Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymena topeni za meď

Od: topeni odpovědí: 22 změna:
Zdravím, mam v koupeném domě cca 25 let staré železné topení. Zavolal jsem si topenáře, kterého znam a chtěl po něm upravit pár radiátorů a dotahl pár trubek k žebř. radiatorům. Ten mi ale řekl, ze je to na nic, že mi ty spoje za pár let proreznou. Poradil komplet nové topení. Ano, nelíbí se mi žel. trubky ale zase jsem chtěl zachovat funknční topení, vyměnit radiatory a také ušetřit.
Co myslíte? je to opravdu, tak špatné, dopojit méď na železo, nevydrží to? nejsem v tomhle znalý. Nové topení mi potáhnou stropem ve sklepě, takze si udelaji jen díry pro trubky a 2 stoupačky nahoru.
Vim, ze nikdo z vas nepozná stav topení takhle přes příspěvek... Ja jsem také za nové topení, ale dávat cca 200 tisic za nove...kdyz tamto funguje... diky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

7x

Já mám doma topení v železe, šroubovaný, nic svařovaný 60 let a není jediný důvod to předělávat.

Co jezdím po zákazníkách, tak jsou i rozvody daleko starší a v pořádku.

Když jsme jezdili vyhledávat úniky vody i z topení, tak si nepamatuju, že by někde byla dirka v železných rozvodech, spíš byly úniky ve šroubeních a ve ventilech.

U měděných rozvodů byly chyby častější, špatně zaletovaný spoje a něco někde zabetonovaný v betonu a tak trubky nemohly dilatovat a časem to povolilo v letování, a to je používání mědi na topení ralativně mladé, tak 30 let.

Napojení mědi na železo se stejně dělá závitama, tak není důvod tam hledat nějaký problém, pokud ten topenář umí pořádně pakovat závity.

Z hlediska funkcnosti zcela jiste ano. Pokud trubka neprorezne, tak je zivotnost vysoka. Zde bych spis resil estetickou stranku veci a zaroven rozkopany barák

hodnocení

7x

Nelze to říct obecně.

Pokud je železné potrubí v dobrém stavu (a viděl jsem trubky po 40 letech ve stavu "jako nové"), není důvod vše předělávat.

Pokud se jednalo o permanentně zavzdušněný systém, nebo často vypouštěný a napouštěný, mohlo by to být opačně.

Pro zajímavost...viděl jsem i velkou soustavu parního topení (ano, je to trochu jiné), která fungovala v původním stavu 60 let a nejsem si zcela jist, ale je možné, že funguje stále i po dalších 30 letech).

Na vodovodním, potrubí jsem v roce 2000 viděl 70 let starou domácí vodárnu, která byla funční a v původním stavu...

Je potřeba zhodnotit individuálně a konkrétně.

zaseja

Pokud to někde neslzí, tam dochází k pomalé korozi, a pokud se pořád nedopouští čerstvá voda, odkud se tam zase uvolňuje nový kyslík, tak to zevnitř nerezaví.

hodnocení

5x

Určitě technicky nehrozí nic, ve spojitosti typu potrubí. Již desítky let mám topení v železe, mědi, i PPR. Za ty roky nebyl žádný problém, že voda teče v jiném materiálu.

To, že děláte rekonstrukci, asi bych předělal všechny trubky do Cu, a skrýt do zdi, podlahy a podobně. Páč finance na topení, nejsou v rekonstrukci to největší.

hodnocení

3x
Ja bych to udelal komplet. Nejhorsi je to vydrazkovat a udelat prurazy. Pak uz to fici.

topeni
hodnocení

jeste dodam, ze duvod, proc mi to doporucil je, ze mam barak celkem rozbourany, koupelny az na cihly,... nova el., takze to mam udelat rovnou, ať mám klid. Jinak je to samozrejme moje rozhodnutí, udělá, to co si rozhodnu.
zaseja

Důvod je ten, že si na tobě chce vydělat

Není nadto hned vedet a zhodnotit. Druhy pohled může byt ten, že pokud je barák rozkopaný tak je vše jednodušší a ve finále levnější. Ale to my těžko z tohoto popisu posoudime.

olinl
hodnocení

0x

Pokud to bylo původně na samotíž, nechal bych to tak jak je. Ve "větších" trubkách i radiátorech se udrží delší dobu teplá voda, u nezatepleného domu výhoda. Silné trubky estetikou moc nevinikají a občas někde i překáží při úklidu. Za mě nechat.

kenav
Jaký je důvod napojovat železo mědi či obracene?
zaseja

Třeba ten, že dnešní topenáři už neumějí dělat se železem?

Zase fyzika : rovnako dlho, ako sa v tych hrubych rurach tepla voda udrzi, sa to aj nahrieva. Nehovoriac o tepelnych stratach kvoli vacsiemu povrchu hrubej rury.

Zaseja- to píšete o sobě? pak ano, pak máte asi pravdu páč sám sebe znáte nejlíp!

Jinak topenáři co znám a není jich málo, udělají a UMÍ všechny materiály na topení-železo, měď i plast!

zaseja
Ano, sám sebe znám nejlíp, ale taky znám dnešní topenáře, když někdo chce něco do železa, tak se jim do toho nechce, pak nemají autogen a i kdyby, tak se s ním nechtějí tahat, elektrikou to vařit neumějí a o dělání závitových rozvodů ani nemluvím, to je moc pracný.Oni ani nechtějí a nebo neumí přetěsnit litinový radiátory, radši zákazníky ukecávají na nové lehké RADIKY, takže neboj, znám je a pokud jim není víc, jak 40, tak už to opravdu asi neumí.

zaseja: neházejte nás všechny do jednoho pytle, mě ještě 40 nebylo a litinu sem přetěsnoval nedávno. Dokonce i s železem umím, jak švajcem tak i závit. Proč to hromadu topenářů nechce dělat je taky ten, že se to nikomu nechce platit. Víte jak douho trvá přetěsnit jeden desetičlánkovej radiátor? Myslím kompletně tedy rozdělat očistit přetěsnit odtlakovat pověsit a dopojit. A to nemluvím o tom, že aby to vypadalo tak většinou i nechat nalakovat

Já musím souhlasit s panem Zaseja.Ted jsem měl za poslední 1,5 rok díky vyméně starého kotel za KK a výměně 2 těles zkušeností s "umělci řemesla instaltérského" dost a dost...Mám vše v "železe" a to bylo utrpění.Autogen nemá opravdu nikdo,samej spěch,všechno starý na hovno a nejlepší by bylo vše udělat nový,rychle a za draho...

Nakonec jsme sehnal starého pana topenáře v důchodu byl jsem mu k ruce a ono to vše najedno šlo a vůbec nic nebyl problém..

zaseja

pcmane, ja tady taky nemám v úmyslu rozpoutat debatu topenářů, jenom jsem odpověděl na dotaz a jednou zareagoval na zedníka, to úplně stačí a tím končím, to už s dotazem nesouvisí.

A jak vidim, tak jana222 to pochopil.

neříkam že někteří takoví nejsou a je jich dost, ale i normální topenář se dnes najde mějte se

olinl

peter-to teplo stejně zůstane "v domě", ztráty v železe bych tím pádem neřešil. Sám mám v bytě silné roury a jsem za ně rád. Ten celý systém topení kazí jen nový plechový radiátor typu Korado Klasik deskový, který tam dal původní majitel a ten stejně co nejdříve vyhodím a dám tam starý dobrý článkový ocelový radiátor, ve kterém se udrží delší dobu teplá voda a navíc je možnost použití samotížného systému, který nepotřebuje čerpadlo/elektriku (kotel je zde níž než patro). Nevím sice co bude zítra nebo za pět let, ale připravené to být může pro kohokoli, nehledě na to, že s oběhovým čerpadlem to funguje také. Původní ocelové článkové radiátory jsou zde v domě již od roku cca 1970 a měnily se nedávno tři, protože byly nevhodně zespodu uchyceny ocelovým profilem tvaru T přímo pod spojem dvou článků sešroubovaných k sobě. Váha udělala své. Měd se pájí rychleji oproti svařování železa a deskové radiátory jsou lehčí, takže chápu ty, co si s tím nemají chuť "hrát" a tahat se s osmdesátikilovými článkovými radiátory.

Co si budem nalhavat. V dnesni dobe misto aby se poctive pripojovalo, tak se vsude cpou nerezove vlnovce. Coz zvladne i cvicena opice

jenda22
hodnocení

0x

Dobrý topenář. poohlédněte se po jiném, protože z tohodle nekouká nic dobrého !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]