Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dostat fleky z žulové kuchyňské desky

Od: tania odpovědí: 9 změna:

Ahoj, máme žulovou kuchyňskou desku, kterou firma impregnovala po dodání. Ale stejně se tam po roce užívání udělala řada fleků, které se mi nedaří odstranit. Na některé zabrala směs vody a jedlé sody, jiné drží stále. Jedna skvrna od vody a sody nevyschla ani po 4 dnech, je to stále vlhce černé :( Fakt toho přírodního kamene lituju, zlatej laminát. Poradil by někdo? Zkoušela jsem běžně dostupné přípravky k tomu určené, ale ty max naleští kámen, skrvny neodstraní.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Ak je to mastné a nasiaknuté do hĺbky, tak maximálne prikryť kvetináčom.
Buď si pozvyte toho kameníka domov, nech to prelízne leštičkou a hneď to znovu naimpregnujte. Môžete ešte skúsiť zohnať sadu brúsnych diamantových hubičiek a leštiaci prášok, prípadne aj diamantové pady na rotačnú leštičku a preleštiť to sami (pozor - flexa bude mať príliš vysoké otáčky). Ale bez pomerne agresívneho úberu hrubým kotúčom a následného rozleštenia to je skôr na povrchové škvrny od vodného kameňa a škrabance. Ak sa do toho pustíte, natrénujte to na nejakom odpadovom kúsku, ktorý si vypýtajte od kameníkov. Bez skúseností to môze totiž dopadnúť ešte horšie.
Po rozleštení hneď a následne často impregnujte.
doplněno 23.11.21 08:29: Na čistenie možno niečo z tohoto: weha.cz/...
Budú mať aj brúsny materiál aj impregnácie. Možno to nafotte a pošlite im dotaz, čo by sa stým dalo urobiť. Až to budete mať hotové, tak poreferujte o výdrži. :)
tania
hodnocení

To je strašné, člověk vyhodí desítky tisíc za desku, která má být odolná, blablabla, a nakonec se musí bát, aby mu tam něco neukáplo?! Fakt, zlatej obyčejnej laminovanej povrch.

tania
hodnocení

Tak v kamenictví mi doporučili nějaký odstraňovač rezu, prý by to mělo vytáhnout. Ale to mi řekněte - to každý s kamennou deskou dává pozor, aby mu tam nic nepřišlo? U vaření to snad ani nejde.

Všichni, co mají kamennou desku nevaří. Kdo vaří, má lamino dřevotřísku

makk
hodnocení

1x

Být vámi, tak to reklamuju, přeci nedáte balík za desku, která je horší než lamino za pár stovek. Když vám to vnucovali, jistě pěli ódy jak je to bezúdržbové a vydrží to všechno, tak ať se teď ukážou. My máme laciný lamino přes 20 let, krájíme na tom a je to pořád jak nový, takže když je žulová deska horší, je asi něco špatně.

tania
hodnocení

Tak víte co, impregnace je nutná, většina kamenictví to uvádí přímo - jednou za rok, někde píší jednou za několik let. Buď byla špatně provedena, nebo ji nějaký prostředek narušil. Například octová voda je tím prý známá. I kdyby ji špatně provedli, budou mi tvrdit, že nám to něco narušilo. A to upřímně vyloučit nemůžu.

makk

Pak nechápu co lidi vede k tomu si tu desku pořizovat. Krom toho, že se můžou vytahovat "já mám desku za X tisíc" v tom žádnou výhodu nevidím.

hodnocení

0x

Já jsem potřeboval odstranit rez z dlažby - bylo to zažrané - nic nepomáhalo.

Bylo to od plechu na kterém stály kamna.

Nakonec pomohla tekutina s chemickým vzorcem HCL ( kyselina solná 30° ). - rez se rozpustil a glazura je nepoškozená.

Sice je jinde poškozená, ale ne od kyseliny. ( mechanicky ).

Glazúra - sklo - kremičitany je - narozdiel od žuly - odolná kyselinám. Ak by ste ju kvapli na žulu, vyžrala by matný biely fľak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]