Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El.rozvody chráněné proudovým chráničem

Od: miro® odpovědí: 32 změna:

Dobrý den přeji.

Mám dotaz ohledně ochrany el.dozvodů proudovým chráníčem . Vím, že zde byl již nekolikrát diskutován problém proudových chráničů, ale s podobným problémem jse se zde nesetkal.

Mám rozvaděč s třífázovými i jednofázovými zasuvkami, chráněnými společným proudovým chráničem - funguje to. Je možné, a jak provést (zapojit) při použitíí prodlužovacího čtyřžilového kabelu připojeného k rozvaděči s proudovým chráněním tak, aby na konci prodlužovačky byly k dispozici chráněné zásuvky 400V i 240V? Mně ve skutečnosti funguje jen zásuvka na 400V a při použití odbočené zásuvky na 240V dojde k vybavení proudové ochrany v hlavním rozvaděči. Bylo by řešním nainstalovat na konci prodlužovačky proudový chránič jen pro zásuvku 240V? Poku možno prosím jednoduché schema.

Hezký den -miro

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Já jako elektro-laik bych řekl, že řešením je použití pětižilového prodlužovacího kabelu. Protože ve čtyřžilovém prodlužováku máš tři fáze a PE. Takže ti chybí vodič N, který je potřebný pro zásuvku na 230V.

kenav
Přesto že uvádíte že jste laik tak je to jediné správně řešení,další rady jsou špatně

hodnocení

5x

4 polovka zasuvka alevbo 4 zilovy kabel su pouzitelne s chranicom len pre zataze, ktore nepotrebuju N, ako napr motor. PE bude na kostre spotrebica, N tam nie je. 1 fazovu zasuvku nemozete bezpecne zapojit na 4 zilovy 3f predlzovak.

Ani presun chranica na koniec 4 ziloveho kabla nie je spravny. PEN sa nesmie zapajat cez predlzovaky. Po vymene kabla a zasuvky za 5 polovu / 5 zilovy sa to zapojit da.

hodnocení

3x

Proudový chránič pro zásuvku 240 V na konci prodlužováku nic nevyřeší, protože společný, třífázový chránič bude vybavovat stále. Laické zjednodušené vysvětlení: Chránič "hlídá", jestli se proud z každé fáze "vrací" jinou fází, nebo přes něj procházejícím, propojeným vodičem N /"nulákem"/. Jakmile se proud "vrací" jinudy, tedy přímo přes vodič PE /zem/, nebo např. přes něčí tělo do země tak vybaví, vypne - to je jeho funkce, proto tam je nainstalován.

hodnocení

3x

Ono je to takto : ak napojite 4 zilovy kabel na pevno pod svorky (bez zasuvky + zastrcky) a zabezpecite minimalny prierez PEN (10 - 16 mm2), tak si mozete na konci kabla PEN rozdelit, dat tam chranic a spravit 3f aj 1f zasuvky.

Problem zacne, ked PEN zapojite cez mechanicky lahko rozoberatelny spoj, akym je zasuvka. Tu vyjadruju autori noriem a predpisov obavy o bezpecnost, kedze preruseny PEN je zivotu nebezpecny. Fungovat vam to na sposob, o akom pisem o vetu vysiie bude, napokon cosi podobne si sebou nosia kdejaki kolotocari a dedinske kapely. Strcia sa do 4 pol zasuvky na stene kulturaku a na kuse dosky, v lepsom pripade v rozvodnici, maju zasuvky a obcas aj chranic. Vsetko je ok, kym nenastane smrtelny uraz, potom ked tento vytvor uvidi sudny znalec, zacnu velke problemy.

Je len na vas, ako sa zariadite. Vysvetlil som vam to do detailov, vratane rizika.

To co radíte bude fungovat jen v případě, že ten kabel bude veden z rozvaděče v systému TN-C, t.z. bude tam vodič PEN. Ale tazatel vede ten kabel z rozvaděče v systému TN-S a navíc přes chránič. Takže, když tam bude mít i minimální průřez 10 - 16 mm2, stejně to fungovat nebude.

Tak ma viac moznosti : bud da 5 zil kabel a zasuvku, cim ma po probleme alebo ked trva na 4 zil kabli, nemoze to mat cez zasuvku, ani cez chranic a navyse musi mat riadny PEN. Jeho vec, co so vyberie. Potom su uz len verzie ako to nebezpecne sprasit.

Jeho zadanie sa neda bezpecne splnit.

jirib
hodnocení

2x
Buď to máte špatně zapojené nebo je vadný kabel...
Zkontroluje a proměří vám to elektrikář...nejlépe s testrem zásuvek,uzemnění...
Zapojení nedám,protože si zahráváte s lidským životem.

Zapojené to bude mít dobře, když ten chránič vybavuje. Jediná vada kabelu v popisovaném případě je ta, že v kabelu chybí jeden drát a to modrý N.

Zapojení nedám,protože si zahráváte s lidským životem.
Když dáte správné zapojení, tak si nezahrává s životem více, jak jiní.

hodnocení

0x

Vaše požiadavky sú nerealizovateľné,ak chcete mať chránené 400 V a aj 240 V. Ak chcete mať na konci kabela aj 240 V tak začiatok tohto vášho štvoržilového kabela musí byť pripojený na 3 fázi a nulovací kolík na päťkolíkovej zásuvke. Potom budu tie zásuvky chránené, ale len nulovaním a na prípadný skrat bude reagovať len istič,prúdová ochrana nie. Toto riešenie je mimo normy.

To nemyslíte vážně, že ne? *sok*

hodnocení

Děkuji za všechny odpovědí.

Nejracionálněší je zrějmě použití pětižilové prodlužovčky. Přesto: Bylo by řešením na konci 4žilové prodlužovačky rozděli PAN na PE a N (nutné pro proudový chránič), jak je provedeno v rozvaděči na který je napojena prodlužovačka. Vždyť PEN jde v rozvaděči mimo proudový chránič až na konec prodlužovačky.

Děkuji -miro

Ne. Chránič bude padat dál.

Proboha lidi, co to tady dneska píšete za nesmysly (až na pár výjimek)? Že by to bylo počasím? *ee*

magdone,

Prosím, vysvětlete, co píšou špatně.

milancukrar - Špatně je to, že tady několik rádců radí připojit PE vodič v prodlužováku jako PEN a rozdělit ho na PE a N za prodlužovákem. To by samozřejmě nefungovalo, protože by proud jedné fáze tekl přes chránič do jednofázové zásuvky a vracel se tím PE v prodlužováku mimo chránič. Stejná situace by vzniklka, kdyby se v zásuvce za prodlužovákem ta falešná PEN nerozdělovala a použila by se ochrana nulováním (což je mimochodem nepřípustné), při čemž by fáze procházela chráničem a nulák nikoliv. Takže by chránič logicky vypadl.

Děkuji za upřesnění a souhlasím. Já to dočasně vyřešil přidáním modrého vodiče ke 4žilovému kabelu.

Jenže když máte čtyřkolikovou zásuvku tak tam N vodič není a nic s tím nenadělate.

Jak je jednou PEN rozděleno před chraničem na PE a N, tak již nelze nikde dál spojit. Pořád je nutné vést N a PE separátně.

hodnocení

Pane "nilancukrár". Delší dobu ( snad roky) sleduji Vaše příspěvky a nejsem překvapen,že se potvrzuje, že na většinu příspěvků reagujete obdobně jako na tento. Pokud Vám nechybí rady, zdůvodňování a argumentace tak se s ostaními podělte. Budou Vám vděčni. Nebo reagujete jenom proto, aby jste měl účast? Děkuji všem, kteří svými příspěvky vynakládají své usilí , znalosti a zkušenosti,

Zdravím -miro

nerozumím, ale když se podíváte do rubrik, vidíte, že většinu tématům nerozumím a tak jim nevěnuji pozornost a nevyjadřuji se. V naprosté menšině některým věcem rozumím, nebo chci porozumět, proto se ptám. Zkuste mi, prosím, podrobněji sdělit, kam směřuje Váš dotat?

Děkuji. Milan

hodnocení

Moje vyjádření směřuje k příspěvkům v této poradně, které se vyjadřují jen kritikou, odmítavě, případně vulgárně , aniž by podali své vysvětlení, své argumenty. Jako npř. bez dalšího vysvětlení: Blábolíte nesmysly, To nemyslíte vážně? , Zahrávate si s životem , Zašprajcovaná vazelina apod.

V této otázce větší kritiku zaslouží jistě p."magdon". Pokud jsem to vůči Vám přehnal, omlouvám se. Vyjádřil jsem jen dloudobější postřehy , jelikož se vyjadřujete k mnoha položeným otázkám, tak jste zbystřil mojí pozornost a očekávání korektní porady a zdůvodnění.

Příjemný den -miro

asd1

Jeden k haldě nesmyslů napíše že to jsou nesmysly, druhej po něm chce vysvětlit proč nesmysly... A oba jsou hned nejzlejší a maj držet hubu. Tak ten byl dobrej *smich*

A jestli ti PEN jde mimo chránič do zásuvky tak to je blbě zapojený...

kami123

A nejde o nepochopení?

"Zapojení nedám,protože si zahráváte s lidským životem."

- toto byla od něj jen citace, jejíž znění chtěl Milancukrar okomentovat.

mě na první podívání připadlo, že je to jeho názor...

Miro, stále jsem Vás nepochopil, ale začnu to zkoušet.

poradte.cz/...

Odtud citujete "dělala zašprajcovaná vazelína", vysvětlím Vám. Když je něco nenamazáno, dře to, jde to těžko, používá se u nás toto slovní spojení. V další větě jsem to hned vysvětli, co je za problém.

To je ten problém?

Vulgaritu u mne nenajdete, jakmile ji čtu, nebo někdo nahlásí, snažím se jí skrýt.

hodnocení

Prudlužovačkou jdou 4dráty. 3 fáze a jeden další drát, co to je: PEN, který obchází prodový chránič v rozvaděči nebo PE nebo N vodič? Jak to má být správně? Dík

kami123

To musíš vědět ty, ne my.

Každopádně pokud to máš za 3f fíčkem tak tam to Pen být nemůže.

Foto rozvaděče?

asd1

Třeba fakt má a motor N nepoužívá tak to nevyhazuje... Když tam přihodí 1F zásuvku tak se N už použije a chránič vystaví..

Tak, snad naposledy ještě jednou! V prodlužovačce, zapojené do čtyřkolíkové zásuvky za bodem rozdělení a za chráničem, t.j. v soustavě TN-S mohou být jen 3 fázové vodiče a vodič PE /zem/ ! "Přes to nejede vlak!" *zed* Jinak to nemůže fungovat.

macvacmacvac
hodnocení

0x

Dalším řešení i když dost složitým by byl transformátor 400/230 voltů dimenzovaný na potřebný

výkon nebo nějaký mněnič napětí.

Nejmenovaný výrobce svařovacích invertorů toto řešení nabízí pro své svářečky, ale když si zjistíte cenu 4KW transformátoru ta jeho váhu tak jednodušší a praktičtější řešení je předělat zásuvkové obvody na pětivodičové a koupit pětižilový prodlužovák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]