Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Mám nově nainstalovaný kotel Protherm Ray 12 KE (cca 2 měsíce), doposud naprosto v pořádku.
Nyní se mi zdá, že extrémě pomalu nahřívá vodu do radiátorů (nastaveno na 50°C na výstupu, když sepne termostat, tak např. z počátečních 30°C na těch 50°C to trvá 45 minut!). Místnosti jsou vyhřáté na 21°C, radiátory 1 x 2 kW, 2 x 1,5 kw, 2 x 0,6 kW, rozvody k topení na stěně v interiéru, zatepleno, obytná plocha cca 60 m2.
Do teďka to byly odhadem řádově jednotky minut.
Nevíte, co může být špatně?
Spotřebu kontroluji denně ve stejný čas, a je mírně vyšší (ale to může být samozřejmě horším počasím), každopádně odběr proudu je, kotel jede. Na displeji se taky ukazuje plamínek, že jede kotel na plno. Ale jakoby energii nepředal otopné vodě, nebo fakt nevím...
V pondělí volám na servisní oddělení Protherm, ale rád bych slyšel názory jiných.
Děkuji předem.
Kotel má dvě topné spirály po 6kW; buď je jedna z nich vadná nebo nefunguje správně spínání jednotlivých výkonových stupňů...kotel má stupně 2,4,6,8,10 a 12kW. Je to v záruce, servis vyřeší,
Spotřeba bude i v tom případě +- stejná, kotel hřeje na menší výkon delší dobu;.
Měl byste vidět okamžitý výkon...dioda kW. Kolik ukazuje? Hodnota se mění?
Ještě mě napadá jedno. Není nastaven malý výkon kotle "někým"? Jinak nastavte třeba na nějaký čas maximum 12kW..
Nastavení výkonu kotle v kW MODE / OK
Stlačením tlačítka MODE/OK ve stavu zobrazení okamžitého výkonu kotle přejdete na nastavení výkonu kotle. Tento stav je indikován blikáním diody kW na ovládacím panelu kotle. Pomocí tlačítek (+) a (-) nastavte požadovaný výkon kotle v kW. Rozsah nastavení výkonu je závislý na typu kotle (maximálním výkonu kotle). Stlačením tlačítka MODE/OK uložíte nastavenou hodnotu výkonu kotle – dioda bar přestane blikat.
U verze 12 KE není dioda kW. Je tam ukazatel plamínek a 6 čárek/stupnice (předpokládám pro 2,4,6,8,10,12, jak jste zmínil). Je to na plno, tedy 6 čárek svítí.
A ano, opravdu to vypadá, že topí dvakrát tak dlouho, ale na poloviční výkon... spotřeba tedy srovnatelná.
Nevšiml jsem si, že by se hodnota měnila. Ale nesleduji to celou dobu.
Snad to servis vyřeší...
Máte i čidlo venkovní teploty? Nebo jen termostat v bytě? Signalizace bude 6 čárek, ale spirála (NEBO JEJÍ "SPÍNAČ") může být vadný...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.