Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará kamenná zeď, nahodit nebo obložit?

Od: stavitel odpovědí: 20 změna:
Ahoj mezi sousedem mám masivní kamennou zeď,bourat se mi ji nechce je až moc silná a masivní,je dost křivá ale stabilní tak uvažuji co s ní jestli nahodit tak na to padne pár aut abych to srovnal a co třeba navrtat laťový rošt a na to nějaký dřevěný obklad? Jako žaluzie nebo něco podobného? Protože házet se mi to moc nechce,co by jste poradili? Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jestli ta zeď je stavěna "na sucho" tak by to bylo možné zamaskovat plotem /obkladem/, ale co potom s údržbou té zdi, když se začne rozpadat. U zdi zděné na maltu omítka, případně spárování to zdivo ochrání před postupnou degradací. Před omítáním to snad není potřeba příliš srovnávat. Staré historické zdi a fasády měly přiznané nerovnosti. Nevidím žádný obrázek, jak ta zeď vypadá. Když ji nechcete nahazovat, tak co ji vyspárovat a dodat takový rustikální vzhled. U nás, kolem hřbitova je stará kamenná zeď, se značně "opelichanou" omítkou. V jedné malé části se majitelé přilehlých hrobů domluvili a za svými hroby, i na přísl. venkovní straně zeď vyspárovali . Oproti ostatním částem zdi /i s opravenou a novou/ omítkou to nevypadá špatně.

Ještě malý dodatek - příklad, jak si se starou kamennou zdí /bývalé městské hradby/, tvořící zadní stěnu budov Muzea v Sušici poradili před řadou let památkáři. Něco mezi spárováním a omítkou. Na tu vaši zeď by nepotřebovali několik aut malty, ale spravilo by to jen několik koleček kvalitní malty. ... "a je to"! :-D

mapy.cz/...

Stará kamenná zeď, nahodit nebo obložit?

111®
hodnocení

2x

otryskat Wapkou

A tím ji srovnáte do roviny? *sok*

("..,je dost křivá ale stabilní")

stavitel
19.11.21 15:56
hodnocení

Stará kamenná zeď, nahodit nebo obložit? #2
witch*
Křivej je jen hořejšek ne? Já myslela, ze ta zeď letí třeba o 20 čísel. Kameny jsou krásná věc, ale už tam asi někdo mrskal špric. Což je škoda. Já bych těch pár volných kamenů nahoře sundala, natáhla provázek a sehnala si pár placáků. Tam spotřebujete max. 1-2 míchačky betonu a placáků taky nebude moc třeba.
Horší bude odstranění špricu. Osekat, namočit pak vrtačku s ocelovým kartáčem. Zbytek soudržné zdi pak vzít wapkou a vyspárovat. Přijde mi škoda tohle schovávat třeba omítkou. Nějakej čas ma tom strávíte, ale výsledek bude stát zato, pokud jste zručný. Po čerstvém spárování a škrabání spár umýt každý kámen zvlášť, štětkou a vodou.

Witch-byť 100% nesouhlasím , přesto - palec nahoru *palec* !

jen bych ten špryc vzal dolů Wapku vrch dozdít do relativní roviny na sušší beton a udělat max na srovnání tenší betonový věnec na který "nalepit" střešní krytinu-nejlépe tzv bobrovky.Kamenné zdivo pak vyspárovat, opět sušším betonem -může to být třeba jemný betonový potěr , pytlovaný a lze přidat tročku práškové barvy (černou ) pro přéípadné zvýraznění spár!

Takto bych postupoval na své kamenné zdi!

witch*
Diesle, jenže spáry v kamenné zdi se vyškrabávaj. Aspoň 2 cm, když beton trošíčku zavadne, právě proto, aby "vylezly" ty kameny.
Pak se to vezme štětkou na sucho a pak teprve na mokro. Pak se může vrátit s wapkou třeba na jaře a ještě to vzít pěkně tlakem. :)
Nevadí, že se mnou nesouhlasíte, ale palec nahoru mě velmi potěšil. :)
PS: tam co jsou menší díry se zas vezme do ruky jen hrst betonu, flákne se tam a natlučou se kamenný šíbry. Stačí klepnout kladivem do šutru a má úlomků? A hned má čím zaplňovat ďoury.

Witch-napíšu to takhle-Holube neuč starého orla létat!

Chete přesný postup? Tj polopatě-klidně Vám to popíšu ale bude to delší stať , že to stejně číst nebudete!

witch*
Klidně můžete. Kámen není cihla. Chlap kamenné zdi, sklepy, sloupy, staví a já mám jeho postupy zajeté. Sice spíš nestavím, ale hodně mu čumím pod ruce. Spíš dělám na stavbách jiné věci co jsou třeba. Mimojiné stavit novou zeď nebo renovovat je těžkej rozdíl. Ale hádat se s Vámi o tom rozhodně nechci.

Asi jste jako jedna gynekoložka v ON, díky které se nám málem syn narodil mrtvý! její slova- "já to znám, táta byl zedník!"

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Nějak nechápu, proč chcete omítat, obkládat, spárovat a rovnat krásnou kamennou zeď. To, že ji někdo bez vkusu omítnul před vámi, přece neznamená, že omítnutá a vyspárovaná být má a musí. Je to zeď na zahradě, a na zahradu patří přírodní kámen. Vy tam máte kámen krásný, pěkně naplocho položený. Po pravdě vám tu kamennou zeď závidím. Co bych za takovou dala. Proč byste ji chtěl schovávat za něco tak hroznýho, jako je omítka nebo obklad? Já bych to udělala přesně, jak radí @witch. A dávám jí *palec2* Ida.

stavitel
hodnocení

No chtěl bych to nějak sjednotit protože sice jo kamenná zeď je hezká ale ne když jsou místy cihly no

Prohlédnete-li si v odkazu panorama z Google map, který jsem poslat v dřívější odpovědi tu historickou zeď v Sušici /městské hradby/ zjistíte, že ostění okének t.j. bývalých střílen jsou částečně vyzděna cihlami. Nikomu a ničemu ty cihly v opravené zdi nevadí.

stavitel
hodnocení

No možná máte pravdu,jako vyspárovaná zeď se mi líbí ale nedokážu si právě představit jak by to vypadalo u mě no,ne že bych to neudělal ale jde o to jak by mi to zapadlo na pozemku no,a čím je nejlepší to vyspárovat? Suchý beton? Nebo maltou? Už mám něco odspárováno ale chci aby to fakt vydrželo no

Zkuste něco ohledně spárování "vygooglit", určitě něco najdete. Ti památkáři tu historickou zeď /městské hradby/ v Sušici opravovali nejméně před dvaceti lety a je to stále dobré, "jako nové". Někde by jistě byla k nalezení informace, jak a čím to dělají. Ti mají mezi sebou ještě, oproti běžným firmám kvalitní a znalé řemeslníky. V jedné chytré knize - stavební příručce pro opravy chulup /bohužel je momentálně v knihovně na chalupě a nemohu citovat/ jsem kdysi četl, že výsledná tvrdost, pružnost a pevnost spárovací malty má odpovídat vlastnostem materiálu spárovaného zdiva. Pamatuji si a s úspěchem jsem to použil, že při spárování kamene doporučovali do spárovací cementové malty přidat trochu hašeného vápna pro zlepšení přilnavosti, pružnosti a soudržnosti při nanášení do spár. Prostě, aby se to "nesypalo" ze spár při zatlačování, jak se to děje při spárování betonem, lépe to drželo ve spáře a zůstalo to pružné, při zcela zákonitém pohybu "pracování" zdiva. Nakonec, dnes jsou v prodeji různé speciální, již kompletně namíchané sprárovací hmoty. Pochopitelně poněkud dražší, než směs namíchaná doma ze základních surovin.

witch*
Klasicky spárovat betonem. Můžete přidat plastifikátor. Ale říkám, až to trochu zavadne, tak si to trochu vyškrábejte, očistěte suchou štětkou a nakonec vzít kýbl s vodou a štětkou omýt ZLEHKA spáry a dočista kameny. Protože kameny si zákonitě opleskáte betonem tak jako tak, když to zatvrdne, tak pak je to zbytecná dřina navíc. Opravte třeba dva metry a pak se vraťte k vyškrábnutí. K tomu Vám stačí hřebík nebo opačná strana zárožáku např. ..

hodnocení

0x

Jí bych ji nechala porůst břečťanem. Byla by stálezelená, téměř bezúdržbová, jen břečťan držet v patříčných mezích občasným střihem.

olinl

Soused ten břečťan od podobné zdi zlikvidoval, usídlil se tam hmyz a myši. Jak nadšeně ho tenkrát sázel a opečovával..

hodnocení

0x

Třetí možnost by byla dát si nick pěstitel a hodit před to pár vzrostlých smrčků

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]