Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vývod pro digestoř

Od: mimon odpovědí: 13 změna:

Dobrý den pánové! Potřebuji do 45 zdi udělat vývod pro digestoř z kuchyně ven. Chtěl bych se zeptat na pár drobností. A sice, na 100mm trubku mám vyvrtat otvor 100mm, tedy akorát na trubku nebo třeba 125mm abych ji mohl okolo vypěnit? Pokud je to potřeba... No a budu-li mít díru, strčím tam klasickou odpadní trubku 100 a... musím tam dát i nějakou zpětnou klapku? "Utlačí" to ta digestoř? A poslední mě zajímá zda-li musí mít trubka nějaký lehký spád dolů kvůli kondenzující vodě, aby tekla ven a nestála v trubce. Nebo se stihne odpařit myslíte? Jak to správnšě provést? Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Jistota je v tom,že při zavřených dveřích v kuchyni odsavač fungovat nebude.Do kuchyně je potřeba množství odsávaného vzduchu nahradit přívodem stejného množství odjinud.

JABRAKA

krtek6
hodnocení

0x

Na trubku 100mm otvor 100mm...drobný niance ti stejně ojebe vykružovák nebo to došmrdláš sám..pěnit nic...zpevná klapka z venkovní strany jako krytka.. a ano mírný spád by měla být hlavně kvůli zimě...

mimon
hodnocení

Jakože vůbec žádné těsnění kolem trubky? Nebude tam táhnout? Ani silikon?
krtek6

Vrtal jsem nedávno ventilační díru do stěny garáže...skrz 35cm tvárnici...koupil jsem si vykružovák 75mm, který jsem měl původně jen na elektro krabičky, ale hodil se i s prodloužením na tuhle práci. A HT trubka DN75mm mi tam vlezla uplně přesně. Pak jsem ji jen zaklapl z obou stran klasickou kulatou plastovou mřížkou o stejném průměru. Padlo to tam jak prdel na hrnec. Bez lepidla, bez pěny. Kladivem jsem to jen musel ještě doštělovat, aby byla trubka zároveň se stěnou...takže asi tak..

hodnocení

0x

A MÍSTO TÉ ODPADNÍ TRUBKY VZDUCHOTECHNICKOU 100 mm! dÍRU VYVRTÁVÁM VRTÁKEM PO OBVODU, ŽÁDNÝ VYKRUŽOVÁK. vĚTŠÍ DUTINY PO OBVODĚ ZAPĚNIT,DOOMÍTAT

mimon
hodnocení

No to bych to vrtal půl dne, to raději investuji do toho vykružováku :)

Je to práce na max 2 hodiny! jestli při tom koukáte na fotbal,vemte si na to rovnou dovolenou :)

makk
hodnocení

0x

Pokud tam chete dát odpadní trubku, tak ta má DN 110. VZT potrubí (spiro) má DN 100, ale DN je světlost, takže v případě VZT potrubí teoreticky stačí nějakých 105mm, prakticky je těch 125mm optimální. Nic nezkazíte, když to vyspádujete směrem ven, případný kondenzát vám poteče po fasádě, ale pořád lepší, než když poteče do kuchyně. Zpětná klapka by tam být měla a to skutečně funkční (zdaleka ne každá dobře funguje). Je to možné řešit i samočinnou žaluzií na fasádě. Jestli to digestoř "utlačí", to záleží na tom, jakou si vyberete (počítejte na tu klapku tak 20-30Pa).

Ovšem těch 30Pa nepřefoukne vítr 30 km/h (ani bez klapky) ..

mimon
Jakože když bude foukat tak to digestoř nepřetlačí? Tak co tam mám dát? :-D Jen mřížku? To mě bude digestoří foukat do kuchyně ne?
Koukám co člověk to názor, do budu muset vybrat :-D

Běžné digestoře fungují za bezvětří. A to je v přízemí docela často. Panelákové centrální odsavače měly 200Pa při plném průtoku. jenže taková digestoř by byla buď šíleně hlučná nebo šíleně drahá. Nebo obojí.

makk

ra252@: Nemyslím externí tlak 30Pa, ale plus 30Pa na tu klapku. Tedy pokud má trasa třeba 120Pa bez klapky, tak s klapkou 150Pa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]