Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zrušit bazén?

Od: mh odpovědí: 22 změna:

Starost o bazén je pro nás již v našem věku přítěží a ani jej už nevyužijeme. Zcela jej zrušit, tzn. zlikvidovat, jde o funkční plastový zapuštěný bazén starý 20 let, obsah 19 m3, hloubka 1,20 m, šířka 3,20 m, délka 6 m, se nám zdá být škoda. Nejlépe by bylo jej vyřadit z provozu tak, aby se dal v budoucnu znovu zprovoznit (není to ale podmínka). Lze to vůbec? Kdybychom ho vypustili tak by se prý stěny pod tlakem okolní země zbortily. Kdyby zůstal naplněný do poloviny, zase se voda v něm bude kazit. Myslím, že tento problém potkal, vzhledem k tomu, že jsme bazénový národ, více lidí. Děkuji za rady a nápady.

Jak zrušit bazén?
Jak zrušit bazén? #2

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Zkusil bych zjistit možnost samočištění s pomocí rostin.

Na půlce bazenu vysadit rostliny, nějakou tu rybičku.

Bazén by se čistil sám, byl by třeba i větší ozdobou a nemusel by se bourat.

Ono to není zas tak dokonalé samočištění a práce kolem toho kupa.

mate59
hodnocení

2x

Uplně stejný bazén máme taky,jen je větší a tvar osmičky.Asi 15 roků ho nepoužíváme,je uplně vypuštěný,hyzdí zahradu.Vnitřní folie se časem shrnula,vítr ji pak roztrhal,zůstali obvodové plechy a za nimi je asi cihlová obezdívka.Stěny se nezbortili,Takže zborcení bych se neobával.Čas a mech se podepisuje i na těch betonových dlaždicích,začínají se rozpadat.Necháme to tak napospas,řešení likvidace nemáme.

asd1
hodnocení

2x

Zasypat pískem a nahoru dlažbu nebo kvalitní folii a hlínu = trávník, záhon, skalka... Šel by tam udělat i přístřešek..

Celý hlínou by šlo taky, ale víc si sedá a když by se obnovoval tak vyházet písek jde líp než hlínu.

jm
hodnocení

1x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @hejkal z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Omlouvám se, trefil jsem prstem na nesprávné místo!
Příspěvek byl v pořádku a zněl :
Vypustit, zakrýt pochozí konstrukcí.
No, takže tvrdíte, že toto - "Kdybychom ho vypustili tak by se prý stěny pod tlakem okolní země zbortily. Kdyby zůstal naplněný do poloviny, zase se voda v něm bude kazit. " nehrozí? Já to nevím, jen mě to zajímá...*nevi*

hodnocení

1x

Vypustit, vložit EPS 100Z, zasypat pískem. Zakrýt dlažbou.

spu

Nebyla by lepší hlína? Víte, zaházet to odpadem se mi nezdá zrovna moudré. Třeba tam za pár let budou chtít záhony .

spu, písek je odpad? Klidně i hlínou.

hodnocení

0x

Tato otázka mne docela zajímá a jsem zvědavá, jak to vyřešíte. Máme podobný zapuštěný bazén, ale stále ho opravdu hodně využívám. Ale jenom já, děda v tom nemá zálibu. Sama si udržuji vodu v čistotě, ale zazimování a jarní zprovoznění pomáhá manželovi syn. Ve věku jednasedmdesát již mne do budoucna tento problém také napadl, ale prozatím to není aktuální. Přeji vám dobré řešení, které si pak ráda přečtu. :)

sirokko
hodnocení

0x

Já bych se na vašem místě zeptal " bazénářů".

S označením našeho národa jako bazénového, který ve valné většině za bazén považuje kdejakou plastovou káď na ryby, bych byl opatrný.

Podle mě má bazén mít parametry vybetonované nádrže.

hodnocení

0x

Hloubka 1,2 m bazénu se domnívám není z hlediska zemního tlaku tak významná. Radím vypustit a nechat tak

mh
hodnocení

To co jsme doposud zjistili "jak odstavit bazén a ne úplně jej zlikvidovat" je toto:

- upustit vodu v bazénu pod skimmer a zakrytovat specielní silnou plachtou, která se musí ukotvit do okolní dlažby - bazén vypustit a čekat co to udělá, v případě zborcení stěn jej rozřezat a zlikvidovat - není řešení, bazén je závazek do konce jeho životnosti

Jestli se v něm ponechá voda a nebude se měnit tak bude, dle nás, zapáchat a hnít. Je divné, že toto ještě nikdo nevyřešil a nepřišel s něčím na trh nebo s nabídkou služby údržby odstaveného "zakonzervovaného" bazénu.

mh, zkuste mi sdělit, proč by se měl zbortit, když je určitě obetonovaný. Přemýšlel jste o zasypání něčím vhodným?

Ale vždyť jsme vám už řešení dodali, tak nad čím zázračným pořád přemítáte? Až to odstavíte, tak budete řešit aby tam nikdo nespadl a tady je už krůček k tomu to celé vybagrovat a zasypat zeminou, protože tím nicneděláním to za pár let bude na likvidaci. Tak bohužel dopadají odstavené bazény.

Žádám o uzavření tématu.

mh
hodnocení

Obetonovaný a zateplený deskami je. Ale vztlak okolní zeminy se může prý projevit. Kdyby byl celý jenom betonový tak by vypustit šel. Dnes to potvrdila opět firma co 25 let tyto bazény instaluje. Prý to nejde. Samotný plast u vypuštěné vody by prý ani nedržel tvar vlivem přehřátí.
joudic*
na vysce jeden metr? ale jdete

Když bazén vypustíte, zasypete pískem, či zeminou, tak odkud kam bude jaký tlak působit?

Tak ho nechte napuštěný a dejte na něj dekl.

mate59

Ani po 15 letech od posledního vypuštění žádné borcení ani boční vztlaky nebadat,1,2 m hloubka.

Mh -jaký bude rozdíl mezi vodou a když to zasypete pískem, zeminou bez kamenu a překryjete něčím pochozím?

osobně bych jej "vystlal" geotextilií, zasypal pískem nebo hlinitopísčitou zeminou bez kamenů .

Chápu, že majitel má k bazénu citový vztah ale když je mu nyní 20 let, tak po třiceti letech až se někdo bude rozhodovat o zprovoznění zjistí, že vše je vyžilé, rezavé,zborcené tak nějak se nevyplatí do toho investovat, tak vše zbourá, zasype, nebo dá komplet nový bazén i s novou technologií. Akle to už nemusí být dosavadní majitel.

Je to stejné, jako jezdit 20 let na kole a pak ho dát na 10 let do sklepa, až ho někdo cizí při generálním úklidu vyhodí. Je to kruté ale je to tak

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]