Nejste přihlášen/a.
Chtel bych se zeptat zda si nekdo z Vas dělal desku pro podlahove topeni sam. Zajimalo by me jak takovy beton ma spravne vypadat. Hledaj jsem na netu, bohuzel bezvysledne. Idealni odpoved by byla:
Pro 1pytel cementu (25Kg) je treba:
? kg sterku frakce ...
? kg sterku frakce...
? kg písku (druh)
? nejake prisady, kolik vody atd.
Predem dekuji.
Nejlepší by byl anhydrid nebo anhyment. Ale co se betonového potěru týče pak je to asi takhle:
Beton v poměru váhových jednotek 1:4 plus disperze SOKRA v množství 1dcl na 10kg cementu.
Cemnet portlandský 32,5
štěrk říční praný fr. 0-4mm
Tlouštka mazaniny 6cm vyztuženo KARI sítí 100x100x4 Krytí výztuže při horním líci desky 2cm.
doplněno 14.03.10 13:12:doplnění: hustota směsy pro zpracování by měla být měkká = jako těsto na buchty
"štěrk říční praný fr. 0-4mm"
Jsem v oboru amater, bracicky pisek odpovida?
"SOKRA"
Je myslena penetrace Sokrat S 2802 A, ktera je na tomto serveru nekolikrat zminovana?
SOKRA je stavební disperze používaná jednak k penetraci jakožto mezičlánek pro lepší přilnavost a jednak jako vylepšující složka betonových a maltových směsí. Použitím SOKRAtu se stává směs plastičtější a má lepší přilnavost k povrchům stejného nebo podobného charakteru.
Říční písek je tabulkové označení sypké stavební hmoty těžené z vodních nádrží a pískových lomů. Tento písek éměř neobsahuje organické sloučeniny a příměsy a je scela prost hlinitých částic, protože ty jsou odplaveny přirozeným způsobem, proto přívlastek "praný". Bracicky pisek nevím jestli odpovídá,ale zřejmě se jedná o písek takto zvaný dle lokality kde je získáván kopáním nebo těžením.
Na první nástřel od strejdy Googla sterkopisek-bratcice.cz/... = pokud se jedná o tohoto dodavatele kterého myslíte i Vy, pak si nejsem jistý jestli to lze potvrdit, protože jsem nenašel nikde jejich certifikaci ani laboratorní výsledky.
Děkuji za super odpoved, ten odkaz bude nejspise spravne. Znam pojem bračický písek jen z ustního podání a nejake písmenko se tam zrejmě ztratilo. Spravně bude tedy Bratčitský písek. Dávám bodík.
Na podlahový beton bohatě stačí samotný normální písek o-4, přídavek hrubšího štěrku není nutný. Praný písek se štěrkem je nezbytný na venkovní beton, pokud chceme jeho životnost v desítkách let. Z praktických důvodů ho míchejte v objemovém poměru (na lopaty) 1:3 až 1:4.Hodně kvalitní beton je pytel(25 kg) na vrchovaté kolečko. 16 vrchovatých koleček dá 1 m3.Velmi však záleží na zpracování.Beton musí být polosuchý.Když hodíte na zem 3 lopaty betonu, dřevěným hoblíkem ho stlačíte a zatočíte, tak nesmí na povrch vystoupit voda a musí držet tvar- nesmí se rozlévat.Beton se dělá nahotovo- drahá nivelačka není vůbec potřeba.Přeji Vám radost z dobře zvládnutého díla.
Složení podlahy tu bylo mnohokrát diskutováno.Nevím co myslíš složením betonové desky.
Myslíš tím podlahu v přízemí,nebo v patře,v novostavbě,nebo v předělávce?
Urči stavbu přesně,bude ti možno poradit nejlíp
JABRAKA
No myslim ze tak jak je otazka polozena je to jasne. Vzdyt jsem i popsal formu jak ma odpoved vypadat. Pokud je to dulezite doplnim ze jde o podlahu v novostavbe, prizemi, nepodsklepeno. Nejde mi o skladbu podlahy ale z jakych ingredienci mamichat ten spravny beton na zaliti trubek podlahoveho topeni.
kejikle,jestli jsi z tohoto zmatku moudrý,tak mi popiš,jak si tu podlahu představuješ.Já bych podle toho neudělal ani garáž,být laik.Vždyť ti snad kromě Jiříka nkdo nic konkrétního neporadil?
JABRAKA
Jiřík poradil to podstatné, přesně to, co jsem potřeboval vědět a ostatní doplnili drobnosti co mi jasné nebyly. Co jsem potreboval tak jsem se dozvedel.
Pro zajímavost uvedu moji skladbu podlahy:
-betonová deska s kari sítí
-hydroizolace
-EPS 10cm (2 nebo 3 vrstvy prekladane prez sebe)
-igelitova folie
-betonova deska nahotovo 6cm (v ni povedou trubky podl. topeni prichycene na kari sítě)
-dlažba 1cm
Celkem 17 cm.
To tam budeš dávat dvakrát kari síť?Přitom by na ten polystyren stačila dát přímo systémová deska (z polystyrenu) na trubky topení a zalít Anhyddritem nebo Anhymentem a srovnat a můžeš pokládat podlahu.
JABRAKA
Anhydrid nebo Anhyment nechci z duvodu vyssi ceny. Rekněme že mám urcitou konecnou sumu za kterou musim postavit.
Pokud si tedy budu s mym zednikem rucne delat beton, chci tam kari sit mit, proste neverim ze by to vydrzelo pri tom tepelnem namahani bez prasknuti. Pokud tim zabiji dve mouchy jednou ranou (armovani betonu i uchyt pro hadice) vidim to jako nejlevnejsi funkcni reseni.
jen pozor na správnou polohu KARI sítě. Měla by být 2cm pod horním lícem.. To proto že izolace je měkký maateriál a prto tam bude jiné pnutí než u jiného typu podleh. Ušetříte si tím spoustu starostí s prasklinama.
doplněno 15.03.10 22:35:dilatovat okolo stě, sloupů a schodů 1cm polystyrenu... dilatovat plochu větší než 16m čtv. na čtverce 3x3m
Budu se ji snazit trosku podlozit, bohuzel 2cm pod hornim licem to urcite nebude, protoze pak by mi mohli trubky podlahovky couhat ven. Ale myslim ze lepe neco nez nic.
Jinak dekuji za prinosne rady, bodiky uz jsem vycerpal.
Nejsem si jistý jestli si rozumíme s tím uložením výztuže. Zkusím vložit malůvku s jednotlivými vrstvami.
Užitečnost informací je lepší odměna než bodíky, ale děkuji je mi ctí.
Aaa tak to si asi nerozumume
Ja chtel na EPS 100Z (10cm) polozit obycejnou folii, na to polozit kari sit, k ni privazat trubky podlahovky a cele zalit betonem na jehoz slozeni se v teto otazce ptam. Proto mohu karisit podlozit jen velmi omezene, nebot nad ni jsou trubky.
Zkusim take obrazek.
Na EPS je ta folie, v obrazku jsem ji zapomel popsat.
V případě který jste nakreslil nebude mít kari sít žádnou funkci. Předpokládám, že se vám jedná o to, mít topení, co nejblíže při povrchu. Myslím, že není na tom nutně lpět. Prohřátí celé mocnosti betonu je v řádech minut. V řádech desítek minut je pak zpětná akumulace tepla z betonu, protože beton je vynikající izolant.
Protože betonová mazanina bude lažet na stlačitelném materiálu, musí být výztuž při horním okraji.
Nechci nikomu vnucovat své názory, pouze odpovídám z vlastní zkušenosti.
Před již skoro 20lety jsem dělal podlahové topení v koupelně (teplovodní kombinované s elektrikou) Jsem s ním naprosto spokojen, životnost bezproblémová. Vzhledem k tomu, že topíme uhlím ( a tudíž v noci se moc neotopí) vyžadoval jsem velkou setrvačnost tepla (abych měl ráno teplo v koupelně). A protože i mimo topnou sezonu je příjemná teplá podlaha (a mnohdy i nutná kvůli vlhkosti) vyžadoval jsem kombinaci topných systémů . Koupelna je v přízemí nově kompletně dostavovaná. V koupelně je i při venkovní teplotách -30°C příjemných 20°C(vzduchu, podlaha má asi 25-30°C). Po 12h (při teplotách okolo -10°C a uzavřeným topením) udrží teplotu 15°C. Při teplotách okolo 0°C a vyšších je úbytek teploty v koupelně téměř neznatelný.
Na hrubý beton IPA ,15cm PS(PolyStyren), 1mm hliníkový plech (není nutný, ale vyplatí se), asi 5cm "špuntovka" (PS s výřezama pro PB trubky podlahového vytápění), 5cm beton, elektrický had, asi 1cm beton, lepdidlo, dlažba. Co se týče betonu je v první řadě nutný plastifikátor. Soused chtěl ušetřit tehdy pár tisíc (dnes už pár stovek) a nedal ho tam a už po sotva 10letech se mu beton začal trhat a tudíž odlepovat dlažba. Dále samozřejmě elastické oddělení od zdí - stačí PS 1cm). Vlastní složení betonu není až tak rozohodující. Je však vcelku důležité,aby byla směs homogenní (stálý poměr) a samozřejmě celou plochu najednou. Já jsem použil obyčejný písek (z vlastní pískovny - jemný malťáček) v poměru (jedna míchačka-menší) 6 kýblů písku, 1 kýbl cementu, 2x1dl Plastifikátoru (deci na začátku a deci na konci, aby se to lépe a rychleji promíchalo). Jinak pozor Plastifikátor hodně snižuje spotřebu vody! Směs je vhodnější spíše ridší (ale zase nesmí být moc řídká), lépe se stahuje a beton pak déle zraje a je pevnější. Po třech měsících dokonalého vyzrání betonu jsem položil elektrockého hada a zalil stejnou směsí (spíše řidší). Po měsíci dokonalého vyzrání horního betonu (už se mírně topilo) jsem položil dlažbu. Opět je důležité Flexibilní lepidlo, jinak dlažba odskáče!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.