Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Chtěl bych poprosit o radu jak nejlevnějc přepsat pozemek 15m x 15m s garáží pro jedno auto . Jedná se o převod z dědečka na vnuka . Garáž je zkolaudovaná ale není zakreslená v katastru nemovitosti . Jedná se mi o to jestli je lepší pozemek nejdřív přepsat a pak nechat zakreslit garáž a nebo jestli musí nejdřív děda nechat zakreslit garaž a pak převest pozemek s garáží na mě . A další věc . Je lepší napsat darovací smlouvu nebo kupní smlouvu třeba na 1000 kč aby tam nyla nějaká cena? Díky všem za odpověď Joska
0x
Začal bych od píky.Darovat lze darovací smlouvou,ale jen nemovitost,zapsanou v KN.Musí být na to odhad,a odhadce se bude ptát,co s garáží,která nemá majitele.K odhadu musí být aktuální výpis z KN.Takže první akce musí být geometrický plán a zaměření garáže na zmíněném pozemku,ten musí být stavební,takže pokud není v této kategorii,tak převést atd.Takže mnoho administrativy,s tou se poraď na stavebním odboru.Až bude vše v souladu se zákonem,můžeš odhadem a darovací smlouvou začít převod.Jestli to bude bez daně,si nejsem jistý,je to asi jen na přímého příbuzného.Co když se syn cukne?
JABRAKA
Darovat lze v podstatě cokoliv - movitou či nemovitou věc, ale i duševní vlastnictví a to vše bez nutnosti zápisu v různých registrech. Odhad v tomto případě není potřebný - účatníci jsou od darovací daně osvobozeni. Pokud je uvedeno, že garáž je po řádné kolaudaci, tak i veškerá dokumentace by tomu měla odpovídat. Nelze provádět kolaudaci stavby, která není na stavebním pozemku a nemá potřebné dokumenty k zahájení a dokončení stavby.
Takže pokud je garáž zkolaudovaná a není poze zakreslená v katastru dá se převést z dědy na mě a pak teprve nechat dokreslit do katastrální mapy . Pokud tomu správně rozumím . A i když nejsem nejbližší příbuznej bude nejjednodušší darovací smlouva?
Je jasné,že se dá všechno darovat.Ale pokud to má mít i úřední punc,je potřeba provést to,co jsem napsal nahoře.Josko,když se budeš řídit paradama,budeš mít sice doma papír,že ti děda něco dal,ale pak přijde někdo se stejným papírem a jsem zvědav,jak z toho ven.Mě se stalo to,že jsem na Šumavě získal pozemek,na který jsem měl smlouvu o užívání a když přišly Nové Doby,Pozemek si nechal zaregistrovat nějaký Pražák,jehož prarodiče po Němcích tam působili jak "zlatokopové"v pohraničí a dnešní stát jim to restituoval.Dnes se tam vybudovaná parkovací plocha stala majetkem lupiče.
Takže vše musíš mít přesně podle zákona,nechceš-li mít nepříjemnosti.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.