Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napětím na modrém vodiči N

Od: rumicek® odpovědí: 33 změna:

Dobrý den,

mám problém s napětím na modrém vodiči N a proudem mezi vodiči N a PE.

Jde o podružný rozvaděč (před 10 lety jej i rozvody dělal elektrikář). Je osazen proudovým chráničem 30 ma a 10 jističi.

V rozvaděči naměřím na modrém vodiči N proti zelenožlutému PE něco mezi 80 a 230 V. To by mi samo o sobě moc nevadilo, ale když v rozvaděči spojím svorkovnice zelenožlutých PE a modrých N vodičů, chránič vypne. Když vypnu všechny jističe a zapojím ampérmetr mezi N a PE, teče mezi nimi asi 20-25mA. Když pak zapínám jeden libovolný jistič po druhém, proud stoupá a při 3-5 zapnutých okruzích chránič vypne.

Napadá mě jen vadný proudový chránič. Nebo vás napadá něco jiného?
[Dnes a asi ani zítra nemohu moc experimentovat, jen měřit, protože žena peče :) ]

doplněno 22.11.21 18:34:

PS: Žena peče štoˇly, co upeče zitra, to se uvidí...

doplněno 22.11.21 19:36:

Vlevo je chránič, z něj je hřebenem rozvedená fáze do jističů. Vpravo je časovač pro ventilátor. Nahoře jsou dvě svorkovnice pro N a pro PE. Napětí i proud měřím zejména mezi těmi svorkovnicemi.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

0x

A co peče?

Je to slané nebo sladké?

Na jakou teplotu?

Pokud maso, jaké? S čím to bude podávat? Bude šťávička?

Bude vadit když se pečení bude muset přerušit kvůli opravě závady nebo aby se vyvarovalo zničení elektrotechniky?

80V či více není normální, znamená vážnou vadu (možná jen povolený šroubek)

Máš přístup do nadřazeného rozváděče?

22.11.21 18:33
hodnocení

Ano, mám.

kami123

Tak změř napětí mezi N-PE i v něm. Pokud bude znatelně menší bude závada na N vodičích/kontaktech mezi měřenými body.

0) Změřil bych napětí mezi N a zemí(topení, hromosvod) a mezi PE a zemí

1) Vše bych shodil (ověřit beznapěťový stav).

2) Zkusil bych všechny šroubky a svorky podotahovat.

3) Zkusil bych u všech svorek zatahat za vodič.

4) Změřil bych odpor mezi N a zemí(topení, hromosvod) a mezi PE a zemí

5) nahodit

hodnocení

Napětí mezi PE a N je kolem 80 V, ale naměřil jsem i víc. Nerozumím textu i v něm.
1) Když všechny jističe shodím, naměřím proud těch 20-25 mA. Když schodím i chránič, nenaměřím nic.
2) Šroubky jsem zkusil, žádný není povolen.
3) Za vodiče jsem netahal, jdu to zkusit...

To už moc dobře nejde, pokud nemáme zde schéma elektriky v tvém baráku a připojených spotřebičů (i když říkáš, že tam nejsou - jističe shozené).

kami123

Ať u tebe stojí manželka s lopatou :)

Na měření proudu se radši vykašli.

i v něm = i v tom nadřazeném rozvadči

Pokud je v něm také takové napětí, je třeba hledat další nařazený rozvaděč.

Pokud možno, pošli fotky z rozvaděčů.

kami123

Jinak problém vídím v připojení PE..

Kdyby tam bylo těch 80V tvrdejch, poznal bys to na nefunkčnosti zařízení a spálilo by ti to pojistku ampermetru.

Zaměř se tedy hlavně na zelené..

Tvá domácnost je nyní patrně bez ochrany zeměním. Při poruše nějakého zařízení hrozí úraz. Doufám že přes chránič jde vše.

... pochopitelně rozebraných rozvaděčů. díky

kami123

Závada bude určitě pře fíčkem.

hodnocení

0x

A co je v zásuvkách za spotřebiče?

Mezi N a PE proud? Snad napětí!

Spínané zdroje pouší do PE běžně unikající proudy.

Stejně tak vadné spirály bojlerů, praček, myček.

...

Už pečete cukroví? *mnam*

hodnocení

Ono se to projeví i při vypnutých jističích, čili i když jsou všechny spotřebiče odpojené.
Když připojím ampérmetr mezi N a PE, tak měřákem teče proud oněch cca 25 mA

riva
hodnocení

0x

No mně by teda napětí 80 -230 V mezi PE a N vadilo docela dost. A to tolik, že bych se hned pustil do hledání závady. Tím ampermetrem jste provedl zkoušku, že proudový chránič funguje. Takže třeba je někde povolený šroubek, zlomený vodič a podobně.

PEN může být povolený nebo upadený. Proto mu kolísá napětí mezi PE-N vlivem odběru velkopříkonových spotřebičů.

Fáze projde některým ze spotřebičů a zůstane viset na nuláku.

Ještě to nějak funguje k vůli velkému přechoďáku někde na PEN a možnému přizemnění některých spotřebičů (bojler o trubky v domě).

Potom záleží, kolik spotřebičů je chráněno pospojováním na PE a jak jsou daleko od problému (odpor vedení).

hodnocení

Spotřebiče netřeba brát v úvahu, protože ten proud teče i s vypnutými spotřebiči. Nejsou to žádné velké spotřebiče, největší je lednička. Drtivá většina jsou zásuvky a světla.

zaseja

Vypnutej neznamená, že skrz něj nemůže něco procházet, postupně je všechny vytahuj ze sásuvek a přitom měř, kdy to zmizí.

Tiež by som sa zameral na tie prívodné šnúry v zásuvkach,kedy prestane tam byť napätie. Doma mám podobný problém. Sice je to rozvod podľa starej normy,no ak do jednej zásuvky zapojím práčku,tak sa mi na nulaku v inštalačnej krabičke na stene objaví napätie. Po vytiahnutí vidlice napätie z neho zmizne,hoci práčka je vypnutá vypínačom v oboch prípadoch a fáza ide cez vypínač. Zaujimavosťou je,že všetko funguje a nikde na kostre nieje napätie.

hodnocení

Obrázek se napoprve nepodařilo vložit, tak je tady.

Napětím na modrém vodiči N

Co ta šatna? Tam pouštíš fázi přes wagovku do N šíny?

Nemáš bod rozdělení a používáš PEN šínu s PE dohromady?

...

O tom, že to dělal elektrikář... no mělo by to vypadat jinak. Kdo se v těch špagetách vyzná?

kami123

Ještě by to chtělo fotku ze spodu toho fíčka

a toho nadřazeného rozvaděče.

nesedí mi počet N vodičů a PE vodičů.

Jak může být N vodičů více? Světla?

kami123

Asi je tam těch šaten více*smich*

Mě zas zajímá ta 1f lišta zespod fíčka a vidím tam modrý vlevo a vedle propoj na schneider...

Schneider je otázkou i pro mě (řekl bych, že parazituje ze 2jky z RCDčka). Je tam sám jak pěst na oko. K čemu asi je.

Předpokládám, že modrej pod lištou vede na šínu. Trochu hubenej, ale asi tam vede. Já bych ho měl určitě ve 4 nebo 6tce. jako přívodní fáze do tohodle bastlu.

A chudák RCDčko je dimenzováno na max 25A... Bych tam dal 32 nebo 40.

Ty kontakty se časem vyhřejou. A jističů je tam jak namr... ;)

hodnocení

To, co je označené šatna, byl ventilátor a když cca před 5 odešel, tak jsem v rozvaděči připojil hnědý drát na N; vím, trochu neortodoxní:)

Tenhle rozvaděč byl dodělán dodatečně, když jsme zcivilizovali původní boxy na koně, pozdějí používané na uhlí, binec a pod. Takže do tohoto rozdělovače vede kabel z hlavního rozdělovače (jištěněj tuším 20 A). Na tom kvantu jističů (na 3 původní boxy, do zimní zahrady, venkovní zásuvky) trval elektrikář. Jelikož tam je málo spotřebičů, tak to celkem nevadí.

Přikládám chránič zespoda

Napětím na modrém vodiči N #2
kami123

Jo to je ok, mě se zdálože je tam nějak prohozenej modrej s hnědým. Hřebínek je počítám nad N uřízlý..

Problém bude předřazený tomuto rozvaděči.

Jaké napětí je N-F?

hodnocení

235 V.

Zítra zkusím odpojit přívodní L a N od chrániče a změřit napětí a proud mezi N a PE - teda pokud nebude něco v troubě:)

Případně půjdu do hlavního jističe.

kami123

Spíš na to zavolej elektrikáře.

Změř radši napětí mezi kolíčkem na zásuvce a hromosvodem, ať víš, jak urgentně ho máš shánět.

hodnocení

Vodovod proti PE je 0 V, vodovod proti N je kolem 50 V. Při všech měřeních napětí hodnota hodně kolísá, měřák na mě přímo pomrkává.

kami123

Tak jde možná o to rušení, chtělo by to ručičkový měřák.

Anebo je topení postižené stejnou vadou. - Přívod PE do baráku.

Pokud máš delší drát , tak bych to proměřil zítra vůči hromosvodu. Nedotýkat se dvou kovových částí zaráz.

hodnocení

Hromosvod nemáme, měřil jsem proti vodovodu.

kami123

Tak bych hledal, kde je přizemněný vodovod, ale to může být také špatně.

Nebo zapíchnout kovou tyč do země.

Barák bez hromosvodu? K elektrikáři bych pozval revizáka.

Odkud je napojen hlavní rozvaděč?

hodnocení

Děkuji všem za přispění. Problém je někde v rozvaděči, můj typ je chránič. Další bádání vzdávám, napětí ani proud už nenaměřím zřejmě pro nevhodný vnitřní odpor mých multimetrů. Zatím nic netluče:-D
budu shánět elektrikáře.

Hlavne zozente skutocneho elekrikara, nie toho fusera, ktory to zapojil prvy raz. Vodice bez oznacenia, chaos, neporiadok ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]