Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota OT u TČ

Od: pejpar odpovědí: 45 změna:
Dobrý večer. Lidé dobří s tepelnými čerpadly v domech, prosím vás...
Kdo máte TČ v kombinaci s radiátory, na kolik máte nastavenou teplotu otopné vody?
Máme starý dům, zdi 50, zatím nezateplen. Ale, nejsem schopen dosáhnout teploty v referenční místnosti 21,5°! Až teď těch pár dní co je venku k nule. S velkou námahou a po velmi dlouhé době dosáhnu 21°, což je prostě maximum. Dál se to ani nehne i když topení jede neustále! Ano, zdá se půl stupeň jako blbost, ale mě spíš zaráží že s tím má topení takový problém. Co kdybychom chtěli 23 stupňů, být více zhýčkaní :D
Posunul jsem ekvitermu trochu nahoru a teď momentálně při 3 stupních venku mi jde do radiátorů voda o teplotě 53,8 stupňů. To 54 stupňů nestačí pro vytopení na myslím skromných 21,5°? Termohlavy jsem měnil všechny minulý týden abych měl jistotu že jsou funkční. Na kolik to máte prosím vy? Děkuji.

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Aktuálně si naše TČ v systému s radiátory vystačí s ustálenou teplotou topné vody 39-41stC. Teplota v referenční místnosti 22,5stC.
Je mi zcela jasné, kde je u Vás chyba. Budete si divit, ale TČ zato nemůže. Vaše topná soustava není navržena jako středněteplotní, ale jako vysokoteplotní. Nikdo se Vám při prodeji TČ ani nesnažil říct vše potřebné a jen Vám prodal TČ.
Takto se TČ nekupuje a neprovozuje.
Jednak jste na samé hranici použitelnosti TČ a při nižších venkovních teplotách budete "v loji" a jednak TČ provozujete zbytečně neekonomicky.
P.S.: Rozdíl mezi teplotou topné a vratné vody by u TČ měl být cca 5-7stC.
doplněno 25.11.21 21:36: P.P.S. Teplota topné vody je až příliš vysoká, TČ pracuje správně, ale bylo by potřeba buď dům kvalitně zateplit, nebo vyměnit všechny radiátory za podstatně větší (přepočítané na teplotní spád 50/45).

hodnocení

1x

Zkusím ještě bod po bodu sesumarizovat:
- pokud máte nastaveno oběhové čerpadlo na rychlost 1- na 98% máte nedostatečný průtok vody systémem. Tj doporučuji nastavit okamžitě na 3 a zároveň zkontrolovat a vyčistit filtr. U nových systémů by měl být ideálně magnetický filtr - máte radiátory tj lze předpokádat, že bude nějaký rez v systému. Jaký je materiát potrubí nevíme. Tímto zvýšením průtoku můžete zvýšit výkon radiátorů až o 50% a o to jde.
- sundat všechny termohlavice a zkontrolovat vnitřní nastavení průtoku. Pokud jsu to Heimeiery tak je rozah nastavení 1 až 6. Pro nejvzdálenější radiátory by mělo být nastaveno 6 a čím blíže k čerpadlu, tak by měly být menší čísla - 5 nebo 3 až 4
- pokud máte možnost změřit teplotu výstupní a vracečku do tepelného čerpadla, tak zkontrolujte. Ideální by nyní byl rozsah 4- 6°C / to souhlasí s cca Marticakl doporučením 5 - 7°C což by bylo pro max výkon, který nyní ale ještě není/. Pokud vyjde např hodnota 5°C rozdílu, tak pokud jsou radiátory správně nadimenzované, tak shodný rozdíl by měl být na každém radiátoru. Pokud je tam méně - tak radiátor přiškrtit / tj nastavit menší čísílko/ a naopak. Tím nastavíme cca správné průtoky jednotlivými radiátory
- nechat systém pořád bez termohlavic topit a případně upravit ekvitermní křivku - po výše uvedených úpravách by systém měl začít více topit a předpokádám, že křivka by se mohla nastavit níže. Nyní nechat systém ustálit- dle konstrukce domu to může být i 24 hodin a zkontrolovat teploty v místnostech. Kde je vysoká teplota tak tam ještě mírně přškrtit. Pokud máte termostat v referenční místnosti, tak tam by mělo být mírně nejchladněji.
- následně definitivně doladit ekvitermní křivku aby se dotopila místnost s termostatem a v ostatních místnostech osadit termohlavice
- neznáme ani typ TČ ani výkon, ani ... ale může být i únik chladiva- pak by místo úniku bylo mastné a výkon TČ rapidně padá doů a v tuto dobu bude venkovní výměník intenzivně namrzat. On kolem 0°C namrzat bude i tak, ale při úniku je to mírně neravidelné a intenzivnější- ale to je již na chlaďaře. Dále může být i fakt, že nemáte provedenou izolaci a TČ je navrženo na tento cílový stav a tudíž nyní je poddimenzované a nestíhá. To samé ale platí i rpo radiátory, které jsou pro nynější vyšší TZ poddimenzované a vyžadují vyšší teplotu náběhové vody, což na druhou stranu zase víc škrtí výkon tepelného čerpadla.

A ještě jednu poznámku - topit 24 hodin denně. Pokud budete topit přerušovaně, tak si zkracujete dobu provozu a při steném požadavku tepelné práce za 24 hodin se zvyšuje požadoovaný topný výkon a nic se neušetří...ba naopak - spotřeba elektřiny stoupne.

Ivane 5-7°C teplotní diference topná/zpětná je dosažitelné v pohodě i teď (viz. data TČ ze včerejšího dne-průmerná venkovní teplota cca +2°C). To je ustálený stav teplot přesně 6h po zapnutí vytápení.

V tomto případě by delší časový úsek vytápění rozhodně pomohl, ale pokud je TČ správně dimenzované, nemělo by to být při těchto venkovních teplotách ještě nutné.

TČ od kterého vkládám údaje je dimenzováno na 120% TZ objektu a bez problémů stačí v těchto vekovních teplotách topit 12h denně. Ano, pokud je venku -10°C čí jeetě méně, potom už jsem také topil i 14-16h. Maximum co si za minulý rok pamatuji bylo asi 18h a to byl Silvestr.

Teplota OT u TČ
Doba taky zalezi na zpusobu zapojeni, typu cerpadla. Nepletl bych vse do jednoho pytle.

honzas: Ano jistě, ale o to se ani nesnažím:) Takže doplním, že TČ mám zapojené přímo z hydroboxu na rozdělovač, bez jakékoliv akumulační nádoby, TČ vzduch voda-invertor. Ať to tedy zpřehledním. Ale opakuji se, protože to už jsem zde psal (byť chápu, že ne každý čte všechnu historii a všechna vlákna).

Těch 5- 7°C delta T se doporučuje pro plný výkon jednotky a nyní by ještě na plný výkon běžet neměla, tj jsem zmiňoval mírně menší delta T . Ale to se bavíme o 5-7 vers 4- 6, ale z popisu tazatele cítím, že rozdíl je 25°C a to je VELKÝ rozdíl. Některé jednotky mohou mít též čerpadlo s proměnlivým průtokem a zde je toto doporučení opět trochu mimo, ale to se již zabýváme akademickými hodnotami.
Při delším chodu TČ dojde ke snížení požadovaného topného výkonu a tudíž frekvence kompresoru. V ten moment se potrubí, výměníky dostanou do situace, že jsou až předimenzované a to se pozitivně projeví na účinnosti- topném faktoru tj nžší spotřeba elektřiny.

TČ od kterého vkládám údaje je dimenzováno na 120% TZ objektu... to je podle mého názoru předimenzované TČ. Což má samozřejmě své pro i proti. Pro - větší doba provozu na nízký výkon- frekvenci kompresoru, nižší požadavek na pomocný dotop, rychlost zátopu,... Proti - vyšší investice, možná nutnost vyššího jističe, při nízkém odběru bude docházet k častějšímu vypnutí kompresoru / kvůli oleji je nutná určitá min frekvence kompresoru/. Ale hlavní minus je ta investice.

Ne, je to trochu jinak. Mitsubishi Zubadan se s nižším výkonem nedělá. I při vyšších teplotách nastává stav on-off velmi zřídka (logicky také topím třeba jen 4h denně (dům nevychladá).

P.S.: Cenový rozdíl v nabídce na TČ 11kW a 8kW byl pokud si dobře pamatuji asi 20tis Kč.. Směrem dolů k nižšímu výkonu to nebylo při požadavku na Zubadan možné, Ecodan by byl o něce levnější, ale ten jsem nechtěl.

Těch 120% TZ reálně předimenzované není, bude to spíše 100%, protože rozhodně větráme více, než je uvažováno ve výpočtu TZ.

Příkon 3 fázového TČ v tomto výkonu je max. 2,4kW..což na fázi je směšné a téměř zanedbatelné.

V radiátorech má instalovaný výkon 10kW. V tomto kontextu (a po potvrzení praxí) je prakticky dosažen "rovnovážný a ideální stav".

Jinak žádný dotop, žádná bivalence...není potřeba..nula.

Ale jinak souhlasím a další názory nerozporuji.

pejpar
hodnocení

Topíme již někdy od září/října a topení jelo v pohodě na nastavených 21,5. Toto je problém až posledního týdne, kdy je venku k nule. Servis jsem tu měl v červnu, takže TČ by mělo být v pohodě. Filtr čistil, měnil odvzdušňováky, nic jiného nedělal a neříkal.
Dnes ráno jsem tedy zvýšil rychlost čerpadla na rychlost 2. Ve třech hlavních místnostech sundal hlavy a všude bylo nastaveno na 2. Dal jsem tedy zatím 6. Zpátečky jsou otevřeny. Elvitermu jsem hodil zatím na střed. Nyní jsou zpátečky těchto tří těles horké. A průtok vody už nedělá takový "bordel" jako předtím, takže to bylo opravdu privřeno pod hlavami.
Teď jak říkáte asi bude chvíli trvat než se změny projeví, uvidím zítra. Nyní mám v ref. m. 21,4 :)
Ale leze to hooodně pomalu. Jinak systém samozřejmě nevypínám. Akumulačka se dotápí celý den jak je třeba. Termostatem vypínám jen oběh, když není potřeba.
Aktuálně venku 3, voda do systému 50,8. Vrací se 46,4. Průtok mám 35l/min.
Zatím všem děkuji a uvidím zítra, popř. večer, vypadá to že už to něco dělá :)

Ano, to už vypadá podstatně lépe.

Výkon topných těles se zvedne a s nějakým rozumných časovým odstupem se to zlepšení musí projevit.

@pejpar - toto jsem předpokládal. Nebuďte netrpělivý protože vytápění TČ má určité specifikum v tom , že není příliš velká výkonová rezerva pro "rychlé" zatopení. Nyní je třeba aby se od vzduchu ohřály stěny a tento stav stabilizoval. Průtok , ev delta T vypadá dobře. Pozor na jednu věc - píšete, že jste otevřel z nastavení 2 na 6 pro 3 radiátory. Tím jste zvýšil průtok, ale na těchto 3 radiátorech. Tím jste trochu "ukradl" vodu zbylým radiátorům a tudíž bude nutné i tyto radiátory, ev jejich ventily otevřít. Následné zaregulování - viz výše v mé odpovědi. Daší specifikum nynějšího stavu je fakt, že namrzání venkovního výměníku / výparníku/ je v současné době velice intenzivní / sací teplota je podnulová, ale ve vzduchu je ještě hodně vody. Jakmile se ještě více ochladí voda vymrzne na břízkách / a také TČ/ a tím jí je ve vzduchu méně a negativní vliv namrzání se sníží/.

POZN - Aktuálně venku 3, voda do systému 50,8. Vrací se 46,4. Průtok mám 35l/min - pokud je v systému voda a budeme věřit těmto údajům, tak toný výkon je 10,75 kW. Což by znamenalo TZ pro - 15°C cca dvojnásobek- tj 21,5 kW. To je až "strašidelná" hodnota pro std RD. Samozřejmě momentálně dochází k akceleraci teploty stavební konstrukce, tj tyto hodnoty by bylo dobré zkontrolovat po ustálení stavu, ale vypadá to, že doplnění tepelných izolací bude velmi žádoucí.
Ivane přesně tak, podepisuji, palec nahoru. Orel končí .
26.11.21 20:07
Howg

hodnocení

0x

I když ti každý napíše teplotu otopný vody, stejně ti to vůbec nic neřekne. Tudy cesta nevede.

Nevede.
Systém totiž nikdo nepočítal, předchozí majitel si "zjednodušil" práci a tak to teď "funguje".
TČ není houska na krámě, vyžaduje výpočty, návrhy a dost přemýšlení.

Nepočítal, to si taky myslím. Jen se vyhodil starý uhelný kotel a místo něho se dalo TČ. A ejhle, ono to nefunguje. Zcela logicky to nefunguje, když se předtím topilo třeba na 80.

Funguje.., ale s mizerným COP (SCOP) a za předpokladu teploty bivalence 0stC.
Ale to je prostě evergreen, opakující se na fórech o TČ dnes a denně.

Tedy to funguje blbě. Jako tady.

Aktuálně TČ na 100% výkonu, COP 2,15 místo možných 3,2 i více.
Tazatel dům takto koupil, ale předchozí majitel byl jelito. Náprava chyby ovšem bude stát pár desítek tisíc Kč.

hodnocení

0x
My sme mali 46°C. Pri -15°C vonku. Snažil som sa to stlačiť nižšie, ale neprešlo to.
Ale to je jedno.
Problém s termohlavicami by ste mali skôr opačný - nevypínali by.
Máte buď problém s veľkosťou radiátorov alebo prietokom (spodná časť radiátorov príliš studená). Vzhľadom k tomu, že ešte ani poriadne nemrzlo, buď s tým niečo urobte alebo si pripravte fakt teplé oblečenie a dosť dreva do krboviek.
Aký teplotný spád Vám spočítal projektant ZTI? Dodržala montážna firma projekt? Neosadili Vám príliš malé radiátory?
pejar
hodnocení

No, my ten dům v létě koupili už s touto technologií. A dokumentaci k montáži mám, takže to dělala firma, ale co a jak dodrželi nebo ne, to nevím.
Je fakt, že zpátečky radiátorů jsou vlažné oproti vstupu. Co s tím? Špatné ventily? Čerpadlo mám Grundfos a nastaveno na I. stupeň.
A ta rychlost čerpadla je podle mně špatně. Zkuste to relativně nejjednodušší- přepněte oběhové cerpadlo na rychlost 2 nebo ještě lépe na 3. Pokud máte zpátečku studenější , tj snížený prutok, tak dojde k výraznému poklesu topneho výkonu radiátorů. Pak to TČ musí dohanet zvýšenou teplotou náběhové vody což mu snižuje výkon a i účinnost.Po této změně změřit teplotní spad vystup vers zpátečka. Možná ze by to chtělo vycistit filtr.Jako další by to chtělo projít systém a možná hydraulicky zaregulovat. Dalsim bodem by byla kontrola náplně chladiva- ale to uz je na chladaře s vybavením.
Začal by som filtrom + prepnutím obehového čerpadla na vyšší stupeň. Zavolajte si tiež servis, aby urobili údržbu. Radiátory si budete musieť povyvažovať sami. Možno aj vymeniť za väčšie. Začnite kontrolou, či tie so studenými spiatočkami v chladných miestnostiach sú odvzdušnené a či je prednastavenie ventilu prípadne aj na spiatočke naplno otvorené. Ak na niektorých radiátoroch či rebríkoch je spiatočka tak teplá ako prívod, radiátor ide do skratu. Nie je schopný odovzdať všetko teplo a voda sa vracia do výmenníku zbytočne teplá. Tie zoškrtte. Pomôžete tak vzdialenejším radiátorom aj efektivite TČ.

ivan: Ivane nedostatkem chladiva to asi nebude, protože to by TČ nedalo v tomto počasí 54°C..., to evidentně funguje dobře. Pokud jsou zpátečky studené, je cosi podivného s průtokem a po nápravě tohoto problému se situace o něco vylepší, to je pochopitelné. Nicméně je divné, že TČ (a nevíme jaký je to typ) resp. hydrobox nehlásí chybu průtoku. TČ mají obecně velmi vysoké nároky na hmotnostní resp. objemový průtok.

Za prvé se ale hodnota průtoku dá v servisním menu zjistit...a za druhé by TČ mělo hlásit chybu, pokud je průtok nedostatečný.

U našeho 8kW TČ je průtok topné vody cca 22l/min. a to je oběhové čerpadlo na nejnižším možném výkonovém stupni.

@martin - ano je pravda, že pokud dá TČ 54°C tak musí "něco předvést" - proto také tento bod stavím jako poslední
- jednoznačně gro problému je v průtoku - simuloval jsem si tyto stavy a rozdíl ve výkonu topného tělesa byl až cca 50% a tudíž specielně u radiátorů je to zbytečné vyhazování části topné plochy
- u některých TČ není exaktní měření průtoku či tlakové ztráty výměníku či ... a je zde průtokové čidlo sepnuto/ rozepnuto a pak je otázka jeho nastavení ev funkčnosti
_ průtok 22l/min pro 8 kW je krásný a určitě pomůže optimální funkci celého systému a pokud je ještě pro nejnižší výkon čerpadla tak je vidět, že někdo při návrhu věděl a počítal. A to se pak následně za provozu vrací optimálním fungováním systému. Druhý extrém je - proč bych utrácel za projektanta když za stejný peníze mi to "Franta od vedle" fyzicky provede. Ale pak jsou zde podobné dotazy. Tady bych trochu "pokáral" majitele domu, že si neudělal zkoušku topení v září a měl by čas problém řešit do začátku topné sezony. Já to tak dělám každý rok a to je systém již odladěný.

26.11.21 09:44

hodnocení

0x
Mate v te referencni mistnosti hlavici naplno?
pejpar
25.11.21 20:13
hodnocení

Jistě.
Tak si jeste zkontrolujte prutoky. Radiator by nemel mit citelny rozdil teploty pri omacani vrch-spodek. Pokud je spodek citelne chladnejsi, tak je nizky prutok. Aby jste nevytopil mistnost s 54 st. nonstop, tak to leda v pripade velkeho poddimenzovani radiatoru. Ja rozhodne nemam soustavu s nizkym spadem a do topeni mi jde 38 stupnu a 23 v obyvaku.
pejar
hodnocení

To mám omakáno. Jak jsem psal výše, zpátečky jsou ohodně chladnější. Kromě malých těles v předsíni a na WC, ty se prohřejí celé.
Tak co je špatně s průtokem? Mám přidat na oběhovém čerpadlu? Nebo můžou být špatné ty ventily na zpátečkách?
Aj u tělesa v obýváku otevřeného naplno (ref. m.) je zpátečka vlažná - na přívodu neudržím ruku.
Jeste bych zkontroloval jak je nastaveny ventil pod hlavici. Byvaji tam cisla 1-6. A zkonroloval bych ventily na zpatecce jestli jsou otevrene. Kdyz zvednete rychlost na cerpadle, tak nic nezkazite. Vytkousejte, jestli bude nejaka zmena
pejpar
hodnocení

Hned ráno na to vlítnu. U těch ventilů, číslo 1 proti rysce je nejvyšší nebo nejnižší průtok? Díky.
Nejnizsi prutok. Klidne napiste pro predstavu plochu mistnosti a rozmer, typ radiatoru.

pejpar
hodnocení

Chlapi všem vám díky za rady! Dnes celý den v pohodě držím našich 21,5°. Po sepnutí termostatu na 21 stupních se ten půl stupeň během hodinky dotopí.
Teď už budu jen zkoušet posouvat ekviterm dolů kam až to půjde a postupně ladit tělesa. Celý den omakávám zpátečky radiátorů a jsou krásně horké. Na malých tělesech na WC a v předsíni jsem chtěl přivřít zpátečku, byly rozpálené jako blázen, ale jakmile pohnu imbusem tak ventily tečou, tak budu muset regulovat jen ventilem pod hlavicí. Ale zdá se, že to bylo jádro pudla. Nějak tedy nerozumím původnímu nastavení ventilů na minimální průtok. A kdo to proboha paní takto udělal. Krbovky zde nejsou, to musela být hodně otužilá, nedovedu si představit větší mrazy, když jsem teď při nule venku nedosáhl na 21 uvnitř.
Nynější stav - venku 2,7; vstup 48,9; vrací se 42,1; průtok 34l/min.
Odpovědi bych odfajfkoval, ale nejde mi to, asi jen pro registrované. Pak Vám tedy můžu jen poděkovat za spolupráci a popřát krásné Vánoce :)
jenda22

Ekvitermní regulaci klidně vypněte. Už teď máte problémy a v mrazech vám TČ větší teplotu na výstupu stejně asi nedá. Termohlavice se nikdy nedává do referenční místnosti s termostatem. Termohlavice vám jsou stejně k ničemu.

V odkazu máte přepočet výkonu radiátorů podle teploty otopné vody. Změřte si velikost místností a podle druhého odkazu si vypočtěte přibližný výkon potřebný pro vytopení místnosti.

Přepočet tepelnéh/...

Výpočet výkonu ra/...

V dalším odkazu máte tabulku Korado k určení výkonu radiátorů podle rozměrů.

RADIK KLASIK - KO/...

Změnou vstupní teploty si v přepočtu tepelného výkonu hned zjistíte, jestli jsou radiátory v pohodě nebo slabé.

Všechny ventily otevřete naplno a postupně upravujte nastavení, až to bude topit všude přibližně stejně. Zpátečku nechejte naplno všude. Pak v tom máte úplný chaos. Jinak zpátečka musí mít nejméně o 10°C méně než vstup. Při zvýšeném průtoku je rozdíl menší, při sníženém naopak větší, radiátory odevzdávají teplo do prostoru a voda musí chládnout.

@pejpar - z průtoku a delta T vychází topný výkon TČ 11,93 kW - což je poměrně dobrá shoda s předchozím výpočtem topného výkonu TČ . Je evidentní, že už nyní při teploté +2 - +3°C kdy je TZ cca 11 kW a tudíž TZ pro -15 bude přes 20 kW bude výkon TČ na "hraně" a tudíž při nižších podnulových teplotách Vás čeká pomocný dotop elspirálou ev nějakým dalším zdrojem. Zatím nepadl typ TČ ale vypadá to, že systém je navržen pro cílový stav s tepelnou izolací, tj nyní máte zdroj topení poddimenzovaný a tudíž ne optimálně provozovaný.

@jenda- teplotní spád více jak 10°C na radiátoru je u systému TČ ŠPATNĚ

pejpar
hodnocení

Poslední dva dny laboruji s křivkou a ještě jsem ji posunul dolů o dva stupně a pořád to na námi požadovanou teplotu vytopí, vypadá to že to je v pohodě v rámci možností... Pomocnou spirálu mám povolenou od -5°. Myslím že s tímto nastavením čerpadla a těles to do zateplení doklepeme. Čerpadlo je PZP DYNAMIC 16kW.

pejpar: A z jakého důvodu používáte TČ dle ekvitermní křivky? Nemáte vnitřní termostat v referenční místnosti? Pokud nemáte nějaký extra důvod používat ekviterm, pak je lepší použít vnitřní termostat a TČ by se mělo samo "zregulovat" a autoadaptovat. (pokud to PZP umí, do manuálu jsem se nekoukal).

pejpar
hodnocení

Nerozumím. Vnitřní termostat mám, ale pouze s rozpínacím kontaktem - dává povel oběhu aby jel nebo vypl. Terminál TČ tedy neví kolik je v domě, pokud mi rozumíte. Ovšem venku teploměr je. No já nevím, používám to protože to tak jede od začátku :) Myslíte že je lepší nastavit manuálně nějakou teplotu OV a nijak ji neregulovat?

Ten posun křivky je správný a logický postup - já říkám - najít co nejnižší teplotu topné vody, ale aby ve vytápěném prostoru bylo vytopeno na požadovanou teplotu. Také neznám přesně Vaší regulaci, ale pokud je termostat pouze sepnuto/ rozepnuto, tak zde není zpětná vazba která by korigovala ekvitermní křivku. Pouze při dosažení teploty odstaví TČ / tj mírné přetápění objektu nebo situace které já říkám - 2 husy v troubě/. Těch 16 kW nominálního výkonu jednotky už trochu něco naznačuje- tj poměrně vysoké tepelné ztráty objektu, které mi vyšly z průtoku a delta T vody. Pokud byste se dostal na bivalenci - 5°C, tak by to ještě nebylo tak tragické / neříkám dobré či výborné/.

pejpar: To má tedy PZP udělané zvláštně. Jejich regulace tedy není autoadaptivní a neumí přizpůsobit teplotu topné vody požadované teplotě na interiéru, resp.zohlednit i vliv aktuální vnitřní teploty. Čekal bych v dnešní době sofistikovanější regulaci.

jenda22
hodnocení

0x
V informacich vyrobcu TČ se uvadi pro radiatory teplotni spad 10 st. a pro podlahovku 5 st. Prd se deje, kdyz je tech 10 st. vice. Prehanite.

Žádné prd se neděje. Při nižším průtoku dochází ke snížení tepelného výkonu topného tělesa. A vzhledem k tomu, že topení radiátory už samo o sobě vyžaduje vyšší teplotu náběhové topné vody, tak její další zvyšování / prtože to je nutné na kompenzaci sníženého výkonu sníženým průtokem/ je silně nežádoucí. Tj já když navrhuji případně radím nastavení systému, tak výše uvedené hodnoty mám v praxi ověřené. Netvrdím, že výrobci TČ píší nesmysly, ale toto doporučení / pokud je pravda/ NENÍ dobré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]