Nejste přihlášen/a.
Vzhľadom k dátumu predaja dreva ho máte takmer určite mokré a väčšina tepla Vám utečie von komínom v podobe vodnej pary z vody, ktorú ste z dreva pri horení vyvarili.
Vlhkosť môžete určiť v domácich podmienkach za pomoci kuchynskej váhy a mikrovlnky - vytapeni.tzb-info.cz/...
asd1: Já mu říkal, že kdyby to dřevo nekupoval v pondělí 15.11 v 07h ráno., ale raději ve středu 17.11. ideálně kolem 16h, bude to dřevo výrazně sušší a krom toho by mělo i lepší karmu...
V tú stredu som to nestihol ani ja. Ale najlepšie drevo bude kúpené 17.11.2019 9:15, dobre uskladnené. Proste som to tipol, že pred mesiacom na ňom ešte ďatle čvirikali.
Mám podobný kamna - zatápím ráno kolem desáté, naposledy přikládám kolem desáté večer. Denně spálím teď dvě, max tři banánovky měkého dřeva (rozřezané palety). Za týden řekněme dvacet banánovek. Nechce se mi to přepočítávat na kubíky...
Tak jsem to spočítal - 0,3x0,24x0,52x20 - 0,7488 kubíku. Pokud jsem neudělal chybu. I při Vašem větším výkonu, s ohledem na asi lepší dřevo - něco u Vás je špatně. Buď neumíte topit anebo nevím...
Achjo, měkého - jdu za roh dát si pár facek...
Zaráží mě množství a cena. 2,5 kubíků i s dopravou (nevím jak daleko) za cenu 2 600,- Kč? U nás tvrdé dostanete koupit za tisícovku / kubík.
Než jsem dopsala, doplnil jste odpověď, tudíž můj odhad byl správný.
Co ti na tom nesedí? 1prm buku váží 580 kg, 1 sypanýho prms buku je 0,45 x 585 = 263 kg. Jsem se nastřeleným odhadem seknul vo 63 kilo Zato ty ses seknul o 253 kilo
Nejsi náhodou prodejce dřeva? Si taky takhle rádi hrajou s metrama a metrama, tipuju že podobně nachytali i tazatele...
zdravím "nojo”.. před necelými dvěma týdny jste tu psal, že jste koupil "2 kubíky” mokrého dřeva a dotazoval jste se na zkušenosti s vytápěním a výhřevností briket.
Teď, jak vidím, jste naládoval to mokré dřevo do kamen a divíte se spotřeby? Jednou jste uvedl dva kubíky, pak 2,5. Srovnejte si to. Kubík čeho? Plnometru? a práce s řezáním doma, nebo skládané a naštípané, nebo sypané? Je v tom hodně rozdíl. Dosud si mnoho lidí nedokáže svoji vlastní spotřebu vůbec spočítat..
Ale, pokud jste měl dřevo, z vašich údajů, možná sypaný "prms”, a k tomu nevyschlý, tak jste tu malou hromádku spálil s poloviční výhřevností.
Není to tak?
2 kubické metry nařezané na 30cm... Mrkněte do faktury kolik jste toho vlastně koupil, jak bylo počítáno. Stále si myslím že si plete pojmy v objemu dřeva a mnohým je takto prodáno..
nikdo vás nemusel ošidit a ani to že neumíte topit. Zkrátka můžete mít takovou spotřebu.. Pokud by jste znal hmotnostní váhu dřeva a vlhkost, bylo by to lepší na přepočet k výhřevnosti. Nezlobte se, ale počet polínek a vaše foto nic nemůže říct. A kamna Prity jakou mají účinnost, žádná sláva. Vše lze dopočítat.
Ta fotka je mizerná, ale vypadá to na řídká "léta" tj "jalové" rychle narostlé dřevo. To pak shoří jak papír.
U dřeva jde o kila, ano řídký dřevo je i lehký.. To na fotce vypadá na nějakou osiku, vrbu nebo podobnej šunt.. Ale fotka tak mizerná že to může být cokoliv... Rychle rostlý řídký to je..
20 % je na hrane. 28 % je moc. Vlhkosť merajte "v strede" - poleno rozseknite - nie na kraji, kde bude podstatne suchšie.
Za 2600.- dnes koupíte tak kubík a ne 2 nebo 2,5. Opravdu to byly 2m3? Pak ještě hodně záleží na tom, zda je to plnometr, rovnaný, nebo sypaný. Třeba sypaný kubík je asi 0,6 plnometru. No a v neposlední řadě záleží na kvalitě dříví a jeho vlhkosti. Tvrdé dřevo schne minimálně 2 roky a těžko ho někdo bude 2 roky skladovat, aby ho pak prodal takhle levně. Když topíte syrovým dřevem, tak většinu energie spotřebujete na odpaření vody v něm obsažené. No a k ekonomice topení nepřispívá ani ten výměník. Samozřejmě co člověk to názor, ale já zastávám názor, že topit se má buď v kotli nebo v kamnech. Kamna s výměníkem, to je jak vozit cement v osobním autě.
Já v JČ před 10 roky kupoval celý kamion buku za 1000 Kč/ prostorový metr, tj odhaduji, že dnes nebude pod 1.500 Kč/prost metr. A takovéto malé množství bude ještě dražší. Tj také bych to viděl na sypaný metr, což je cca 2 x 0,6 prost metrů, tj cca 1,2 m prost, tj cca 0,8 plnometru. U toho sypaného metru hodně záleží jak jsou dlouhá polínka / delší vytvoří více vzduchových mezer/, jak jsou naštípaná atd.
Ujasni si jednotky - plm = plnometr = kubík (čistě dřevo bez vzduchu), prm = metr (prostorovej metr naskládanej se vzduchem), prms (nasypaný štípaný - to je tak 0,25 kubíku)
2 prms neni ani jeden prostorovej metr..
Nebo to měř v bednách od banánů, metr dřeva je ca 13 beden
Suchý X vlhký dřevo = velký rozdíl ve výhřevnosti, suchý má 4 kWh na1 kg dřeva, mokrý klidně jen 2
Výkon 12 kW = spotřeba suchýho 3 kg/ h, takže za 10 hodin to sežere 30 kg dřeva, spíš 40 protože účinnost, mokrýho ještě víc.. Metr tvrdýho dřeva váží tak 400 kg, takže dva metry by ti měly vydržet nejmíň 20 dní = někde je chyba tipuju že to bylo sypaný a dva metry to nejsou ani náhodou..
To je něco hodně špatně. Mám krbovky s celkem brutálním výkonem 17 kw výměník. Vytápí to spodek domu 2+1,podkroví 1 pokoj a ještě kombinovaný bojler. Topím vždy tak že je teplo,žádné klepání ve svetrech. V nejtužších mrazech spálím 3-4 kýble kůrovcového smrku. Za průměrný rok to dělá kolem 6 kubíků kůrovcového dřeva.
Dům je starý,kamenný s novými okny a izolací ve stropech.
Buď vám dali místo m3 dřeva jeden sypaný metr dřeva...to máte cca 60% metru krychlového dřeva.
Co si myslím spíš že dřevo bylo čerstvé a nachcané vodou. Většinu výkonu kamna použila na vysušení aby to mohlo shořet
To absolutně nesedí, 6 kubíků je ca 8,5 prm, přitom za rok v malých krbovkách stopíš určtě 5 prm.. Resp. věřim tomu že stopíš těch 8 metrů, ale určitě nejedeš na těch 17 kW ale tak na polovičku a to ještě možná
Tazatel - tabulky pro dřevo - výhřevnost i podle vlhkosti, přepočet v jakých jednotkách se dřevo měří..:
Nevím na jaký výkon jedu,kamna jsem po výpočtu dal lehce předimenzovaná aby byla nějaká rezerva a aby v pohodě utáhly vše. V tomhle počasí stopím 2 kýble max. Když je opravdu mráz,tak jednou tolik. Když je ještě poměrně teplo,stačí jeden kýbl navečer. Nemusím topit 15 hodin denně,to bych měl z baráku saunu. Ráno teď nechám shořet jeden kýbl,navečer zatopím ještě jednou. Důležité je že to dřevo musí být opravdu suché
Staří topenáři říkali - pro 1 kW tepelné ztráty je nutný 1 plm dřeva / mix tvrdé/měkké/. Tj to by vycházelo na TZ cca 6 kW, ale minus co odebere bojler. Bojler 200 l/den by bylo cca 900 kg dřeva/ rok. To je cca 1,5 až 1,75 plm, tj by nám zbývalo 4,5 plm dřeva na rok a to je pro popisovaný domek opravdu málo a 17 kW krbovky jsou silně předimenzované
Ra20z.
To vytápíte nějakou haciendu ne? Můj domek má podlahovou plochu 82 metrů. S dobrými okny a izolací ve stropech,teplo nemá moc kam utíkat a kámen je jako tepelný akumulátor
Tepelnou ztrátu nevím,ale moc velká nebude. Mám kamenné zdi 90cm,nová okna,izolaci ve stropě 30cm. A to teplo se docela dobře drží,v tomhle počasí spálím dva kýble denně.
Bojler je kombinovaný,mimo topnou sezónu jede na elektřinu a i když nejedou kamna jede na elektřinu. A 100l objem toho zase tolik nevezme
Nerozporuji, pokud někde není chyba tak je to krásná spotřeba. Možná v té zdi je vnitřek vyfutrovaný cihlou, to zlepší vlastnosti kamenné zdi a jen gratulace k takovéto spotřebě.
Tak jsem se ptal partáka . Kamený dum - metrové zdi, v podkroví vyzděno dutými cihlemi (cca 20let) a střecha 16cm vaty . Už má protopeno 8m3 smrčáku (minimálně 5 let starý) . Počítá ještě 20m3 a má nachystanou vlečku štěpek . Samozřejmě podkroví je pohoda , dole zima . Když přijde z práce 16°c a je jedno zda mrzne nebo je 5°nad nulou . Prostě dum má tak široké základy , že ty tahají zimu ze země . Když jde spát radiátory 80°c kotel dřevoplyn , každou hodinu přikládá , teplotav interiéru 22 až 24°c . Skříně samozřejmě odšoupnuté od zdí , at neplesnivý a luftuje to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.