové? Díky.
Pre pokoj duse by som dal izolacnu prepazku a snazil sa jednotlive vodice natvarovat tak, aby sa nedotykali medzi okruhmi. V principe je to ale len paranoja, v 5 zilovom kabli sa fazy pekne dotykaju jedna druhej a nic zle sa nedeje. Len pozor v tej krabici na prilis oholene vodice, ktore trcia z wagoviek von.
Otazka je, na co mi budu krasne oddelene dva okruhy v dvoch krabiciach, ked 10 m vedla to nejake prasa domota a prekrizi priamo v rozvadzaci. Zamer tvorcu noriem je zrejme izolacna bezpecnost medzi dvoma roznymi obvodmi.
V jedné instalační krabici může být, dle normy, propojen pouze jeden okruh, tedy lépe řečeno jeden okruh (obvod), na jehož začátku je pouze jeden jistič. V tomto případě hlavně jako vypínací prvek. Nejde o nějaké "izolační" problémy, ale hlavně o to, že pokud by tam byly propojeny dva okruhy, každý zapojený z jiného jističe, bylo by to nebezpečné hlavně z toho důvodu. že by v případě opravy v této krabici, pokud by se vypnul pouze jistič jednoho obvodu, bylo stále napětí z obvodu druhého a mohlo by to způsobit úraz el. prpoudem. A třífázové okruhy musí být, i z tohoto důvodu, vždy jištěny (a vypínány), na svém počátku, vždy jenom třífázovým jističem, který vypíná vždy všechny fáze společně. Nikdy nesmí být jištěny jednotlivé fáze tohoto obvodu jednofázovými jističi. Toto se týká domovních a i průmyslových instalací. V dřívější době bylo, i v těchto instalacích a v současné době je u rozvodných sítí, toto jiné, v případě jištění pojistkami. Ale vždy zase musely a musí být pojistky tohoto třífázového obvodu situačně umístěny vedle sebe a řádně a jednoznačně označeny, aby nemohlo dojít k situaci, že by se při případné opravě na vední, nebo zařízení, vyjmula pouze pojistka jedné fáze.
A v současné době se již také dělají a používají v některých případech jištění pojitstkami, speciální držáky a pojistkové spodky, kdy jsou pro třífázový obvod vkládány a vyjímány pojistky jedním konstrukčním společným zařízením, opět vždy všechny společně.
Situaci kterou popisuje tazatel je možné řešit rozpojením těch dvou větví v krabici, jednu ponechat na karbici původní a tu druhou přeložit do krabice nové, umístěné vedel tí původní. A do této pak přivést nový příviod z rozvaděče, napojený na druhý samostaný jistič. Propojení nového přívodu, druhého obvodu, na druhou větev, ve stávající původní krabici s přívodem původním, hrubě porušuje normu ČSN hlavně z bezpečnostního hlediska, ne z provozního.
Ak by to bola moja instalacia doma, nejake bezpecnosne hladisko o vypnuti vsetkych obvodov v krabici by som ignoroval, pokial by napr sekanei dalsej krabice sposobilo narusenie novej omietky / malby / obkladu. V instalacii sa aj tak nema co hrabat laik a odbornik si vzdy zmeria beznapatovy stav.
Já bych to také nehrotil. Dělal jsem i větší prasárny.
Rouzumný lajk si radši vypne hlavní vypínač, i když půjde vyměnit žárovku.
Musím ale říct, že když se nastřádá v objektu jedno "nestandardní" (mírně řečeno) zapojení za druhým,
tak odstraňovat tam případnou poruchu může být dost deprimující (opět mírně řečeno).
peter + kami123 - že děláte doma prasárny a fušeřiny a že je Vám jedno, že je to proti předpisům je čistě Vaše věc, ale moc bych se s tím nechlubil. Ovšem radit to někomu neznalému je minimálně nezodpovědné.
A co takhle sem místo keců dát odkaz na platný závazný předpis, který vaše tvrzení podporuje? !
Povedal by som, ono je to o celkovom zmysle pre realitu a bezpecnost. Su prasaciny, ktore nespravim z principu, ale dva samostatne kable so samostatnym istenim, akurat nasvorkovane na pokracujuci kabel v spolocnej krabici, to je zavada skor kozmeticka, nez bezpecnostna.
A co takhle místo hloupých keců si ty předpisy jít sám vyhledat. Proč by vám měl někdo něco vyhledávat? Osoby znalé ty předpisy znají a na tom základě poskytují rady, ale nevidím důvod, proč by vám je měly dohledávat.
Protože tím někomu třeba zachrání život.
A kdyby sis pročetl trochu téma, tak bys zjistil, že já už jsem semka jeden odkaz na předpis hodil a kupodivu je v něm něco jiného, než tvrdí zdejší osoby znalé.
Proč se k němu nevyjádříš?
kami123 - ještě jste ale zapomněl dopsat - osaď a doplň nové jističe a rozvaděč!
To je jistě komplikovanější než přidat jednu krabici a položit třížilový kabel, místo pětivodičového kabelu a doplnění dalších jističů.
To již ale bude mimo možnost provedení tazatelem!
Kdo jsi, že rozhoduješ o tom, čeho je kdo schopen?
Přečti si jeho dotaz.
Proč bych mu psal, že má doplnit jisitič , když to chce sám udělat? Rozvaděč nebudu ani komentovat.
Odkaz o který se má odpověd opírá jsem snad dal? Nebo rovnou i předpokláš, že jej nezvládne pochopit?
Já dal Stepm přesnou odpověď a k dobru jedno doporučení, jak by to měl udělat oproti své vizi v souladu s předpisy.
Zatímco ty a další odborníci tu akorát omíláte trapné NIČÍM PODLOŽENÉ argumenty. (Bohumil alespoň napsal určité opodstatnění)
Kami, vy jste si našel odborný článek, který píše o něčem jiném a narouboval jste ho na úplně jiný případ. Nejde o sdružený obvod a nesplńuje to tedy podmínky tam udané.
A jakou podmínku to konkrétně nesplňuje, inženýre?
Popis o co se jedná je tam jasně uveden hned pod nadpisem.
Z jakého důvodu daná definice pro problém z dotazu není související?
Takto sa spytam : pred tyzdnom som montoval trojramcek do kuchynskej zasteny, cize je tam trojkrabica s prepazkami. Dve pozicie su zasuvky, jedna pozicia je vypinac svetla pre led pasik. Kable su priestorovo oddelene, prepazky v krabici neporusene. Tiez som nieco porusil? Zasuvka istena 16A, char B, svetlo 6A, char C. Pri oprave proste zhodim oba istice a nebezpecie = nula.
Aha. Cize ked zoberiem tri krabice, ktore podporuju viacnasobne ramceky a nacvakam ich spolu cez vystupky a drazky, ktore na nich su = bude to ok. Ked vezmem trojkrabicu s prepazkami = zle. Riziko je v oboch pripadoch uplne rovnake.
Ono je to cele este zabavnejsie, do ramcekov sa montuju napr kombinacie datova zasuvka + tv koax zasuvka + 230V zasuvky, kde ide aj o oddelenie roznych druhov rozvodov (datove / silove). Preto mi pripada silne nezmyselne zakazovat zasuvky a vypinac na svetlo roznych okruhov v tej istej krabici.
peter- ta trojkrabice s přepážkami je v podstatě shodná s těmi třemi nacvakanými krabicemi samostatnými. To není důkaz pro to, že by mohly být v běžné krabici propojeny dva různé obvody. Každý elektrikář a většinou i laik, určitě předpokládá, že v těchto "trojkrabicích" s přepážkami, mohou být osazeny přístroje různých obvodů. A pokud je nutný "zásah" do jedné, nehrozí nebezpečí od vodičů a zařízení v druhé vedlejší. Což se nedá předpokládat v jedné společné běžné odbočné krabici. Pokud by si dal tazetel, místo té jedné, třeba takovou "dvojkrabici" s přepážkou, v jedné ponechal přívod původní a obvod jeden a do druhé rozdělil ten druhý obvod s novým přívodem, je to určitě něco jiného. Je to v podstatě stejné, jako dvě samostatné krabice vedle sebe (jak jsem mu doporučoval). Jak říkal pan Werich : "kdo chce, hledá způsob, kdo nechce hledá důvod".
Ono nejvíce záleží na revizákovi. Jeden mi na to nebyl schopen odpovědět tak aby si byl jistý. A druhý mi řekl že to jde. Co jsem našel je z normy 33 2000-5-52 ed.2, článku 521.8.3., kde je uvedeno, že "Jestliže je více obvodů zakončeno v jedné rozvodné krabici, musí být svorky každého obvodu odděleny izolačními přepážkami."
Nejsem studovaný elektrikář, ale přikláním se k názoru dělat věci tak, jak je většina předpokládá, tedy nedělat je záludně.Podpořím to jednou příhodou z montáže. Jednou jsem montoval kuchyˇnské osvětlení a vypnul jsem si domělý zásuvkový okruh a vůbec jsem nepředpokládal, že tam je o metr vedle další. Bohužel, ten vypnutý nebyl a dostal jsem ránu.
A co z toho vyplývá? Nemít žádné předpoklady a vše pro jistotu proměřovat! Teorie je jedna věc, její znalost druhá a realita pak ta třetí.
Díky všem za vyjádření. Holt budu více bourat a udělám to pořádně. Napadá mě ještě jiná věc - je přípustné upravit stávající krabici tak, že odvrtám záda a kus zdiva, aby se toho dovnitř vešlo víc? Chtěl bych takhle udělat zásuvku z průchozí krabice a jinak tam všechno nenamačkám.
Pokud nehrozi z té zdi vlhkost, pak to odvrtání bych ještě tak nějak "strávil".. Ale výměna za tu hlubší, jak uvádí kami by neměla být takový problém a bylo by to určitě lepší a více "profi".
Můžeš to odvrtat úplně normálně... Krabice Kopos 68 /43mm tak při troše šikovnosti s malejma Wagovkama se tam dá zapojit 9-10 světelných kablíků... Čekám až zase bude někdo oponovat... Už se to tady řešilo... Nemám s tím problém, asi je to věc zkušenosti, ale beru to spíš z nouze, určitě je vždy lepší mít více místa ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.