Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno, včera mi volala babička že jí neodtýká nikde voda do odpadu. Leje tam samozřejmě olej a sádlo a nenechá si to rozmluvit. Prý ji to odtékalo málo tak tam dala myslím hydroxid sodný ale po tomhle se to ucpalo úplně protože předtím to aspoň trošičku odtékalo..
Přijel jsem tam zkoušel jsem to zvonem ale to mi začalo téct kolem šroubů u záchodů. Tak mi bylo víceméně jasné že to je totálně ucpané. V septiku jsou různě přístupná kolena ale nedařilo se mi je sundat tak jsem si na hranu kolena vyvrtal díru s tím že ho vyměním až v příštích dnech. (bylo už 6 večer a strašná kosa ) Podařilo se mi dlouhým pleteným ocelovým lanem to nějak přes tu díru aspoň trochu uvolnit. Celý to potom povolilo a řekl bych že jsem snad i viděl takovej ten klasickej kus bílého bordelu (směs asi tuků a tak).
Ale dřez, umyvadlo a sprcha už odtéká dobře, ale záchod stále špatně. Naplní se a pak pomalu odtéká. Je úplně poslední na konci potrubí odpadu. Myslíte že to může být ještě ucpané někde víc vepředu nebo je ucpaná jen ta část kde je záchod a za tím už je to průchodné?
Popřípadě nevíte o nějaké chemii která by stímto dokázala pomoct? Nebo jiné řešení? Dá se to klasické protahovací instalatérské pero protáhnout přes záchod nebo jak? Od septiku se dál nedostanu, nevím jestli nenarážím na nějaké koleno nebo jenom nějakou hranu nebo klidně i ten bordel tuků ale dál už to nejde, ať tlačím sebevíc už se to nehne.
Snad si to někdo přečte až do konce a bude schopný poradit. Děkuji Vám.
Obecně na tuky hydroxid sodný a na vodní kámen kyselina solná. Není špatné ani Savo razant. U WC bývá "dobrým zvykem" spláchnout (omylem nebo i úmyslně) takový ten plastový košíček od té vůně, co se dává do WC, to pak není jiná možnost než sundat mísu. Jinak mechanicky jde standardně ucpaný odpad vyčistit instalatérským pérem.
Myslím si že tam žádný předmět nespláchla. Minimálně o tom nemluvila.. Zkusím koupit to pero a zkusím to tím.. Díky
Nejlepší bude WC odmontovat a pak zkontrolovat sifon . Pak zjistíte, že pero vůbec nepotřebujete. Když to uděláte obráceně, zjistíte, že musíte mísu stejně demontovat
No myslím si že ten záchod ucpaný nebude protože je tam nově (cca půl roku) ale stejně už to vidím taktéž na sundání..
To je jediné nejrozumější řešení. Neboť nikdy nevíte, co tam je. A může tam být nějaký tampón, víčko od plechovky a jiné záležitosti, které kyselina nerozloží ani hydroxid. K čemu je lití kyseliny do záchodu, který je ucpaný a neodtéká? Celé to pak stejně odteče spodem po demontáži, když vám nic nezbyde. A brodit se v kyselině nebo louhu a vytírat podlahu s takovými žiravinami je o silném poleptání. Takto jsem to jednou praktikoval a nikomu už čištění WC chemicky doporučovat nebudu! Po zkušenostech jedině pěkně rozebrat
Na takto koncentrovanu kyselinu nie su odpady navrhovane, ak sa poskodia tesnenia, bude menit cele potrubie ...
Jelikož Vám to teklo okolo mísy, sundal bych jí, abych lépe viděl do odpadu, pak mechanicky a chemicky vyčistit. Po očištění vrátit mísu zpět.
Je mi jasná snaha problém řešit s co nejmenší "silou". Ale také bych se přimlouval pro demontáž mísy a poté jednodušší a účinnější vyčištění odpadního potrubí, kontrola mísy a její napojení na odpadní potrubí. Pro další fungování odpadu doporučuji, já to tak aspoň dělám, 1 x ročně preventivně propláchnout louhem veškeré odpady.
A záchod tedy prosím sundám jak? Předpokládám jak jsou ty dvě krytky přes šrouby, tak sundám krytky vyšroubuju a sundat? Je to přívod zespodu tak jen zvednout? Ale potom když to budu vracet tak asi musím odstranit starý silikon okolo mísy a nanést nový? Popřípadě jaký nový silikon? Asi předpokládám sanitární? Můžu to nahradit klasickým průhledným silikonem co mám doma? Děkuji Vám.
Ideální by bylo foto WC mísy. Povolit šrouby, ideální by bylo mít náhradní šroub- nejlépe nerezový- protože na WC je předpoklad, že bude orezlý. Odpojit mísu od přívodu vody a odpadu, vyčistit odpad, znovu sesadit- může tam být gumová manžeta - tu zkontrolovat- není tam nic komplikovaného. Těsnění silikonem jsem nikdy nepoužíval, těsnilo to mezi výtokovou trubkou a manžetou, ale každý záchod je jinak konstruovaný.
Na takové průšvihy jsem používal Stura Facile, sežral všechno. Jenže před časem ho asi EU zakázala v rámci boje proti terorismu. . Zkuste ho někde sehnat, já si na poslední chvíli zašil pět flašek. Když to zakázali, podíval jsem se na složení, docela koncentrovaná kyselina, tuším sírová...
Pozor, to fakt musíte sehnat, u instalatérů. Teď se prodává pod stejným názvem obyčejný hydroxid sodný, to není ono.
Díval jsem se tady na jiný dotaz ohledně ucpaného odpadu a četl jsem o týhle chemii ale na internetu jsem nenašel k prodeji normálnímu zákazníkovi bez iča.. Ale zkusím ještě poptat někde u nás v obchodech. Děkuji
Ano to jsem si všiml, že mi jednou vyjela jedna která byla normálně prodejná s jiným obalem a potom jiná která byla pouze na ičo tak mi to došlo. Ale děkuji vám za upozornění uvidíme..
Zdravím, tak jen dávám info. Už to perfektně funguje. Koupil jsem odpoledne protahovací pero. Babička nechtěla záchod sundávat kvůli silikonu tak jsme to zkusili i přes záchod ale stejně to nešlo tak jsem ho dal pryč. A protáhnout se to nepodařilo. Babička někde asi od nějaké známe sehnala Stura Facile kterou se to prolilo a pak jsem to ještě zkusil stejně protáhnout tak už to krásně šlo. Tudíž vše zatím jede snad už se to tak brzy nestane. Děkuji všem za rady. Pěkný zbytek večera.
Podla napisu na flasi je ten zazrak 30% hydroxid sodny, granulovany sa da bezne kupit, staci namiesat silny roztok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.