Dobrý den, máme v dvoupatrovém domě El. Kotel protherm rejnok 9kw. Potřebuji jako lajkovi vysvětlit zda mám nastaveno dobře. Termostatická hlavice na topení mám na číslo 5. Vytapime do doby než bude výměník pouze druhé patro dočasně a to 2 hodiny ddenně před spaním - mám nastaveno na termostatu. Zkoušela jsem variantu pouze jedné zapnuté spirály na kotli a prostě se to nevytopi, kotel se trochu zahřeje a za chvíli vypne aniž by topil do stupňů navolenych na termostatu. Druhá varianta jsou dvě zapnuté spirály, v tom případě je topeni vlažný,, nebo takovy teplejší ale za ty dve hodiny se to nevytopi aby tam bylo teplo, takže bych místo dvou hodin musela topit třeba 4h. A pak poslední varianta tu testuju už pár dní ale nevím zda neškodím kotli je že mám zapnuté všechny tři spirály kotel jede na těch cca 60 stupňů někdy jede třeba jen hodinu a vypne se přitom ty stupně co má nastavené nedotopil, ani ty dvě co mám nastavené na termostatu - typuju že má nějakou pojistku aby se neprehral, výstrahu žádnou nehlásí. A dá si jakoby pauzu pár minut a pak třeba ještě půl hodky topí a někdy už nezačne topit. Takže já se ptám, je to normální, že se mi kotel vypíná a jakože ignoruje že má podle termostatu topit 2 hodiny, nebo dotopit teplotu kterou má nastavenou, aby se neničí na plný výkon. A zda je lepší topit na třeba dvě spirály delší čas,, než na 3 spirály kratší čas, samozřejmě kvůli spotřebě. Doufám že mě chápe někdo, chtěla jsem to napsat aspoň trošku logicky a potřebuji nějakou odpověď,, když to řeknu jak pro blba ☺
V podstatě to bude dost podobné. Pouze na plný výkon se dříve ohřeje otopná voda na nastavenou výstupní teplotu ale akumulace tepla ve stěnách neproběhne tak rychle a kotel dříve zapne pro snížení teploty v místnosti. 60°C je zbytečně moc a zvlášť u elektrického kotle.
Co popisujete je nejspíš nějaká chyba v nastavení v kotli nebo nějaká jiná. Na 1 spirálu kotel bude topit tak dlouho, dokud nestoupne teplota v místnosti na nastavenou hodnotu a kotel vypne, nebo teplota v kotli překročí nastavenou max. teplotu otopné vody ( 60°C) a vypne. Nechejte hlavice naplno a pouze tam, kde by se místnost přetápěla o 1 polohu uberte.
Pokud je kotel na1. stupeň výkonu (3kW) vlažný a hned vypíná, je to závada. Měl by prakticky podle tepelných ztrát jet pořád podle HDO.
Řekl bych, že problém je v této větě - "Vytapime ... 2 hodiny ddenně" Chápu to tak, že je kotel celý den vyplý, teplota klesne na třeba 17° a Vy po kotli chcete, aby za dvě hodiny vytopil při devíti kW na třeba 22°? Chudák kotel, si mákne.
Osobně bych topil na všechny topné spirály, bude dříve teplo a topné spirály budou zatěžovány stejně/rovnoměrně (ta rovnoměrnost platí i pro spínací relátka na desce elektroniky v kotli) a mám za to, že elektronika stejně pouští spirály postupně podle potřeby i když se nastaví režim "třech spirál". Jinak při velkém mrazu si myslím, že by to dvě spirály neutáhly. Termostatické hlavice nastavit podle potřeby tepla v místnosti-kde se nemusí tolik topit, tak na hlavici ubrat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.