Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klimatizace v byte

Od: xyvb odpovědí: 39 změna:
Dobry den, uvazuji ze si do bytu nechame namontovat klimatizaci. Jak moc v realu to zere a pripadne jaky vliv ma klimatizace na vlhkost vzduchu v byte? Nevysusuje to moc? Chci dat klasicky jednu venkovni a jednu vnitrni jednotku. Diky

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

2x

Příkon je o něco méně než 1/3 chladícího výkonu. Poměrně přesný výpočet provedete podobně jako když se dělá bilance spotřeby tepla. Spočítáte si (nebo necháte si spočítat) kolik kWh chladu bude pro chlazení vaší místnosti potřeba a vydělíte třemi. Vlhkost vás nemusí trápit, chladíte v létě a to je vlhkosti dost.

xyvb
hodnocení

Ja bych prave chtel jednotkou i v zime "topit" a trochu tu vlhkost snizovat

V rezime kurenia sa vlhkost neznizuje. Nema sa ako, kedze princip odvlhcovania je kondenzacia vody va vnutornej jednotke, kde je vymennik tepla ochladeny na 5 - 10 stupnov. Pri kureni ma vymennik povedzme 40 - 50 stupnov. Kondenzacia je vtedy na kompresore vonku.

xyvb
hodnocení

No ale v pricipu se snizuje vlhkost i pri topeni. Nebo nikoliv?

Ked mate hermeticku krabicu so vzduchom a vlhkomerom, tak pri ohreve krabice pojde relativna vlhkost nadol a pri ochladeni nadol, hoci stale tam bude povedzme 20g vody.

V praxi teda pri klime, ked chladite, voda kondenzuje a odteka trubickou von = fyzicky sa jej zbavite. Pri ohreve nie, lebo ju neodvadzate prec. Ak neotvorite okno, tak na zaciatku ohrevu bude povedzme 60%, pri max teplote 45%, po vypnuti ohrevu a zrovnani teploty ste opat na 60%.

xyvb
hodnocení

Jasne to je logicke. Tudiz ma uvaha o tom, ze se v zime zbavim vlhkosti je mylna.
makk

Při topení se vlhkost snižuje, ale jedná se o vlhkost relativní. Vody ve vzduchu je pořád stejně, ale tím, že je vyšší teplota, klesá vlhkost relativní. Například když vzduch, který má 20°C a 50%RH ohřejete na 22°C, tak už má jen 44%RH, ale absolutní vlhkost je pořád 7,4g/kg.

Při chlazení jednotka odvlhčuuje, protože teplota výparníku je pod rosným bodem a ochlazovaný vzduch na výparníku kondenzuje. Proto je nutné zajistit od vnitřní jednotky odvod kondenzátu.

Úvaha o tom, že se topením zbavíte vlhkosti mylná není, zbavíte se relativní vlhkosti a o tu většinou jde.

@peter ...ohreve krabice pojde relativna vlhkost nadol a pri ochladeni nadol, hoci stale tam bude povedzme 20g vody....pri ochladení vzraste...asi překlep
xyvb
hodnocení

@makk takze je to vlastne jako klasicky topeni. Cim vice topim tim nizsi relativni vlhkost vzduchu?
makk

Ano, v režimu topení je to vlastně totéž, jako radiátor (jen proudění vzduchu přes výměník je nucené - ventilátorem).

hodnocení

2x

Pro 30 m2 bude zapotřebí cca 3.000 W chladicího výkonu jednotka. Pokud by to bylo podkroví, tak i o 50% více. Pro tento chladicí výkon / 3.000 W/ bude spotřeba elektřiny cca 500 kWh/ sezona - toto je cca poměr / 167 x chladicí výkon/ dle normy. Samozřejmě v režimu chlazení bude docházet k odvlhčování, ale to je v letním období jen dobře a kolik? to záleží na vlhkosti vzduchu ve výchozím stavu, provozních podmínkách / otáčky ventilátoru- průtok vzduchu, chladicí výkon,.../. Stejně tak dojde v zimě při topení ke snížení vlhkosti. Ale nikolv odvlhčováním, ale zvýšením teploty vzduchu při zachování stejné absolutní vlhkosti. V zimě je lepší pro pohodu mít spíše vlhčí vzduch, protože dochází k mírnějšímu odpařování vody/potu z těla.

morfi
hodnocení

2x

klima toshiba invertor asi 6 let , před klimou v domě vlhkost , na studených zdech i místy plísně. Od doby co ji mám no problem, klima má i mod odvlhčování a další užitečné funkce , zabíjení bakterií ve vzduchu s 99.9 % účinosti atd.

víc než chlazení mi jede v modu topení v zimě, zapnu ji v říjnu vypnu v květnu , 25C neslyšný mod , dá se u toho spát absolutně o ní nevíte

účet za elektriku + 5000 kč za celý rok, úspora na plynu -8000kč za rok (plyn jede na 19C celý dům, klima dotopí obývák plus ložnici přes otevřené dveře)

COP v létě cca 5,5 = 1kw výkonu zaplatíte 4,5kw si to k tomu zadarmo veme ze vzduchu

COP v zimě nevím , ale když je venku 7C tak to topí za 350w za hodinu

každopádně náklady nejsou vůbec likvidační,ale musíte si koupit kvalitní klimu

xyvb
hodnocení

O to me jde. V byte bojuji v vlhkosti a uz jsem z toho zoufalej (i kdyz pravidelne vetrame a ja nevim co vsecho). Je mi jasny ze me to celou zimu nepobezi za 500 kc celkem, s tim pocitam. Ano mam poptanou toshibu inverter. V byte i kdyz netopime mame relativne teplo, ted kdyz je kolem nuly tak me staci parkrat pustit topeni a mam tam krasnych 23. Pres noc to udrzim kolem 21 bez topeni.

hodnocení

1x

Poznamka : rovnako ako pri kureni nie je vhodne narazavo teplotu vyrazne menit. Osvedcil sa mi system, ked chladim aj cez den, ked nie som doma, na nejaku strednu teplotu. V noci potom klimu vypnem kvoli hlucnosti, len vo velkej horucave to necham zapnute v obyvacke a otvorim si dvere do spalne.

Ak to pustitte na 19 stupnov na 2 hodiny po navrate z prace, o chvilu sa vam teplota vrati na povodne hodnoty (steny su dlhodobo prehriate).

*palec* - klasik by řekl "tesat do kamene"

hodnocení

0x

Spotreba podla nastavenej teploty a toho, aku jednotku vam namontuju vzhladom na velkost chladeneho priestoru. Bez detailov sa neda odpovedat. Pytate sa stylom "aka je spotreba auta", pricom nevieme, akeho.

Ano, znizuje to vlhkost, kedze na chladnom vymenniku tepla vnutri dochadza ku kondenzacii vodnej pary.

xyvb
hodnocení

Chladit budu primarne jednu mistnost o cca 30 m2. Jednotku jsem jeste nevybiral. Jde mi spis o to jestli provoz nestoji tisice rocne pri nejakem normalnim pouzivani

Orientacne berte 1000 W prikon, zratajte si cenu za elektrinu podla vasej sadzby a poctu hodin, napr 16 hod denne v lete pocas 30 dni.

max*
Tak tezko bude pouzivat klimatizaci 16 hodin denne. To by tam musel mit kancelar a velke prosklene okno orientovane na jih.
Pokud to ma na spani, tak to vychladi za 2 hodiny navecer. Ucinejsi jsou venkovni rolety na okne, pak staci na noc otevrit trochu a pustit vetrak.
xyvb
hodnocení

Chlazeni predpokladam hlavne navecer, po tom co prijdu z prace, abych tu nemel na noc na chcipnuti. Takze 2-3 hodky?

Jelikoz se jedna o byt v bytovem dome, jsou venkovni zaluzie nepruchozi

max*
Presne, za 2-3 hodiny to srazite na 19 stupnu, to uz ochladite i zdivo a nabytek. Nad 25 stupnu u nas moc noci nebyva a loni snad jen 10 dni. Jednou mi klima v Bangkoku vymrazila pokoj na 9 stupnu, nez jsem ji vyhodil na jistici. Ale v jinem pokoji jim to jelo az do rana, to uz fakt byla zima a venku 35.

hodnocení

0x

Protože neznáme detaily, tak jen obecně - chlazení a topení jsou největší žrouti energie. S pár tisícovkami ročně počítejte.

hodnocení

0x

Mimochodem, vysušovat musí, jinak by v bytě bylo jako v prádelně.

xyvb
hodnocení

Ano to chápu a je to pro mě relativně v pohodě, jen se zeptám jak moc vysušuje? Třeba kdyby běžela 3 hodiny, tak cca kolik % vlhkosti stáhne? Když se budeme bavit o místnosti jak píšu výše cca 30 m2? Jsou to jednotky % nebo je to větší fofr?

To zrazi aj zo 60% na 40%, to vas trapit nemusit, aj tak musite z casu na cas vyvetrat aj otvorenim okna, cim sa vlhkost doplni. Dalsia je z varenia, sprchovania a pod

xyvb
hodnocení

No já právě řeším v bytě vyšší vlhkost (novostavba), a klimoška je jedno z řešení jak jí trochu stáhnout dolů. A jde mi o to jestli mě třeba během dvou hodin něco málo stáhne dolů. Je mi jasné, že musím pořád větrat.

Samozřejmě hlavní důvod je v létě teplo, kdyby mě to ještě snižovalo vlhkost tak je to příjemný bonus

hodnocení

0x

Tak hlavně doporučuji invertorovou klimu. To totiž umožňuje hospodárnější provoz a navíc je příjemné, že klima plynule udržuje teplotu a nepracuje stylem zapnuto vypnuto. My máme Sinclar, chladíme s tím ložnici. Nějaké zásadní navýšení spotřeby jsme fakt nezaznamenali. Co se týče vysušování - není to nijak pozorovatelné, neměříme to.

xyvb
hodnocení

Firma okolí nabízí invertorovou Toshibu

Toshiba je taky velmi dobrá značka. Do toho bych šel

007cz
Na LG mám přímo program na "odvlhčeni", ale snad jsem ho nikdy nepoužil.

hodnocení

0x

V létě při teplotách 26 až 32 st. za 12 - 13 hodin cca 5 litrový kanystr vody, místnost 50m2. Později to šlo už do kanalizace...invertor...

xyvb
hodnocení

To je celkem dost, za tu samou dobu mě odvlhčovač (cenová relace kolem 5k) v zimě vzal max. 2 litry vody.

V zimě v chladnějším vzduchu je vody méně...

morfi
hodnocení

0x

v létě ji pouštím na chlazení nárazově , starší dům tlusté stěny trvá dlouho než se prohřeje od slunka

stačí ji pustit na pár minut a místnost je ochlazená a po hodině znovu na pár minut

jinak na klimě je senzor který nonstop skenuje místnost na přítomnost lidí a když v létě vidí že jsou v místnosti lidi tak to fouká všude možně jen ne na ně

na zimu je možnost vybrat opak , aby po detekci lidí foukala teplý vzduch prioritně na ně...

morfi

tak omyl klima je značka mitsubishi electric , vím že to byl japonec tak jsem to spletl s toshibou :D

ale i toshiby jsou dobré :)

hodnocení

0x

Ještě si zjistěte ohledně povolení bytové samosprávy jak se staví k umístění venkovní jednotky , protože vydává hluk a nemusel by jste pochodit s povolením. Řešit snížnosti na hluk je jen další nepříjemnost, která je s tím spojená. Výdech by neměl foukat do míst, kde třeba na balkoně sedíte!

A pokud jste novostavba, bude vám to 2 roky vysychat a pak se to srovná, tak ještě zvažte, jestli vám to za to stojí.

xyvb
hodnocení

No jenze problém je v tom, že už tu 3 roky bydlíme a moc se to nelepší. Venkovní jednotku bych měl na zapuštěném balkonu, tudíž by to problém být neměl. Par klimatizací tu na baráku už je.

jabraka*
hodnocení

0x

Relativní vlhkost vyduchu v bytě klimatizace ovlivnit nemůže.Vše je závislé jen na rosném bodu a ten je sice závislý na teplotě,ale aby se zásadně projevil a tím i kondenzace vodz,musely by se teplotní změny projevit zásadněji.Klimatizace mění teploty vzduchu jen v místě inverze.Tedy v prostorech výměníků.Kondenzace vody na předmětech v místnosti se projevit nemůže.Výměník na balkoně bude mít vzduch o něco teplejší,vnitřní bude chladnější,trubky přivedou ochlazené medium dovnitř místnosti.Kondenzace může nastat pouze na tubkách,odtud by se snadno voda oddělila.tím se část vlhkosti eliminuje.Klimatizér je v podstatě chladnička obráceně.

JB

xyvb
hodnocení

Tak já tedy nevím, na internetu je X článků, kde se píše, že klimatizace vliv na relativní vlhkost má. Dokonce i kolega nad vámi píše z vlastní zkušenosti, že když pořídil klimatizaci, tak mu zmizely plíšně apod. .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]