Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel Atmos C 18 S

Od: tm odpovědí: 8 změna:
Hledám vhodnou alternativu za Dakon DOR 32. Topenáři mi doporučili kotel Atmos C 18 S (osobně bych zvolil variantu s úpravou pro hořák na pelety, abych získal možnost dalšího zdroje tepla a také možnost příležitostně používat palivo, s menšími nároky na obsluhu). Chtěl bych se zeptat:
1) Jedná se o řadový RD (uprostřed) s vytápěnou plochou ca. 140 m2 stylu OKAL. Okna jsou zatím původní, částečně dozatepleno zevnitř, v domě máme při standardním topení (50-60 st v kotli) tepla až až (i v mrazech). Topenář tvrdí, že DORem 32 bychom vytopili 5 domů a že nový atmos bohatě postačí 20 kW. Tepelné ztráty nikdo nepočítal, topenáři to odhadli podle vytápěné plochy... lze takto odhadnout, že 20 kW bude dostačující?
2) Doteď jsem byl vždy zvyklý na přikládání shora. Atmos se však plní předem. Máte s tímto přechodem někdo zkušenosti nebo jak se topí předem? Shora jsem Dakon naládoval klidně 4 plnými kýbly uhlí a vydrželo celou noc/půl dne, kolik odhadem naložím předními dvířky do Atmosu - nebude se sypat palivo ven? Nedaří se mi ani najít pořádné výkresy s rozměry k uvedenému kotli...
Pokud bude třeba, pokusím se info (co budu vědět) doplnit... díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vincaa
hodnocení

0x
Ahoj mám kotel atmos c 18 s, okna trojka, zateplení a vytapim 1np 150m2 podlahovka a sklep 100m2 litinové radiatory.Aku nádrž 1m3,budu přidávat ještě jednu stejnou nádrž. Kotel je z plynováci a bez elektroniky a nemůžu si stěžovat. Jednoduché ovládání a výkon zcela dostacujici. Nutne potřebuji dodělat tu druhou nádrž nebo pak musím přestat prikladat protože dochází prehrati topení. Jinak návod a rozměry jsou na stránce atmosu, nasypka měkkého dřeva vystačí 3-4hodiny. Pokud máš domek v zástavě (barák na baráku), není co řešit. Ještě připomínám že kotel atmos je z plynováci, vyšší účinnost než obyčejný kotel!
tm
hodnocení

Děkuji za rady.

asd1
hodnocení

0x

Zplynovací kotle /...

Chybějící rozměry změříš a podle měřítka přepočítáš.. 4 kýble se tam nejspíš vejdou taky, 20kW odhadem bude OK, ale lepší je výkonnější kotel a aku nádrž. Moc výkonný kotel bez aku je naopak na škodu (to nejspíš máš teď), jen to dusíš na nízký účinnosti = velká spotřeba a furt čistíš...

Nutný předehřev zpátečky na 65°C = zapojit dva okruhy kotlový a radiátorový (jeden 4cestný nebo dva trojcestné ventily)

tm
hodnocení

Ventily tam topenar da. Co se týče akumulační nádrže, tak jsme se zatím dohodli, ze tu ne, protože mi tvrdil, ze když přijedu do studeného baráku (tak tam jezdíme často), bude se nejdriv nahrivat akumulace a pak až pujde teplo do radiátorů... tohle řešení mít nemůžu, pac když přijedeme do studeného baráku, musím co nejdřív vytopit dům, příp. bojler a pak se dá uvažovat o topeni do akumulace...
inspiring*
Nejsem odborník, mám starší Atmos D20 a topí první do systému, a do akumulačky (2kubiky) to jde až teplota místnosti dosáhne na požadovanou hodnotu. Takže mi tam jdou jen přebytky a zabrání se přetopení, teplo z nádrží(většinou natopené na 70-80°) využívám v noci a druhý den dopoledne.
asd1

Tam záleží na zapojení a regulaci, není problém udělat to tak aby do aku šly jen přebytky až po natopení objektu... Někde se vždy nahřívá horní část aku a někde to je zmrskaný že se to ohřívá celý včetně aku, takže do radiátorů jde dvě hodiny jen vlažná voda *smich*

Z aku to jde temperovat poměrně dlouho nebo nechat horkou vodu v aku a pak jí použít když přijedete, to pak topí okamžitě a ne až se rozjede kotel.. Pokud je dobře izolovaná tak vydrží docela dlouho (a do vychladnutí tam tepelnýma ztrátama temperuje prostor)

tm
hodnocení

Ale tak ta AN se da kdykoliv dodatecne doplnit ne? Pac kubíková, to je tak 10 až 15 tis a je to taky otázka prostoru.. a jak je na tom kotel se spotřebou paliva, když budu muset topit tak, aby na zpatecce bylo min 65 st? Nyní v dakonu topim třeba velkou část dne na 40 až 50 st a roztopim to, až když chci ohřát vodu do bojleru. Je mi jasné, že kotel dusim, ale jak se projeví na spotřebě, když budu topit porad dejme tomu na 70 st? Abych nechcipal vedrem, tak leda topit a mít zavřenou většinu radiatoru nebo větrat. Prijde mi to trochu jako plýtvání a topeni pouze proto, aby se přes ventil velká část vody vracela bez využití hned do kotle... nemluvě o tom, ze když bude palivo dohorivat, stejně bude teplota postupně klesat až na teplotu okolního prostředí. Asi jsou to jen hloupé úvahy, protože je to poměrně velká investice, tak se člověk nechce spálit... diky
asd1

Dodatečná montáž je další práce navíc, levnější je udělat rovnou, nebo aspoň teď udělat přípravu a pak se jen připojí (aspoň hrdlo se zátkou)

Pleteš si teplotu zpátečky a výkon. Např. kotel může dodávat 10 kW a teplota bude 90°C nebo 20 kW a teplota vody bude 40°C

V kotlovém okruhu bude zpátečka 65 výstup třeba 75, v radiátorovém výstup např. 50 zpátečka 30 - míchá se to ventilama zpátečka z radiátorů s horkou vodou z kotle = teplá voda do radiátoru (ideálně regulovaná automaticky podle potřeby) . Výkon je daný rozdílem teplot a průtokem.. Extrém - voda se bude točit jen v kotlovém okruhu = pak v něm uvaříš vodu i s topítkem ktarý dá jen pár kW, stačí když bude mít větší výkon než tepelný ztráty kotle..

Reegulace - kotel si automaticky reguluje teplotu zpátečky, když poklesne zvětší výkon když stoupne sníží výkon a regulace objektu míchá teplotu do radiátorů, buď ručně nebo automaticky. Když regulace chce hodně tepla tak ochladí zpátečku = kotel si sám přidá atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]