Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otevřený oheň na chodbě bytové vily

Od: michaela0809 odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, ráda bych se zeptala kde najdu oporu v zákoně, že na společné chodbě nemůže být otevřený oheň? Sousedka každý den zapálí na chodbě svíčku. Samozřejmě ji nehlídá. Jsme vila s 6ti byty. Potřebuji něco černé na bílém,protože s tou důchodkyní není řeč, majitelka je v SRN a nekoná...
Bydlí v přízemí, a únikový východ (schodiště), je jen jeden.
Děkuji za odpověď. S pozdravem M. S.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Paní sousedce důchodkyni bych pod svíčku sehnal nějakou pěknou misku, přidal vonnou svíčku a zkusil pokecat na koho vzpomíná. Zeptal se jestli něco nepotřebuje, třeba je jen sama a myšlenky má jen v minulosti.

Jako důchodkyně je asi stále doma a budete mít info o celém domě z "prní ruky" *palec2*

01.12.21 23:51

*palec*

Správně,

mile ji pomoci, nikoliv útočit...

*palec*

hodnocení

7x
Pokud tam není nic hořlavého, což předpokládám ne, domluvte se třeba na lucerně, která svíčku ještě pro klid duše zabezpečí. Na druhou stranu, já bych si svíčku zapálil radši doma, abych se kochal plamínkem, zkuste bábušku nasměrovat i tímto směrem. Moje babička měla doma pro dědu svíčku elektrickou s poblikávající led žárovkou. Babka je nejspíš sama, třeba vaši pomoc-radu uvítá.

hodnocení

3x

Jako na hřbitově, tam to taky nikdo nehlídá:-D

bg
hodnocení

2x
Za dodrzovani predpisu o PO ve spolecnych prostorach je odpovedny vlastnik objektu, neni-li smlouvou stanoveno jinak. Vlastnik je opravnen a v nekterych pripadech povinen vydat napr. pozarni rad, ve kterem muze stanovit podminky pro vyuzivani spolecnych prostor. Tedy muze zakazat i otevreny ohen.

hodnocení

2x

Být to tam nemá, ale... Pokud je to vzpomínka na zesnulého, doporučte té paní, aby koupila (nejspíš ve vietnamské prodejně docela levně) "svíčku" s baterií. Vypadá to jako opravdová svíčka a poblikává to velmi dlouho. A do slov za zemřelé "...a světlo věčné ať jim svítí..." nemusíme dosazovat svíčku z vosku a s knotem. Světlo ze svíčky na baterii je v tomto směru plnohodnotné.

Na hroby se dříve dávaly na svíčky skleněné ochrany. To už se asi koupit nedá, ale nějaká sklenice se širokým hrdlem by se při troše snahy někde sehnala. Sama si doma občas zapaluji ty malé zvané čajové. Jsou v kovovém kalíšku, docela bezpečné, přesto je pro jistotu a ze zvyku dávám na starý smaltovaný pekáček. Tedy i správná nehořlavá podložka by v případě převrácení vyšší svíčky měla požáru zabránit.

Tu elektrickou blikavku jste mi vzala z klávesnice .. :)

Mimochodem - svíčky docela nezadnedbatelně kouří.

hodnocení

2x

Vila s šesti byty? To je normální bytovka. Tam podle mě platí nějaký požární a domovní řád pro společné bydlení jako všude jinde. Otevřený oheň někde na chodbě se podlě mě provozovat nesmí.

id
hodnocení

1x

Informace hledejte u hasičů.

hodnocení

1x

Jaký je problém, když tam hoří malá svíčka? Že by vzpomínala na minulého nájemníka?

Není třeba svíčku hlídat, pokud se zabezpěčí, aby nevznikl požár. To jste určitě zařídila, když vidíte svíčku bez dozoru.

bg
Dejme tomu, ze vzpomina. Proc tu svicku tedy nema u sebe v byte? Jako vlastnik bych ve spolecnych prostorach nedovolil. Vim, jak to na chodbach bytovych domu leckdy vypada a co vse tam muze chytit. Nicmene je to vec vlastnika, pokud mu to nevadi, at to tam ma.

bg, třeba proto, že to byl soused a proto na chodbě, aby i sousedé si vzpomněli.

Viděl jste taky, že na oknech nic nebylo, jen starý obkladový parapet?

Určitě nedala svíčku vedle suchých kytek.

Třeba se dělá z komára velbloud...páč každý si to představujeme jinak.

Foto není, tak nevíme co je za problém.

bg

Ano, MŮŽE to být v pohodě, ale NEMUSÍ. A pokud bych byl vlastníkem a byl za společné prostory odpovědný, prostě bych to tam nechtěl. Už např. z důvodu možné přítomnosti dětí bez dozoru. Nechtěl bych být odpovědný za něco, co tam dělá nájemník bez mého svolení.

dylin
hodnocení

0x
Na to opora v zákoně není do momentu požáru, kdy bude tento čin klasifikovan jako přestupek podle $78 odst. 1 písm. R) zákona 133/1985 Sb., o požární ochraně. Společné prostory jsou ve správě SVJ a samo SVJ si tohle má vyřešit samo, ať stanovami nebo odstraňováním svíčky.

Na chráněné únikové cestě nemají být žádné hořlavé předměty, maximálně tři , jednou z nich je nástěnka. A protože tam nemá co hořet, nedojde teoreticky k požáru. Jiná situace by byla, kdyby svíčka neměla např. nehořlavou podložku a byla umístěna na hořlavý botník. Pokud máte pochybnosti, vyfoťte a zašlete majitelce k dořešení.

bg

Na to bych nesázel - dokážete vyloučit na chodbě třeba přítomnost menších dětí bez dozoru a co je může napadnout? Za mě prostě ne, kdybych byl vlastníkem. Ať si vzpomíná u svíčky u sebe v bytě, pod dozorem.

bg

Navíc vsázíte na to, že jsou podmínky pro CHÚC dodrženy, což kolikrát zdaleka nebývá. Víme, jak probíhají ve spoustě bytových domů preventivní požární prohlídky, pokud vůbec probíhají. Na chodbách botníky, na podlaze koberec bez certifikátu o třídě reakce na oheň, nábytek apod.

coze
hodnocení

0x
Dobrý den, z Vašeho popisu mi vyplývá jednoznačný závěr. Píšete, že svíčku samozřejmě nehlídá. Tudíž pokud jste si jistá, že svíčku samozřejmě nehlídá, tak ji musíte hlídat Vy když víte, že ona ji nehlídá. Takže můžete být naprosto v klidu.

hodnocení

0x
Bože! Chudák stará paní.. už se budou zakazovat i svíčky? Paráda.. Důležité je,co se nachází v okolí té svíčky a zdali to něco okolo může chytit anebo ne.. Malé děti bez dozoru nemají být..Pokud se má dětem něco stát,tak svíčka je to poslední.Můžou spadnout ze schodů, strčit ruku do zásuvky el.apod.. Co tak hořlavého na té chodbě máte? Že máte takový strach.
bg

Chudáku staré paní nikdo nic nezakazuje. Ať vzpomíná, je to fajn, je to hezké. Ale u ní v bytě. Tedy tam, kde je za případný problém odpovědna ona. Nic víc, nic míň.

Neříkej mi chudáku.. buď tak laskav ty jeden VLASTNÍKU.Nic víc,nic míň.A ve SVÉM domě se třeba stav na hlavu..Na chodbě i za dveřmi bytu.. prostě všude,kde je to TVOJE

@doutnak - Chudáku staré paní... Chudáku, staré paní... najdete rozdíl? *smich*

"Jedovatá babička" - sqěle, chválím.
bg
Jedubabicka: dekuji. Co udela prehlednuti absence carky :)
bg
Mily pane, chudakem jsem Vas nenazval. Mate-li tento pocit, zopakujte si gramatiku. Jinak vychazim z platne legislativy. Vas pocit na tom nic nemeni. A vlastnikem bytoveho domu nejsem, pro poradek.

asd1
hodnocení

0x

Na nehořlavý podložce (svíčka se převrátí vosk vyteče a chytne od knotu = miska) bych nepropadal panice a byl v klidu, s paní bych spíš pokecal.

Narážky na děcka - ty si samy najdou sirky a půjdou do stohu, svíčka riziko že něco podpálí moc nezvýší...

bg

Ano, ale už to není věc zanedbání prevence ze strany vlastníka. Všechno se podchytit nedá.

hodnocení

0x

Urcite to nie je v poriadku, otvoreny ohen bez kontroly v spolocnych priestoroch. Skusil by som slusne navrhnut, nech s tym prestane, co u tychto dochodcov aj tak nezaberie. Ako druhy krok by som sviecku vzdy zhasol a vyhodil. Ak ani to nepomoze, zavolat hasicov na kontrolu.

hodnocení

0x

Sice jsem dal palec nahoru za příspěvek značící lidskost ale na druhou stranu jde o bezpečnost a pak když hoří i o životy. Nikdo neví, co se stane. A protože jsem si vzpoměl na "veselý příběh z natáčení" , který občas zažívám, musel bych na dotaz odpovědět úplně jinak a to, že je to bez dozoru nepřípustné.

V případě, kdy lidi mají na podestách schodiště botníky , tak při stěhování větších věcí - nábytek, koberce ale i jízdě s kufry po schodišti, kde není výtah, jsou tyto botníky vnímány jako překážka. Stačí pak jen málo, zavadit o nábytek nebo o svíčku , svíčka může nepozorovaně spadnout a malér je na světě. Nehledě na to, že bych nejraději takový botník s chutí rozštípal na místě hned! Při jízdě rudlem ze schodiště jsem se nevlezl s nákladem do vymezeného prostoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]